Oj, kotlety to można z przeróżnych rzeczy robić:
z warzyw, ziemniaczane, z cieciorki, z soi i w ogóle ze strączkowców.
Wszystko polega na tym żeby przedtem składniki zmiksować, ulepić takie kulki i obtoczyć w panierce. Dlatego wszystkie kotlety będą wyglądać jak mielone 🙂
A po przepisy zapraszam do puszki 😎
[url] http://www.puszka.pl/do/search;jsessionid=9323EA85DA94B72C02714B851AD1D279[/url]
Smacznego 😉
http://www.explosm.net/comics/random/
Jeśli to bylo na koncercie, to być może spotkałeś ludzi z hare kryszna, którzy lubią sie udzielać kulinarnie na tego typu imprezach, a zaserwowali Ci pewnie koftę- tradycyjną potrawę indyjską. Wygląda jak mielony albo falafel, a smakuje zależnie od składu (można wrzucić do niej wiele rozmaitych warzyw): jak dla mnie, prawie zawsze pysznie 🙂 . nie sprawdzałam, czy jest przepis na koftę w www.puszka.pl, ale zawsze możesz go "wyguglać" inną drogą. Oczywiście, podstawą są przyprawy 🙂
hmm ścierasz na tarce ziemniaki (tak jak placki),dodajesz do tego również startą marchewkę,seler i w sumie wszystko co lubisz i smażysz na patelni,i oczywiści przyprawy muszą być. Kotlety to są o tyle fajne do zrobienia że można zrobić je ze wszystkiego 😀
pzdr.
[edytowane 27/11/2008 od agata18]
lady vegan
Jak powyżej, kotlety można zrobić prawie ze wszystkiego. Jeśli się uprzesz, nawet z puszki po groszku 🙂 Na mojej liście, na samym przedzie figurują kotlety z soczewicy oraz z brokułów. Proponuję też z bułki tartej i jajek, z soi, z ziemniaków i sera, z marchewki. Jest chyba zbyt wiele opcji, by wszystkie wymieniać.
Nie lubię za bardzo selera, ale kotlety selerowe (pokrojony w plastry seler, pieprz, sól, panierka) są świetne.
Kotlety to fajne danie. Podaje je głównie na ciepło jako dodatek do obiadu, ale są dobre również na zimno z chlebem.
Ostatnio urzekły mnie kotlety z ciecierzycy (ala falafel - smażone nie w głębokim oleju) z dodatkiem natki pietruszki, fasoli mung (np. dzisiaj takie jadłem) i garści różnych przypraw.
Robiąc kotlety staram się nie dodawać jajek. Wyjątek stanowią tylko placki ziemniaczane, których bez jajek nie potrafie zrobić. Można zamiast nich dodać rozmiękczonych płatków owsianych, które są dobrym zagęszczaczem i kolejnym składnikiem itp, itd.
Moimi ulubionymi kotletami są nadal krokiety ziemniaczane, ale dawno ich nie robiłem, bo są najbardziej pracochłonne ze wszystkich.
😎
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja