Wiem, że o lecytynie już było, ale mam pytanie - czy jecie produkty firmy Sante?Mi bardzo smakuje m.in. ich muesli. Niestety ma ono w składzie lecytynę sojową. Czy ktoś z was wie może, czy używana przez nich lecytyna jest w 100% sojowa czy należy do tych zawierających składniki odzwierzęce?Bo albo jestem ślepa, albo na ich stronie nie ma takiej informacji..A tak w ogóle to jakie muesli jecie?
Jeśli nie masz pewności co do pochodzenia lecytyny, możesz wysłać do producenta maila z zapytaniem. Kwestia tylko tego, czy mu zaufasz 🙂
Co do płatków, prosiłabym o kontynuowanie dyskusji w odpowiednim temacie, np. tu:
[url] http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-1878.html [/url]
http://www.explosm.net/comics/random/
wg dyskusji na forum wegedzieciak lecytyna sojowa firmy sante jest wegańska (takiej odpowiedzi udzieliła firma, do której ktoś wysłała list w tej sprawie).
co do "śladowych ilości mleka"- jest to oznaczenie dla alergików, mówiące, że w tym zakładzie produkowane są również rzeczy z mlekiem. czasami można znaleźć napis "w zakładzie używane są również soja, mleko, gluten". Jeśli oprócz tego ostrzeżenia dla alergików skład jest ok- to jem daną rzecz.
Wracając do sante- nie kupujcie ich pasztetów, paprykarzy wegetariańskich- mają w składzie składniki pochodzenia zwierzęcego (e627 itd)
Wracając do sante- nie kupujcie ich pasztetów, paprykarzy wegetariańskich- mają w składzie składniki pochodzenia zwierzęcego (e627 itd)
Jeśli wierzyć Sante to wcale nie są pochodzenia zwierzecego. Oto fragment korespondencji jaką prowadził z Sante Marcin z Łodzi i przesłał ją do mojej wiadomości:
"Chciałbym Pana zapewnić, iż substancje wzmacniające smak i zapach znajdujące się w pasztetach Sante są pochodzenia roślinnego a dokładniej:
- guanylan disodowy i inozynian disodowy - [b]z tapioki[/b]
- glutaminian sodu - z buraka cukrowego
Pozdrawiam,
Tomasz Hermanowicz"
Ja znalazlam cos takiego:
Symbol E627
Kategoria: Różne dodatki
Rodzaj: Produkt odzwierzęcy
Guanylan sodu, jednowodzian. Sól sodowa nukleotydu rozpowszechnionego w przyrodzie, znalezionego w hydrolizatach RNA, o charakterystycznym smaku mięsa. Wzmaga smak potraw (podobno lepiej niż E621 i E631). Dopuszczony przez MZiOS jako substancja wzmacniająca smak i zapach, stosowany między innymi w konserwach mięsnych, przyprawach obiadowych, przyprawach sypkich i wędlinach bez ograniczeń.
Dzisiaj w sklepie zostałem "porażony pozytywem" patrząc na pasztet pieczarkowy Sante. Nie było w nim glutaminianu sodu. Czyżby poszli po rozum do głowy i przestali dodawać ten syf do swoich produktów?
Przy okazji kupiłem Carrefourowy pasztet sojowy też pieczarkowy. Są one wegańskie. Przynajmniej nie ma nic, co kojarzy mi się z jajkami i mlekiem. Chociaż Sante informuje o śladowych ilościach jaj i laktozy, ale mi to nie wadzi.
Składniki pasztetu pieczarkowego Sante:
woda, olej roślinny, białko sojowe 7%, kasza manna, cebula, ekstrakt drożdżowy, przyprawy naturalne, sól, pieczarki suszone (0,8%), błonnik pszenny, hydrolizat białek roślinnych (soja, kukurydza), aromaty.
Składniki pasztetu pieczarkowego by Carrefour:
woda, olej roślinny, białko sojowe 7%, kasza manna, cebula, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, sól, pieczarki suszone 0,7%, błonnik pszenny, hydrolizat białek roślinnych (soja, kukurydza), aromaty.
[edytowane 18/2/2011 przez bułek]
Bułku, ja pożeram pasztety Sante już od dłuższego czasu (jakieś 10 miesięcy) i nie pamiętam żeby tam kiedykolwiek był glutaminian sodu - oczywiście mogę się mylić, ale mam zwyczaj czytać skład.
Pasztet "kerfurowy" też miałam kiedyś przyjemność, a raczej nieprzyjemność jeść, i od tej pory go omijam z daleka 😉
Trawożerca
Rzadko bywam w marketach, a jak już jestem to omijam półki z takimi produktami, bo wiem czego mogę się tam spodziewać (widać niesłusznie). Z przysmaków wegetariańskich najczęściej wybieram kotlety sojowe, bo są bezpieczne. Po tym odkryciu nie oznacza, że teraz będę nadrabiał zaległości i kupował na potęgę, bo przetworzona żywność nie jest mi potrzebna.
Kanapka z awokado, pomidorem, papryką, innymi warzywami i/lub tofu wędzonym przebija wszystko i w zupełności wystarczy :).
[edytowane 18/2/2011 przez bułek]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja