Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co dziś na obiad?  

Strona 262 / 280 Wstecz Następny
  RSS

Fatty
weteran forum
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 2286
07/11/2013 2:39 pm  

Lily, nie daje tam przepisów ani nic, tylko foto co zeżarłam i co to było 😛

alternative, wrzucam do gotowania szklanę jaglanki, ścieram na tarce jednego lub 2 buraki( w zalezności od warzywa), później mieszam to razem w misce z przyprawami, rozgniecionymi ząbkami czosnku i pociachaną drobno cebulą, dodaję trochę oliwy do masy. Jak dotąd nie musiałam niczym zagęszczać, lepi się pięknie. Piekę na papierze do pieczenia, 40 minut w 200 *C, w połowie pieczenia odwracam je na drugą stronę .
Jak dotąd to moje ulubione burgerki, nie są suche 😛 (albo zasługa buraka, albo tego, że takie grubsze je lepię) 🙂

[edytowane 8/11/2013 przez Fatty]

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
07/11/2013 3:38 pm  

Muszę spróbować tych burgerów- mi zawsze wychodzą albo za suche, albo przylepią się do blachy, a w środku mokre i nijakie.
U nas przeważnie 2 dania (zupa gotowana na 2-3 dni, żeby nie było, że codziennie 😉 ). Dziś wyjątkowo tylko zupa: pomidorówka (pyszna mi wyszła 😛 ) z makaronem.


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 535
07/11/2013 4:58 pm  

burak surowy? 😛

u mnie dziś jeszcze cebularz domowy 😀

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
07/11/2013 5:43 pm  

Fatty, fajny blog, najbardziej mnie jednak rozwaliła trumna 😛
U mnie dziś zupa paprykowo-pomidorowa z ciecierzycą.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
07/11/2013 11:00 pm  

Fatty, jak się mnie mąż spyta co chcesz w sobotę na obiad to mu chyba twój blog pokażę-mniam, mniam i jeszcze raz mniam 😛
A i na ciuchy chętnie poszłabym z Tobą (masz niezłe oko 😉 )


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 2286
08/11/2013 10:44 am  

Miło mi niezmiernie, ze się podoba 🙂

burak surowy

tak jest 🙂

mi zawsze wychodzą albo za suche

mi suche wyszły te ostatnie- cholera a najlepiej ze wszystkich dotąd je doprawiłam- bo posłuchałam tatusia 😉 Poradził aby na czas stygniecia zostawić w piekarniku to będa takie fajne - a wyszły sucharowate 😛 Jednak mój system lepszy: chwile schną na wyciągniętej blasze, a potem stygną grupowo wrzucone do garczka

Ostatnio narobiłam zakupów kaszowo-amarantusowo-wszelakich i ... weny mi brakło chwilowo 😛

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 189
09/11/2013 11:05 pm  

Fatko, ja do pieczonych kotletów zawsze dodaję "jajo lniane" i piekę krótko, ale w wysokiej temperaturze (ok. 190 stopni, 20 minut), wychodzą pyszne 🙂

A dzisiaj stołowałam się na mieście- 2 kofty z tofu z ostrym sosem pomidorowym, sosem sezamowym, surówką marchewkowo-kapuścianą, sałatą, ogórkiem i wegańską babą ghanoush w picie.


OdpowiedzCytat
vegesmile
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 224
10/11/2013 3:57 am  

Bigos z suszonymi grzybkami :heartpump: A wczoraj kotleciki jaglane z cebulą, porem i pieczarkami w pieczarkowo-koperkowym sosie + puree + buraczki na ciepło 😛

jestem lewakiem.


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 189
10/11/2013 1:41 pm  

Vegesmile, jedno i drugie brzmi pysznie 🙂

U mnie dzisiaj chyba będzie krem curry z brukselki z kaszą jaglaną i wędzonym tofu, albo coś bardziej przaśnego, np. jakaś prosta jarzynówka z parówką sojową 🙂 W każdym razie jakaś zupa, zobaczę na co mnie najdzie 🙂


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 535
10/11/2013 2:04 pm  

kartacze z serem :D. rodzina robi sobie z mięsem, to ciasta podkradnę :P.

może zupa z dyni też

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
10/11/2013 8:22 pm  

Panierowane boczniaki, ziemniaki, brokuł, kalafior.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 2286
10/11/2013 8:47 pm  

Fatko, ja do pieczonych kotletów zawsze dodaję "jajo lniane"

.

a czuć owe siemię?
Zaprzestałam dodawania zmielonego siemienia do czegokolwiek bo mi smaki psuło- a smak ważny. Parę razy w tygodniu glutka lnianego piję, ale np. paniere na jego bazie etc. się boję

Wczoraj zrobiłam wegan kotlety z czerwonej soczewicy i płatków owsianych, obtoczone w mace kukurydzianej, pochłonięte w bułce z ketchupem,ale nie wiem czy dobre mi wyszły bo jadłam jak robot - miałam w czubie (pożegnanie koleżanki z pracy :calim: ) i żarcie ratowało mnie przed jeszcze większym rauszem 😛

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 535
11/11/2013 4:11 pm  

fatkowe burgery buraczano jaglane + frytki paprykowe z piekarnika + ogóraski kiszone

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 2286
17/11/2013 5:11 pm  

alternative i jak? udały się?

U mnie dziś zupa krem z kalafiora, a wcześniej:

[img] [/img]
czyli "kotleciki" sklecone z ziemniaków z dnia wcześniejszego i kapusty kiszonej, z kiełkami i ćwikłą

[img] [/img]
kotlety sojowe panierowane w mące kukurydzianej i inni 😛

[img] [/img]
dronkowe warzywka urozmaicone czerwoną fasolą, opruszone sezamem + kiszonasek

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 535
17/11/2013 5:25 pm  

dobre wyszły :D. mojej mamie bardzo smakowały 😀

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
Strona 262 / 280 Wstecz Następny
  
Praca