Witam.
Niedawno byłem w Plejadzie, żeby kupić coś sojowego bo dawno nie jadłem, i w prawie wszystkim znalazłem :
Guanylan disodowy (E 627) dodatek spożywczy, powszechnie dodawany do produktów spożywczych w celu wzmocnienia smaku. Guanylan disodowy [b]otrzymywany jest z suszonych ryb[/b] i glonów morskich. Dodawany jest zwykle do chipsów, dań instant, sosów i przypraw.]
Zdziwiłem się, ale odłożyłem wszystko 😛 Jest jakaś soja bez tego?
2 Pytanie - sery, czy jak w ich składzie nie jest wymieniona podpuszcza to nie ma jej na pewno? Bo to jest nawet gorsze od zwykłego mięsa...(bo z młodych). Albo ogólnie - czy można zawierzać składom?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
[edytowane 20/5/2009 przez Matello]
możesz spróbować sera wegańskiego, albo tofu. Tam nie jest w ogóle używana podpuszczka 🙂
Bez wzmacniaczy są smarowidła z Primaviki, niektóre z Orico - z tych bardziej znanych firm. Na pewno jest ich więcej, trzeba się jedynie rozglądać i czytać składy. Nie mamy wyboru jak tylko im wierzyć, bo prawo nakazuje wymieniać wszystkie składniki, a ewentualnych nieścisłości i tak nie jesteśmy w stanie dowieść. Jeśli jednak nadal odczuwamy wątpliwości, najlepiej darować sobie dany produkt. Dla wszystkiego znajdą się bezpieczne alternatywy.
http://www.explosm.net/comics/random/
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja