Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

mleko sojowe  

Strona 1 / 15 Następny
  RSS

euridice
stały bywalec
18/02/2006 1:50 pm  

witajcie.

mam pytanko odnosnie mleka sojowego.

mianowicie: czemu jest ono takie drogie?? czy jest to spowodowane jego wciaz niezbyt duza popularoscia, czy moze to proces jego produkcji jest taki kosztowny? jesli ktos zna odpowiedz na moje pytanie, to z checia przeczytam (: Chociaz w zeszlym roku litr mleka sojowego AlproSoja oscylowal w granicy dziewieciu zlotych za karton, a teraz siedmiu-osmiu, domyslam sie, ze obnizka ceny jest spowodowana wzrostem popularosci tego produktu...

i jeszcze jedno pytanie - jesli kupujecie mleko sojowe to jakiej firmy? i w jakiej postaci - w kartonie czy w proszku? czy w proszku smakuje tak samo jak w kartonie? ja kilka razy pilam mleko sojowe z kartonu i mi smakowalo, szkoda tylko, ze cene ma wysoka, wiec obecnie nie pije zadnego mleka.

pozdrawiam.

[edytowane 3/7/2008 przez euridice]

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
19/02/2006 2:20 am  

[quote euridice] witajcie.
mam pytanko odnosnie mleka sojowego.

Witam Euridice;
Najlepsze mleko sojowe to mleko sojowe własnej roboty.
Polecam artykuły o kiełkowaniu i robieniu mleczek kiełkowych (link poniżej)
http://www.surawka.republika.pl

Wymagane sprzęcicho:
mikser i blender

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

OdpowiedzCytat
Azzahar
forumowicz
10/03/2006 8:38 pm  

Wow, nie wpadłabym na pomysł produkowania własnego mleka sojowego. To może być coś:D

Ja kupuję takie w proszku, bo płynnego nie lubię- za bardzo prztypomina mi budyń (przynajmniej to, co piłam, w takich połlitrowych butelkach. Na to w kartoniku mnie nie stać). Ostatnio odkryłam, że mozna mleko w proszku kupić całkiem tanio na allegro, wychodzi nawet 3 razy taniej niż w sklepie.

OdpowiedzCytat
Maze
 Maze
stały bywalec
15/03/2006 2:16 pm  

A ja kupuję czase to mleczko właśnie w kartoniku, po 5 zeta 0,5 l,; fakt, nie jest najlepsze do picia natomiast super się nadaje do:
1)ciasta- zamiast zwykłego mleka
2)płatków na śniadanie, ja jem takie płatki z amarantusa, na opakowaniu jest przepis na zupę mleczną, a ja krowiego ne piję, więc daję sojowe, nie dużo, barzdzo dobre wychodzi (dodaję też rodzynki)

OdpowiedzCytat
jufus
forumowicz
18/03/2006 9:45 pm  

U mnie na szczęście alpro soja jest odrobinę tańcze - w tesco kosztuje 6,49 a przedwczoraj udało mi się kupić nawet dwa przecenione kartoniki litrowe - każdy po 3,29 🙂 Szczęściarz ze mnie.
Co do samego mleka sojowego, to dobrze byłoby pić go codziennie przynajmniej z pół litra, niestety przy jego obecnej cenie jest to raczej niemożliwie. Chyba również przemyślę możliwość produkowania własnego mleka sojowego, ciekawe tylko jak ono smakuje 🙂

POZDRAWIAM

OdpowiedzCytat
sieklik
bywalec
18/03/2006 10:59 pm  

u mnie 7-8 zl, 2,5-3 takie malutkie

je vise ma devise cherche la terre promise, ton tv en colour mais vie est grise

OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
19/03/2006 11:57 pm  

ja ostatnio odkrylam mleko sojowe firmy pro-soja (nie mylic z alpro-soja ;p ), jest w szklanej butelce (bardziej ekologiczne niz w kartonie! 😀 ), 0,75 litra, ale mi sie wydaje ze jest go jakos stasznie duzo, bo taka butelka starcza mi na tydzien 🙂 a najlepsza jest w nim cena - kosztuje 4.40 za taka duza butelke (((:

jak zauwazycie na polce to polecam.

OdpowiedzCytat
Raissa
forumowicz
20/03/2006 1:04 pm  

euridice 🙂

no to własnie moje mleko też 🙂 hehehe..

mleko łączy ludzi.. 😀

Raissa!

OdpowiedzCytat
Krusto
bywalec
20/03/2006 4:16 pm  

A nie lepiej i taniej zrobić sposobem D.Y.I.
Kupić kilo soi i samemu pogotować.. bo cóż lepiej smakuje jak nie własny wyrób 🙂

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
20/03/2006 4:50 pm  

Mój własny wyrób (czyli mleko z gotowanej soi) smakuje naprawdę o wiele gorzej niż kupne (nie kupuję zresztą też, bo nie bardzo mnie stać, a nie czuję aż takiej potrzeby picia mleka sojowego 😉 )

OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
21/03/2006 12:35 pm  

mleko łączy ludzi..

hyh, witaj 🙂 fajnie, ze jeszcze ktos zna to mleko :] na ile ci starcza taka butelka? a pilas mleko tej samej firmy, tylko, ze smakowe (chyba jest bananowe i brzoskwiniowe, jesli sie nie myle) i w malej butelce? bo ja nie i jakos nie mam kiedy go kupic, a zastanawiam sie czy jest dobre, tzn. jak smakuje...

A nie lepiej i taniej zrobić sposobem D.Y.I.

pewnie, ale ja absolutnie nie mam na to czasu, a nikt tego (z rodziny) za mnie nie zrobi. no i w sumie tak w butelce to troche wygodniej... a poza tym, to mam takie troche obawy, ze moje self-made mleko nie byloby zbyt dobre (tak jak ma katrinko) i co wtedy mialabym z nim zrobic? :/

nie czuję aż takiej potrzeby picia mleka sojowego

hej katrinko, a moge tak tylko spytac czy jestes weganka czy wegetarianka?

pozdrawiam. 😀

[edytowane 21/3/2006 od euridice]

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
21/03/2006 12:54 pm  

Hwj euridice, jestem wegetarianką nie weganką ,ale krowiego mleka też używam w bardzo niewielkich ilościach, raczej jako dodatek wcale nie niezbedny, który łatwo zastapić wodą albo w ogóle wyeliminować, np. do kawy, do ciasta, do szpinaku itp. (jesli o to ci chodziło).

OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
21/03/2006 1:12 pm  

Hwj euridice, jestem wegetarianką nie weganką ,ale krowiego mleka też używam w bardzo niewielkich ilościach, raczej jako dodatek wcale nie niezbedny, który łatwo zastapić wodą albo w ogóle wyeliminować, np. do kawy, do ciasta, do szpinaku itp

rozumiem :]
ja nie jem jajek i mleka tez nie pije (w zadnej postaci - nietolerancja laktozy), a mleko sojowe lubie, bo np. ciezko byloby zjesc muesli z woda :/ oczywiscie moznaby zrezygnowac z muesli, ale ono jest takie dobre - mniam 😛

pozdrawiam (:

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
21/03/2006 3:16 pm  

rozumiem 🙂
kiedyś też zajadalam się musli z mlekiem, krowim i sojowym zamiennie, potem jednak zastapiłam je owsianką albo kaszą kukurydzianą gotowaną na wodzie 🙂
Nawiasem mówiąc, dobre musli wcale nie wymaga mleka:
- jabłko
- sok z pół cytryny
- szklanka płatków pszennych (lub innych)
- garść suszonych śliwek
- (opcjonalnie) spora łyżka miodu
Sposób przyrządzania:
Zalać płatki wrzątkiem, odstawić do napęcznienia. Pokroić suszone śliwki, obrać jabłko, zetrzeć je lub pokroić. Odsączyć z napęczniałch płątków tę ilość wody, która jest zbędna (ważne, inaczej zrobi się zupa) Wycisnąć na nie sok z cytryny, dodać pozostałe składniki, wymieszać.Przygotowanie całości zajmuje ok.10-15 min.
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-2372144,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

Oryginalne musli Bircher-Bennera też nie zawierało mleka.
Przepraszam za off-topic 🙂

OdpowiedzCytat
Justyna:)
bywalec
22/03/2006 2:05 am  

jeśli jem musli to tez bez mleka: do filizanki wsypuje po łyżce płatków żytnich i owsianych, otrebow zytnich/owsianych, słonecznika, siemienia, ew jakies suszone owoce, zalewam woda i tak to stoi przez noc. przed jedzeniem rozgniatam jeszcze poł banana i dodaje łyzeczke miodu...mnie pasuje 🙂

zeby nie było, ze OT : ja kupuje mleko alpro w niebieskim kartonie, tzn z sola i cukrem, najbardziej mi smakuje 😉

Życie jest marzeniem, urzeczywistnij je.

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 15 Następny

Praca