Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Trawa jęczmienna do picia  

  RSS

zielonyefcik
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 5
28/04/2009 1:06 am  

Czy słyszeliście coś na temat tej trawy jęczmiennej do picia? Podobno jest hodowana w tym rolnictwie ekologicznym. Macie jakieś doświadczenia, opinie ?

Takie coś znalazłam o produkcie samym, ale miło byłoby jakby ktoś mógł się wypowiedzieć 😉

Zawiera on w swym składzie:
* Chlorofil ("zielona krew")
* 17 aminokwasów
* Składniki mineralne
* Zespół witamin z grupy B
* Antyoksydacyjne witaminy A,C i E
* Beta-karoten (prowitamina A)
* Witaminę K
* Witaminę D
* Kwas foliowy
* Błonnik
* Aktywne enzymy
* Cholinę

W ostatnich badaniach wykazano, że wyciąg z młodego jęczmienia:

* Działa antyoksydacyjnie (obrona przed nadmiarem wolnych rodników)
* Hamuje i zmniejsza miejscowy stan zapalny
* Enzymy unieczynniają i rozkładają substancje kancerogenne (m.in. smołę tytoniową) ograniczając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych
* Działa dobroczynnie na układ krążenia
* Pobudza układ odpornościowy

Napój stosowany systematycznie wnosi następujące korzyści zdrowotne:

* zapewnia naturalną suplementację (uzupełnienie codziennej diety)
* wnosi wartości odżywcze w postaci aminokwasów, białek, węglowodanów
* odtruwa organizm
* dostarcza chlorofilu, który alkalizuje płyny ustrojowe, usuwa toksyny, przeciwdziała anemii
* dostarcza choliny jako budulca dla powstawania lecytyny niezbędnej dla prawidłowej pracy układu nerwowego
* zawiera witaminę B17 (letril) ważną w profilaktyce przeciwnowotworowej
* zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu
* działa odmładzająco

Obserwacje kliniczne i badania naukowe potwierdzają, że zielona żywność może być pomocna w zwalczaniu takich schorzeń jak:

* choroby serca i naczyń krwionośnych
* niedokrwistość
* nadciśnienie tętnicze krwi
* zespół przewlekłego zmęczenia i niedobory odpornościowe
* choroby płuc (w tym astma)
* choroby nerek
* choroby skóry
* choroby przemiany materii (w tym otyłość)
* zespół jelita drażliwego oraz zaparcia
* zapalenia stawów (o podłożu degeneracyjnym i autoimmunologicznym)
* stres, problemy z koncentracją

Badania laboratoryjne w Centrum Medycznym im. Jerzego Waszyngtona (USA) dały podstawę do stwierdzenia, że wyciąg z zielonego młodego jęczmienia obniża zachorowalność na raka gruczołu krokowego.
Dobroczynne działanie preparatu sproszkowanego, młodego zielonego jęczmienia na układ krążenia i jego zdolność pobudzania układu odpornościowego udokumentowano w warunkach klinicznych przez dr Benjamina Lauer z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Loma Linda.

Reasumując zgromadzone informacje można wnioskować, że preparaty i wyciągi z zielonych roślin (w tym jęczmienia), mogą służyć "jako podstawowe uzupełnianie diety, pozwalają na dowartościowanie układu odpornościowego przeciwdziałają rozwojowi nowotworów złośliwych" - "Interational Nutritional Reviev", Lipiec 1992 r.

Sposób użycia:
Profilaktycznie 1-2 saszetki dziennie, celem wspomagania leczenia 2-4 saszetki.
Rozpuścić w 200 ml letniej lub zimnej wody. Pić pomiędzy posiłkami.
Nie stwierdzono przeciwwskazań do stosowania trawy jęczmiennej.
Produkt mogą stosować dzieci i osoby dorosłe profilaktycznie i do wspomagania leczenia.

UWAGA:
1. Nie zalewać wrzątkiem.
2. Nie mieszać metalową łyżeczką ­­­­- używać łyżeczek szklanych, ceramicznych lub plastikowych.

[edytowane 27/4/2009 przez zielonyefcik]

zielono mi...


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
28/04/2009 2:06 am  

Słyszałam. Jak dla mnie to kosmicznie droga impreza 🙂

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
zielonyefcik
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 5
28/04/2009 2:21 am  

No właśnie ja też słyszałam : P Ale co dalej? Impreza imprezą, ale może to i jest skuteczne. No mniejsza czekam dalej na jakieś ciekawe opinie 🙂

zielono mi...


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
28/04/2009 2:52 am  

[quote Lily:] Słyszałam. Jak dla mnie to kosmicznie droga impreza 🙂

Lily to jest tania impreza, wystarczy uprawiać własnym sumptem. Uprawa jęczmienia lub pszenicy na zieleninę jest bardzo łatwa. Najlepszy jest soczek z zieleniny, uwielbiam z sokiem marchewkowym wraz z miksem pomarańczowym i dodatkiem cytryny.

Trzeba się zaopatrzyć w urządzenie do wyciskania soku z zieleniny. Najlepszym i zarazem jedym z najtańszych sprzętów do tego celu to Porkert 2A (lis na ovoce), produkt Made in Czech.

Jeżeli chodzi o odżywianie to można wyróżnić kilka podstawowych aspektów dietetycznych:

Zawartość enzymowa im wyższa tym więcej witamin i minerałów zawiera dany produkt (witaminy i minerały wchodzą w skład kompleksów enzymowych).

Zawartość kaloryczna określa ilość kalorii jakie organizm uzyskuje z danego produktu

I zapominana przez dietetyków to zawartość kwasków organicznych w danym produkcie

Zielenina (warzywa liściowe) ma wysoką wartość enzymową oraz dużą zawartość kwasków organicznych, ale jest niskokaloryczna (nie trawimy celulozy tak jak gatunki przeżuwające, to celuloza jest dla nich źródłem kalorii).

Podkiełkowane nasiona, moczone orzechy – wysoka wartość enzymowa i kaloryczna, niska zawartość kwasków organicznych, małe ilości witaminy A (karotenów ksantofili) antocyjanów i innych naturalnych barwników organicznych..

Warzywa korzeniowe – podobnie jak nasiona ale zawierają antocyjany i inne barwniki oraz witaminę A (karoteny, ksantofile, bogatsze w sód od nasion.

Owoce (pomidory i ogórki to też owoce) – średnia wartość enzymowa (mało minerałów) za to dużo kwasków organicznych oraz naturalnych barwników roślinnych wraz z witaminą A (karoteny, ksantofile)

Umiejętny dobór ww. produktów na czele z sokami z zieleniny to podstawa dla dobrej diety.

Jeszcze dochodzą do tego glony morskiej jako źródło jodu.
Omega-3 siemie lniane lub chia
Oraz regularna suplementacja witaminą B12
Witamina D –najlepsze opalanie lampami wysokiej jasności w okresie zimowym, latem nie ma problemu.

I cała dietetyka w skrócie.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
zielonyefcik
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 5
29/04/2009 6:15 pm  

Ale w tej trawie jakiś tam jest proces złożony -.- Że trzeba ściąć w odpowiednim momencie itd. A wogóle podobno jęczmienna jest mniej uczuleniowa, a ja jestem alergikiem niestety, ale powoli im starsza tym przechodzi. Więc nie chcę ryzykować 🙂

zielono mi...


OdpowiedzCytat
tuttifrutti
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 7
03/06/2009 11:57 pm  

dlaczego uważacie że to droga sprawa hodowanie takiej trawy?
piszecie o trawie jęczmiennej, a ja bym chciała zapytać o pszeniczną, czy można powiedzieć że mają podobne właściwości?

Zdrowie zdrowie i jeszcze raz zdrowie 🙂


OdpowiedzCytat
  
Praca