No- niekoniecznie knorra. taki przyklad dałam żeby było wiadomo o co chodzi. chciałabym napisać maila do kilku firm ale nie wiem jak. jesli napisze, że jestem wege i chciałabym wiedziec to mogą specjalnie mi napisać, ze roślinne. czy ktoś z osób, które juz kiedyś pisały gdzieś może podać wzór takiego listu lub coś w tym rodzaju? kompletnie niewiem jak za to się zabrać...
Witaj, tcioflove. Sporo zależy od tego, o co konkretnie chcesz zapytać producenta (o który element składu). W wypadku lecytyny warto np. naiwnie poprosić o informacje dotyczące jej produkcji (i udział produktów pochodzenia zwierzęcego w tym procesie). Sądzę, że warto starannie precyzować swoje pytania (w każdym wypadku; bez względu na to, o jaki konkretnie produktu chodzi, lecytynę, glutaminian itd.) - odpowiedź na pytanie w stylu "czy lecytyna w Państwa produktach jest produktem wegetariańskim" może brzmieć równie ogólnikowo, np. "nasza lecytyna jest produktem roślinnym", co niekoniecznie musi budzić zaufanie. Inna sprawa, że producenci na ogół nie kwapią się z rozpowszechnianiem szczegółowych informacji dotyczących ich produktów...
[edytowane 2/7/2009 przez Srebrna]
Jeżeli chodzi o Algide to ja pytałam wprost które ich lody nie zawierają składników odzwierzęcych i odpisali mi zupełnie szczerze, że jedynie kolorki ananasowe i owoce leśne (z tego co pamiętam). I chwała im za szczerość.
Ja też poszukuję kostki bez inozynianów, guanylanów i tak dalej i ciężko mi znaleźć:) Wciąż szukam, chociaż nie jest to moja pierwsza potrzeba.
Żadna prawda nie wydaje mi się bardziej oczywista niż ta, że zwierzęta potrafią myśleć i odczuwać tak jak ludzie
Co do kostek itp. to ja używam tego [url] http://www.evergreen.pl/bulion-instant-p-204.html [/url] skład nie całkiem fajny (cukier), ale sprawdza się idealnie 😉
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Witaj,
milo mi, ze uzywasz naszych produktow w swojej kuchni.
W odpowiedzi na Twoj e-mail chcialabym wyjasnic, ze glutaminian sodu jest dozwolonš substancja dodatkowa i uzywany jest jako substancja wzmacniajaca smak i zapach.
Jest to organiczny zwiazek chemiczny, sol sodowa kwasu glutaminowego. Surowiec produkowany poprzez proces fermentacji glukozy do kwasu glutaminowego.
Surowiec więc na pewno nie jest pochodzenia zwierzecego.
Jest pochodzenia roslinnego - w zaleznosci od zrodla pozyskania glukozy.
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka
Serwis WINIARY
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja