Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kotlety  

Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  RSS

Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3467
19/07/2009 4:55 pm  

Doradźcie mi jaka mąka będzie najlepsza do falafi

Do falaflii lepiej nie dodawać mąki. Bierzesz sobie cieciorkę i moczysz na noc. Mozesz ją wcześniej lekko podgotować. Po takim dłuuuugim moczeniu miksujesz to po ok 10 ziarenek. Mój mikser nie dał rady więc uprzedzam. Dodajesz do takiej masy przyprawy jakie tam lubisz najlepiej ostre. Formujesz z tego kuleczki. to się ładnie trzyma bez mąki itp. Wrzucasz kuleczki na olej- dużo oleju. smażysz na złocisto. Widzisz do tego potrzeba jedynie cieciorę, przyprawy i olej. 😉


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
19/07/2009 6:06 pm  

Dzięki Bellis, ale jakiej wielkości formujesz te kuleczki? Tak mniej więcej 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3467
20/07/2009 12:00 am  

Wielkości piłeczki pingpongowej. Dobrze po usmażeniu jest je osuszyć papierem kuchennym. Wiesz fajne są bo nie nasiąkają olejem. 😉


OdpowiedzCytat
Vequel
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 91
20/07/2009 4:26 am  

ja kocham kotlety z boczniaków, albo z selera.. omm poezja ;D szczerze polecam


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
21/07/2009 3:01 am  

Ja z boczniaków nie lubię, smakują zupełnie jak schabowe, których nigdy nie lubiłam.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1730
21/07/2009 4:03 am  

Boczniaki jadłam tylko raz i mam do nich wielki uraz, bo nie dosmażyłam i okropnie mnie potem bolał po nich brzuch 😛

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 615
21/07/2009 5:16 am  

Jak Was tak czytam to mam coraz wiekszą ochotę na amatorską uprawę boczniaków. Muszę tylko trochę poserfować w necie co jest potrzebne do takiej hodowli i jaką bedę miał z tego korzyść. Chodzi mi o wartość odżywczą tych grzybów 😎
[img=425x280] [/img]

[edytowane 21/7/2009 od xxl]


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1730
21/07/2009 2:26 pm  

Mama mi opowiadała, że jej mama, a moja babcia, lata temu "hodowała" domowym sposobem boczniaki... w łazience 🙂 W podwieszonej pończosze, o ile mnie pamięć nie myli 🙂

Dyziu, pozwoliłam sobie zmniejszyć obrazek.

[edytowane 21/7/2009 od xxl]

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 615
21/07/2009 2:46 pm  

Dziękuję Xxl za zmniejszenie obrazka. 🙂
Zastanawiam się nad hodowlą tego grzyba w workach foliowych albo pniach drzewnych ale nie wiem skąd wziąć sieczki z którą mógłbym zmieszać grzybnię 🙄


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1236
21/07/2009 11:18 pm  

Moja mama mi niedawno opowiadała, że jej rodzice hodowali boczniaki w workach z sianem. Też niedawno próbowałem boczniaków, ale nie smakowały jakoś "superowo". Wole pieczary i grzyby leśne ;).

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
noe
 noe
rozmówca
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 73
22/07/2009 1:12 am  

troszkę off topu... 😉

robiłem dziś sobie kotlety z grochu...wyszło mi ich nieco za dużo, ale niestety nie wiedziałem czy to "ciasto" można wrzucić do zamrażalki...
mroziliście kiedyś ta masę na kotlety ??


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
26/07/2009 12:34 am  

Ja bym usmażyła większą ilość i pomroziła. Zresztą często tak robię.

I tu znowu wrócę do falafli - chwilowo nie mam miksera, a chciałabym je zrobić i mam pytanie czy nie wyszłyby gdybym ciecierzycę wcześniej ugotowała, a potem rozgniotła widelcem ?
Ostatnio robiłam tak kotlety z bobu i wyszły super 🙂

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3467
26/07/2009 12:54 am  

[b] Hipiska[/b] czy mogłabyś podać przepis na te kotlety 😀 Bo w domku mam bobu aż nadto 😉 Z cieciorką spróbuj 😉 a co tam 🙂


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
26/07/2009 2:36 am  

Gotuję bób, potem obieram ze skórki, gniotę widelcem, aby powstała miazga, do tego dodaje przyprawy ( sól , pieprz, oregano, pietruszkę - zależy jakie mam w domu;-) ) , cebulkę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek. Aby powstały kotlety można użyć mąki albo lnu. Za pierwszym razem robiłam z mąką razową orkiszową, za drugim z lnem (mielonym, odtłuszczonym ). I wg. mnie lepsze są z lnem. A, i dodaję do masy kotletowej troszkę oleju jeszcze.
Piekę w temp. 180 stopni ok. 45 minut.
I już 🙂

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1596
31/07/2009 11:32 pm  

Eksperyment falaflowy powiódł się 🙂
Ugotowałam ciecierzycę, rozgniotłam widelcem, dodałam przyprawy , len i trochę mąki , uformowałam koltet i upiekłam.
Pyszne z sosem szpinakowym. 😛

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  
Praca