Witam,
Od zawsze- no prawie do smażenia używam oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. Niedawno jednak przeczytałam ,ze do smażenia należy używać oliwy z oliwek ,ale tłoczonej na gorąco, ta tłoczona na zimno nadaje się do sałatek. Co Wy na to? Jakich tłuszczy używacie do smażenia?
Gdzieś słyszałem/czytałem że oliwa tłoczona na zimno do salatek a na gorąco do smażenia, ale nie jestem do końca pewien i nie potrafie wytłumaczyć czemu tak jest.
Zwykły olej. Na oliwę mnei nie stać.
Oliwa jest droga i sam też używam słonecznikowego, który również "idzie" w góre.
Ostatnio oglądałem "Kuchnię z Okrasą" i była mowa o oleju lnianym [omega 3, zdrowy i w ogole;)], wiec przy następnej wizycie w markecie mam zamiar poszukać tego produktu. Przydałby się bo o jedzeniu siemienia lnianego rzadko pamiętam.
[edytowane 28/9/2008 przez bułek]
W wysokich temperaturach kwasy tłuszczowe z oliwy extra vergine zamieniają się w nasycone, więc do smażenia to ona się nie nadaje. Tym bardziej olej lniany, tylko na surowo, poza tym bardzo ciężko znaleźć niezjełczały, bo on utrzymuje świeżość ok. 2 tygodni.
Ja używam do smażenia zwykłego Kujawskiego, Bartka, Beskidzkiego itp.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Na kłopoty - puszka 🙂
[url] http://www.puszka.pl/txt/tluszcze.jsp[/url]
http://www.explosm.net/comics/random/
wiec przy następnej wizycie w markecie mam zamiar poszukać tego produktu.
tylko koniecznie w szklanej butelce z ciemnego szkła, bo światło niszczy te kwasy 😉 osobiście proponuje oleofarm ^^
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
tylko koniecznie w szklanej butelce z ciemnego szkła, bo światło niszczy te kwasy 😉 osobiście proponuje oleofarm ^^
Dzieki za rady. Troche sie przestraszyłem że on ma taki krótki czas przydatności do spożycia i nie można smażyć.
Zawsze moge zmienić zdanie i kupić jakiś inny 😛
na tej stronie pisza ze jednak mozna smazyc na oliwie z oliwek
http://www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid15&mi=mid15
czy zgadzacie sie z tym? bo ja zawsze smaze na oliwie extra vergine a teraz troche sie boje ze sama sobie szkodze....?
Witam
Nie jestem dietetykiem, ale z tego co wiem oliwa z oliwek do smażenia nadaje się średnio, tzn. nie nalezy jej używać do tzw. głębokiego i długiego smażenia, gdyż ulega spalaniu w niższych temperaturach niż zwykły olej. Gdy używamy ją rozsądnie to może byc stosowana, gdy jednak ją "palimy" to uwalniają się szkodliwe substancje dla zdrowia.
Dlatego umiar 🙂 wskazany, zresztą substancjete tez uwalniaja się przy innych olejach.
Wniosek
Stosujemy jedno i drugie, tylko jak mamy do czynienia z głebokim smażeniem to na pewno olej.
Pozdrawiam
Adam
PS. nie jestem fachowcem w tej dziedzinie więc moze sa osoby ktore wiedzą coś na ten temat lepiej.
PS. Wszedłem na link który zaproponowano w ww. poscie - tam piszą co inego niz ja wiem hm. Nie wiem do konca co jest prawdą ale dajcie mi 10 dni poszukam.
[edytowane 23/11/2008 przez adamrozew]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja