Z innej paczki- czy myślicie, że mogę zastąpić mączkę chleba świętojańskiego na mąkę sojową (przepis na brownie)?
Ale mączka chleba świętojańskiego, nadaje kakaowy smak, mąka sojowa tego nie robi z tego co wiem. Jeżeli używasz kakao, to nie musisz używać karobu.
[edytowane 29/6/2014 przez cienkun]
Polecam to ciasto ze śliwkami zrobić. [url] http://puszka.pl/przepis/7228-proste_weganskie_ciasto_z_owocami.html[/url]
Tylko ja nie dałem cukru waniliowego, a zamiast białego, dałem czcinowy i nie 150 a 120g.
Wyszło wspaniale. :spryciarz:
[edytowane 21/8/2014 przez cienkun]
Desery Alpro!
Moje nowe odkrycie, najlepsze czekoladowe (celowo w liczbie mnogiej, bo jeden to jest nic 😉 ), uwielbiam robić deser z dwóch pudełeczek z dojrzałymi bananami, pyszne!
Szkoda tylko, że cena wysoka, ale chociaż są witaminy usprawiedliwiające po części tę rozpustę ;).
Fajny, nie zapychający deser, spodziewałam się, że będzie budyniowy, ale jest zdecydowanie lepszy, lżejsza konsystencja, dla mnie akurat słodki, będę teraz polowała na smak gorzkiej czekolady, pewnie jeszcze lepszy.
Jeśli chodzi o mleka alpro to wolę biedronkowe, skład i smak ten sam, a cena o połowę niższa.
[edytowane 31/8/2014 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
http://fanlidla.pl/gazetka/2013.03.18.spozywcze/9518,Chipsy,warzywne
Właściwe słoności, chociaż słodki posmak również jest.
Dobre, nawet bardzo, nie potrafię nie zjeść całej paczki od razu.
W "moim" Lidlu jeszcze są, kosztują 4,99.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Znowu Lidl i znowu hit 😉 . Kartofelki marcepanowe, 125 gram, 3,99, pyszne! Paczka na raz, jak dla mnie nawet z niedosytem. Bez zbędnych składników, 100% wegan. Widziałam też chlebki marcepanowe w gorzkiej czekoladzie, ale już niestety z lecytyną, niby mają znaczek, że vege, ale wiadomo jak to jest z kwestią "sojowej" lecytyny, chociaż ostatnio jestem na nią mało wyczulona i pewnie w niedalekiej przyszłości się skuszę 😛 . A może ktoś wie czy ta lecytyna jest wege? Widziałam kiedyś na forum jakiś wątek, w którym przewijały się te chlebki, ale nie pamiętam już gdzie.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Zrobiłam "batoniki mocy" 😀
Rzciapkać bądż zblendować dpjrzałe banany, połączyć z płatkami owsianymi, sezamem, orzechami, żurawiną, czym się chce 😉 Walnąć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, 30 min w 180 st trzymać w piekarniku 😀
Wow wygląda to świetnie! Muszę się pokusić, takie proste przepisy to ja lubię... 😀 wyglądają jak te batoniki zbożowe z sklepu. trzeba sobie to życie osłodzić 🙂
A jeśli mowa o jakiś ciekawych przekąskach to ostatnio męczę temat ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem, może ktoś zna jakąś jego zmodyfikowana wersję, jakieś dodatki, żeby to trochę odmienić?
Chcę opracować pasty do chleba w kolorach reggae i dzisija zrobiłam czerwoną.
Gotowane buraki- bo czerwone i uwielbiam
gotowana kasza kukurydziana do zagęśzczenia- bo lubię wszystko, co z kukurydzy i poprawi kolor buraków
trochę (bo drogi) gotowanego amarantusa (bo bogaty)
trochę oliwy do nadania mazistości
ociupinka soli- żeby nie było mdłe
trochę miodu, słonecznika, rodzynek, suszonych śliwek- to tak eksperymentalnie
kandyzowana skórka z pomarańczy- strzal w 10, zdecydowanie poprawiła i nadała wyrazistość smaku.
wszystko zmiksowane w robocie, na ogół robię dużo, potem 1 porcja do miseczki, a reszta do słoików i do zamrażalnika.
ogólny wynik- lekko słodkawe i pięknie czerwone.
make love not war
"Przygotowanie bez mleka i jajek. Do mieszanki dodajemy: 150 g miękkiej margaryny, 2 łyżeczki mączki chleba świętojańskiego, 100 ml wody lub napoju sojowego enerBiO. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rozpuścić 150 g margaryny i dodać 100 ml zimnej wody lub napoju sojowego enerBiO. Następnie wsypać mieszankę enerBiO Murzynek do miski ii zmieszać z 2 płaskimi łyżeczkami mączki chleba świętojańskiego. Dodać mieszankę z wody i margaryny i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do formy do pieczenia i wygładzić. Piec na środkowej półce przez ok. 25 minut. "
Taki jest przepis na mieszance do wypieku brownie z Roosmanna, w związku z czym mam dwa pytania, może ktoś doradzi 😉 ?:
1. Czy zamiast margaryny mogę użyć oleju (ile)?
2. Czy da radę zupełnie pominąć mączkę czy raczej lepiej nie (ewentualnie czym można zastąpić)? Od biedy mogę wbić jajka, jadam, weganką nie jestem, ale chciałam zrobić w wegan wersji.
Z góry dzięki za porady!
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Jak juz kupiła to chce spozytkować 🙂
Tu niemiecka koleżanka z branży, zrobiła w wersji vegan, translator wspomoże 🙂 http://trytobevegan.blogspot.com/2011/12/vegane-brownies.html
Ja na "święta" planuję zrobić Nernik na surowym spodzie 😀 Pewnie cytrynowy, bo cytryna zawsze u mnie jest, nie wiem tylko czy mój blender podoła 😉 Btw, ostatnio jadłam "sernik z chia" na właśnie takim spodzie, w którym wyczuwałam daktyle i orzechy i bardzo to fajne było 🙂
Białowieska się Puszcza.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja