fasola w sosie pomidorowym, z dodatkiem kostki sojowej: http://www.kuchareczka.com/przepisy/goraca_fasola_w_sosie_pomidorowym , do tego suróweczka z kapusty
sublime, oto i przepis na tartę:
# Ciasto:
# 200 g mąki
# 125 g zimnego masła
# lodowata woda 2-3 łyżki lub kwaśna śmietana
# szczypta soli
# 1 żółtko
Mąka + masło ( pokrojone w kostkę) wyrobić. Kiedy zrobi się kruszonka to dodajemy resztę (ma wyjść kruche ciasto, ale dość elastyczne- można dodać wody lub śmietany), zawijamy w folię i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki . Robię od razu podwójnie i jedną część wkładam do zamrażalnika i mam gotowe na później. Wysmarować formę do tarty masłem i rozwałkowane ciasto włożyć do formy i na 15 minut do lodówki.
Po wyjęciu ponakłuwać widelcem - rozłożyć na cieście papier do pieczenia, na to fasola (taka zwykłe, około dwóch garści) i na 15-20 minut do piekarnika (180 st) - ciasto ma być suche, po ściągnięciu fasoli i papieru jeszcze z 5 minut w piekarniku. Studzimy.
Bezpośrednio przed nałożeniem farszu posmarować roztrzepanym jajkiem.
Farsz porowy:
pory pociąć na półplasterki, chwilkę podsmażyć na maśle i oliwie , dodać wody- udusić ( sos sojowy, pieprz, chili, gałka muszkatołowa- koniecznie! ). Jak jest miękki i woda odparowała dodaję śmietanę 30%, aby zrobiło się kremowe. Farsz siup na ciasto, na to ser i zapiekamy aż ser się zetnie.
Wyszło mi dopiero za którymś razem...
Wyszło mi dopiero za którymś razem...
Wątpię wobec tego, żeby i mnie wyszło 😀 Dzięki, Bazylio. Odwykłam od domowych wege- obiadków, bo dawno nie miałam czasu, żeby dłużej zabawić w kuchni, ale jak tylko będzie okazja to nadrobię zaległości.
Postujcie więc w tym wątku, to się może zmobilizuję skuteczniej 🙂
Miały być kotlety z ryżu, ale ktoś niecnie cały ser żółty mi wyżarł, więc było risotto dla leniwca: warzywa na patelnię + ugotowany dzień wcześniej ryż brązowy, całość zalana przecierem pomidorowym domowej roboty i obficie przyprawiona. Zjadliwe 🙂
Białowieska się Puszcza.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja