Kiełkownica faktycznie powinna być trochę oddalona od okna, jesli jest ono nieszczelne. Standardowo temperatura to 18-20 stopni (ale o tym już było).
Ja chciałam zapytać, czy ktoś ma doświadczenie z kiełkami kukurydzy. Ostatnio zjadłam i przez pare godzin czułam się raczej okropnie. Teraz nie wiem, czy kukurydza była nie teges, cz to może jakieś uczulenie.
A ja czytałam gdzieś artykuł o tym, że wszelkie kiełki są siedliskiem grzybów 😮 Dlatego na przykład osoby podatne na zakażenia grzybicze w organizmie nie powinny ich spożywać hmmm 😮
Wiecie coś o tym?
Ja niedawno obżerałam się kiełkami soczewicy, soi, słonecznika czy rzodkiewki, ale teraz nie wiem czy w końcu powinnam je jeść czy też lepiej nie 😮
[edytowane 13/2/2012 przez motylek8725]
nie jestem przekonana do kupowanych kiełków zawsze te pudełka są takie zaparowane i to wszystko się kisi w tym plastiku i traci właściwości
ja swoje hoduje na średnim plastikowym sitku włożonym w garnek żeby woda mogła spływać
produkuje tyle ile mi potrzeba na raz a potem znowu kolejna partia
jak za dużo się weźmie to pleśnieją i szkoda nasion
od kiedy zrobiło się cieplej musialam zrezygnować z kiełków, bo gniły bardzo szybko
😡
a lubie chyba wiekszosc :D. rzodkiewka, rzodkiew, lucerna, brokuł, słonecznik, czerwona kapusta :D. choduje je w kiełkownicy, więc bez zadnego problemu mogę mieć 3rodzaje na raz, dużo wygodniejsze to niż słoik.
poczatki 🙂
Przy hodowaniu kiełków rzeczywiście trzeba bardzo uważać na pleśń.. Bardzo szybko potrafi się tam zadomowić. Choć zapewne dużo zależy również od jakości ziarenek..
Udało Wam się wyhodować kiełki np. czerwonej kapusty? Ja jeszcze nie miałam tego szczęścia aby mi wyrosły, wszystkie inne były już piękne i smaczne a kiełków czerwonej kapusty nie mogłam się doczekać..
wege.qkiz.pl
Chciałam wykiełkować grykę, ale chyba nic z tego nie wyjdzie, bo to już prawie tydzień, a po kiełkach ani śladu. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z gryką?
Mi też gryka nie wyszła, zakiełkowały ze 3 nasionka. Nie wyszła mi również fasola czerwona - tu ani jedno nawet nie drgnęło. Czekałam dość długo, chyba z tydzień, ale zaczęły śmierdzieć. Nasiona oczywiście do kiełkowania, moczone 12 godzin. W kiełkownicy, podlewane 2-3 razy dziennie. Może tak duże nasiona jak fasola czerwona się nie nadają do kiełkownicy? Z fasolą próbowałam 2 razy, z gryką dopiero raz. Co powinnam zmienić, aby zwiększyć szanse na sukces?
Hey, mam na takie pytanie 😉 Przeczytałam, że kiełki m.in soi, soczewicy trzeba przed jedzeniem sparzyć żeby pozbyć się z nich goryczki. Interesuje mnie jak długo mają być polane wrzątkiem, żeby cel został osiągnięty a witaminy z nich całkowicie nie wyparowały. Jak Wy to robicie? Może ktoś doczytał gdzieś w sieci, jak to powinno być poprawnie zrobione 😉 , hm?
Ja nie jem ich samych, dodaję do potraw pod koniec gotowania (soi wcześniej, soczewicy tylko na chwilę), ale nie wiem czy to poprawnie. Soja surowa ponoć jest mocno niezdrowa...
Zachciało mi się buraka. Posiałam, ale jakoś marnie rosną, kilkanaście puściło pędy, ale w niczym to nie przypomina różowego gąszczu ze zdjęcia na opakowaniu :/
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja