A ja się tak zastanawiałem czym weganie smarują bep. 🙂
Co to bep?
Masło jest jak mięso - jesz tylko dlatego, że jesz 😉
Zamiast masła - pasztet, a jak jest pomidor albo ogórek to nie trzeba w ogóle niczym smarować, bo jest wystarczająco mokre 😛
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Wszystkie margaryny z dodatkiem D3 dostępne w sklepach chyba nie są wege, raczej używa się w nich witaminy pochodzenia rybnego. Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych też mogą być odzwierzęce. Wege jest Alsan, ale to raczej w zdrowej żywności do kupienia.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Ja sporo czasu nie używałam masła wcale - jakieś 3 lata, ale w tym roku zaczęłam używać, bo już nie mogłam patrzeć na serki, pasztety sojowe itp. Po prostu najlepszy na świecie był chleb z masłem. Mam jednak problem ze smażeniem, bo nie lubię smażyć na oleju, a na oliwie nie wszystko i smakuje, np. pieczarki najlepsze są na margarynie, ale dopiero do mnie doszło, że margaryna (poza tym że jest niezdrowa) może być nie wege przez d3. W ogóle jak często jecie smażone potrawy?
Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut
Ja mam czasami takie "napady". 😉 Mam mega ochotę na coś słodkiego, słonego albo smażonego - czyli wszystko, co najzdrowsze. 😉 Jakiś czas temu nałogowo jadłam tosty z patelni z serem i przyprawami - oczywiście na tłuszczu przysmażane. Mogłam zjeść tego każdą ilość, a było właśnie słone i tłuste. Jako dziecko jadłam masło łyżkami, nawet ciastka nim smarowałam, a miałam sporą niedowagę w tym okresie. Teraz już takiej ilości tłuszczu nie używam, ale czasami się czuję tłusta "od środka", jeśli wiecie co mam na myśli. 😉
Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut
Nie jadłem już margaryny dobrych kilka lat, ponieważ jest nie zdrowa. Wystarczy przeczytać skład. Masło jem okazjonalnie ale tylko te prawdziwe, nie dajcie się zwieść nazwie Masło 😛 W tych czasach Masło nie koniecznie musi być masłem 🙂 Nie pamietam dokładnie od kiedy ale u nas w rodzinie zamiast masła lub margaryny smaruje się chleb oliwą z oliwek. Dzisiaj nie potrafie sobie wyobrazić smaku chleba bez oliwy. Dla niektórych może to być dziwne ale na początku też wydało mi się że oliwa zmienia cały samk kanapiki ale idzie sie przyzwyczaić. Żeby oliwa nie była "smutna" 🙂 dodaje do niej rozgnieciony czosnek i zioła takie na jakie mam ochotę takie jak: bazylia, oregano itp. itd. Żeby było wygodniiej u nas w domu stoji miseczka z oliwa do chleba i łyżeczka do smarowania nią chleb. fakt margaryna jest bardzo wygodna do użycia i jest tania, ale napewno nie jest warta tego żeby psuć sobie nasze zdrowie. Może to co się w niej znajduje nie zaszkodzi nam po roku czy 2 ale napewno będzie miała jakieś skutki uboczne po 20-30 latach.
A tak wogóle witam wszystkich jest to mój pierwszy post na forum 🙂
Ja stosuję wege margarynę, nazywa się 'Die Gute' [url] http://naturo.pl/pl/p/Margaryna-wegetarianska-Die-Gute-250g-Eden/2453[/url] myślicie, że to to też się zalicza do tych niezdrowych?
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja