Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

jogurt sojowy  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Natasha
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 513
23/04/2008 4:27 pm  

od dłuższego czasu bez powodzenia usiłuje zdobyć jogurt sojowy. przeszukałam już chyba większość sklepów internetowych w naszym pięknym kraju i znalazłam tylko jogurty smakowe albo desery, mi jednach chodzi o jogurt sojowy taki żby można z niego było robić np. sosy do sałatek czy coś w tym stylu. próbowałam też sama zrobić ale nie wyszło jak ktoś ma jakieś namiary na sklep albo dobry przepis to będę wdzięczna.
pozdrawiam 😉

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
23/04/2008 5:15 pm  

Jogurt to nie wiem, ale tu jest śmietana sojowa [url] http://www.greenplanet.pl/index.php [/url]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1022
23/04/2008 5:24 pm  

Natasha, pisałaś że zaopatrujesz się w tofu w niemieckich sklepach, nie sprawdzałaś czy tam nie mają jogurtów sojowych ?


OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 671
23/04/2008 5:50 pm  

od dłuższego czasu się zastanawiałam jak zrobić sojową śmietane albo jogurt 🙂


OdpowiedzCytat
Frutaniva
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 187
23/04/2008 7:50 pm  

hmmm...wiem jak zrobic z normalnego mleka jogurt 😛 to moze z mleka sojowego tez sie da co?


OdpowiedzCytat
Natasha
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 513
23/04/2008 7:52 pm  

dzięki za wszystkie odpowiedzi na stronie od Lily znalazł się i jogurt sojowy. swoją drogą strona mnie zaszokowała wegańskimi serami, bitą sojową śmietaną i zbożowymi kiełbaskami pierwszy raz w życiu takie widziałam 😀

Ayna też o tym myślałam ale znalazłam tylko jedną: z lecytyną i E473-tłuszczem mogącym być pochodzenia zwierzęcego, nie ma też nigdzie informacji że wegetarianie mogą to jeść. firma Alprosoya. może się jeszcze pojawić ale na razie żadnej zjadliwej nie znalazłam...

a co do własnego wyrobu jogurtu to zrobiłam mleko sojowe wdł tego przepisu: http://www.kuchareczka.com/przepisy/tofu_i_mleko_sojowe i zostawiłam po prostu na dwa dni bo na wegedzieciaku pisali że wychodziło pycha ale mi się popsuło i zaczęło śmierdzieć i babcia wyrzuciła 😉 może spróbuje jeszcze raz fajnie by było mieć swój sojowy jogurt 😉 acha słyszałam też że można odpowiednie bakterie w kapsułkach do tego mleka wrzucić to by nawet lepiej było pewnie i szybciej...

[edytowane 23/4/2008 od Natasha]

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1022
24/04/2008 4:05 am  

Podaję przepis na jogurt domowej roboty, sama nie zdążyłam wypróbować.

Potrzebujemy: 500 ml mleka sojowego
łyżka jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii lub
1-2 kapsułki suszonych bakterii kwasu mlekowego ( w sklepach ze zdrową
żywnością)
słoik z zakrętką

Słoik wstawiamy do piekarnika. Wyłączamy go , gdy temperatura osiągnie 100 st. C. Słoik wyjmujemy i studzimy.
Mleko zagotowujemy i zmniejszamy ogień gdy zaczyna kipieć. Chwilę gotujemy, a następnie studzimy do temp. ok. 40 stopni.
Dodajemy dowolne kultury bakterii kwasu mlekowego. Mleko przelewamy do słoika , zawijamy w ręcznik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin lub do momentu , gdy jogurt stężeje. Później przechowujemy w lodówce.
Ostatnie łyżki jogurtu wykorzystujemy jako źródło żywych kultur bakterii na kolejną porcję .


OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 671
24/04/2008 5:46 pm  

jogurt z jogurtu 😀
średnio się nadaje dla owoweg.
Poszukiwania trwają.

(kiedy wyprawa do duzego miasta po kapsułki ? :P)

[edytowane 24/4/2008 przez Ktosiek]


OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 671
24/04/2008 5:57 pm  

Jeśli tylko ktos mi powie czy ekstrakt drożdżowy to drożdże paczkowane jak masło,
to znalazłam przepis na ŚMIETANĘ sojową bez bakterii i mleka. 😛

Składniki :

250 ml oliwy,
6 łyżek wody,
2 płaskie łyżki mąki sojowej,
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki ekstraktu drożdżowego

Mąkę sojową rozprowadzić z wodą na gładką masę. Dolewać powoli po jednej kropli oliwy i soku z cytryny. Postawić na małym ogniu i ucierać tak długo, aż masa zgęstnieje nie dopuszczając jednocześnie do wrzenia. Doprawić ekstraktem drożdżowym.


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
24/04/2008 9:51 pm  

jogurt z jogurtu 😀
średnio się nadaje dla owoweg.
Poszukiwania trwają.

a może zamiast kapsułek 1-2 łyżki wody z kiszonych ogórków? Masz domowe?-spróbuj. Ja mam zamiar, jeśli tylko z robionego mleka sojowego coś zostanie 😉


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1730
24/04/2008 11:34 pm  

Jędruś podawał kiedyś przepis na śmietankę sojową, jest tutaj:
[url] http://www.wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=376#pid29920 [/url]

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
25/04/2008 6:02 pm  

z wodą z kiszonych ogórków jakoś mi nie wyszło


OdpowiedzCytat
Mysia
początkujący
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 6
03/08/2013 5:18 pm  

Właśnie zamówiłam przez internet saszetkę bakterii jogurtowych. Podobno z ich użyciem da się zrobić jogurt z mleka sojowego. Czy ktoś już się w to bawił? Bardzo jestem ciekawa efektu.
Tymczasem podczas tych upałów sama zakwasiła mi się butelka domowego mleka sojowego, gdy postała jakieś 3h poza lodówką. Smakuje bardzo fajnie, nadaje się do pancakesów zamiast maślanki idealnie (dziś testowałam) ale mam jakieś lekkie obawy czy to na pewno nie jest zepsucie?
Może ktoś jest w stanie coś poradzić?
Czytałam też o fajnym jogurcie z kaszy jaglanej i nerkowców:
http://smakoterapia.blogspot.com/2013/07/jogurt-jaglany-czyli-o-zwyciestwie.html

wegański piekarnik
http://www.wegarnik.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
03/08/2013 7:50 pm  

Myślę, że domowe fermentowane to jest to, o ile jest smaczne, nie zajeżdża zepsuciem 😉 Tofu z takiego mleka czy fermentowanej soi też super, ale strasznie trudno sfermentować soję tak, żeby to była tylko "zdrowa" fermentacja...
Można też tak: [url] http://puszka.pl/przepis/5754-_kefir_weganski_porzeczkowy.html [/url]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
kikimora
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 189
17/08/2013 2:16 am  

Na evergreen.pl można czasem trafić na naturalny jogurt sojowy Sojade, ale naprawdę rzadko- sprowadzają go w niewielkich ilościach, bo ma krótki termin przydatności do spożycia. Transport na szczęście wytrzymuje. Jest naprawdę pyszny, ma jogurtowy posmak dzięki prawdziwym bakteriom jogurtowym, ale nie sposób go pomylić z tradycyjnym. Polecam z całego serca!


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca