U nas dzisiaj zupa marchewkowa z estragonem, o której jakiś czas temu pisała Bellis: http://puszka.pl/przepis/2626-zupa_marchwiowa_z_estragonem.html 🙂
Sobota: gołąbki,
Niedziela: jajecznica z podsmażonymi i pokrojonym kosteczkę sznyclami z polsoja i z cebulką.
Dziś: fasolka po bretońsku i brokuły na parze w sosie czosnkowym
edit: tej a ja myślałam, że tofu po grecku to danie świąteczne 😉
[edytowane 29/11/2010 przez Bellis_perennis]
a tą zupę szczawiową to na samej wodzie ? ciekawe jak smakuje? Fajnych rzeczy można się dowiedzieć z waszego forum, ale z całym szacunkiem zotać wegetarnianem to równa się umrzeć z głodu.
Zółte sery zawerają podpuszczkę, jogurty koszenile, do produkcji cukru stosuje się tłuszcze zwierzęce, a produkcji wyrobów cukierniczych smalec wieprzowy. Żelatyna to mączka kostna z chrząstek zwierzęcych. Na każdym kroku coś odzwierzęcego. Uwielbiam zwierzęta nie zjadać na śniadanie, obiad i kolacje ale nie mam na to wpływu.
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta
Na takie posty nie powinno się odpowiadać, ale może ta osoba ma akurat dobre intencje ;). Tylko jest niedoinformowana.
a tą zupę szczawiową to na samej wodzie ? ciekawe jak smakuje?
Każda zupa jest na wodzie, jak to zupa. Zupy wegetariańskie są robione na wywarze warzywnym - czy z włoszczyzny samej czy też z kostki lub jednocześnie z kostki i włoszczyzny. Dodajesz szczaw, ziemniaki, doprawiasz i jest zupa. Spróbuj a przekonasz się jak smakuje.
Fajnych rzeczy można się dowiedzieć z waszego forum, ale z całym szacunkiem zotać wegetarnianem to równa się umrzeć z głodu.
Wielu ludzi na tym forum jest na diecie wegetariańskiej, wegańskiej i żyją już ho ho lat. Ja sam jestem od ponad 2 lat na tej diecie i nie umarłem z głodu. Piszę tego posta, a więc to wystarczający dowód ;).
Zółte sery zawerają podpuszczkę - zawierają, lecz nie wszystkie tą złą czyli zwierzęcą. Producenci stosują podpuszczki mikrobiologiczne, które są ok dla wegetarian.
jogurty koszenile - tylko takie, które mają czerwone zabarwienie, ale też nie wszystkie, bo do niektórych producenci dodają sok z buraków. Trzeba patrzeć na skład przy jogurtach wiśniowych, truskawkowych? i malinowych.
do produkcji cukru stosuje się tłuszcze zwierzęce - tu chyba coś pomyliłaś, ale nie jestem pewien. Może ktoś inny wyjaśni.
a produkcji wyrobów cukierniczych smalec wieprzowy - zapewne. Jest taka różnorodność takich wyrobów, że można z niektórych zrezygnować i z głodu się nie umrze. Zawsze też wystarczy zakasać rękawy i upiec coś swojego. Najlepsze wyjście. Polecam ;).
Żelatyna to mączka kostna z chrząstek zwierzęcych - jest wegetariański odpowiednik żelatyny pod nazwą agar. Niczym nie ustępuje zwierzęcemu produktowi.
Na każdym kroku coś odzwierzęcego. - no nie wszędzie. Bez przesady.
Uwielbiam zwierzęta nie zjadać na śniadanie, obiad i kolacje ale nie mam na to wpływu - nie wykręcaj się. To nie komuna, że jesz co jest. Masz wpływ na to co jesz = Masz wybór.
[edytowane 30/11/2010 przez bułek]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja