Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

TOFU

84 Wpisy
37 Użytkownicy
0 Reactions
33.7 K Widoki
 Vida
(@7268)
Trusted Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 60

Widziałam tofu w Aldiku.
Osobiście nigdy takowego serka nie jadłam, i słyszałam trochę kontrowersji na temat soi w ogóle. Podobno większość naszej soi w Polsce jest importowana z Ameryki, gdzie jest modyfikowana genetycznie w większości przypadków.

OdpowiedzCytat
(@6869)
Estimable Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 216

Z tego co wiem to skąd by soja nie była to i tak jest modyfikowania. Kwestią kluczową jest w jakim stopniu.

OdpowiedzCytat
(@7794)
Active Member
Wpisy: 10

raz próbowałam tofu ale wydało mi się jakieś bez smaku...
może poradzi ktoś jak je przyżądzić? 😉

[edytowane 19/7/2009 przez akcelerator]

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member
Wpisy: 1596

Ja lubię z sosem szpinakowym, pomidorowym. Warto je wcześniej obsmażyć jeśli chce się jeść na zimno, jest wtedy smaczniejsze. Natomiast tofu wędzone czy marynowane wg.mnie jest dobre nawet samo w sobie.

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Ostatnio kupuję tofu Polvity, lecz zaczyna mi przeszkadzać jego zapach - lekko rybny. Skład to - soja, woda, sól morska. Nie wiem z czego ten zapach może wynikać, macie jakiś pomysł? Zapach jest lekko wyczuwalny, ale jednak jest.

OdpowiedzCytat
(@7794)
Active Member
Wpisy: 10

kiedyś kupiłam puszkowane parówki sojowe. nie pamiętam jakiej firmy ale też zalatywały rybą...

OdpowiedzCytat
(@7583)
Reputable Member
Wpisy: 361

Wydaje mi się, że Polsoja ma najlepsze tofu, chociaż to może kwestia gustu. Nie zauważyłam, żeby zalatywało rybą, może to od chlorku czy coś 😮
Jak dla mnie białko sojowe jest zdecydowanie lepszą alternatywą od zwykłych serów 😎 Szkoda tylko że taką drogą. No ale to już mają do siebie wyroby sojowe.

[edytowane 29/8/2009 przez sublime86]

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Wydaje mi się, że Polsoja ma najlepsze tofu, chociaż to może kwestia gustu
Nie zauważyłam, żeby zalatywało rybą, może to od chlorku czy coś 😮

Nie zalatuje na szczęście 😎 I rzeczywiście chyba jest najlepsze.

[edytowane 29/8/2009 od hipiska]

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

wędzone tofu (czeskie) na kanapce z musztardą jest super 😉

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Czeskie tofu z wodorostami jest super 😛
W ogóle czeskie tofu ma zupełnie inny smak niż polsie.

OdpowiedzCytat
(@6921)
Trusted Member
Wpisy: 51

Tofu może mieć bardzo zróżnicowany smak... kiedyś kupowałam tofu sałatkowe z Polgruntu było lekko słonawe i pysznie smakowało z oliwą. Pamiętam też, że kupowałam tofu marynowane w sosie sojowym, lekko słodkawe, delikatne.
Natomiast tofu, które nie ma smaku dobrze przyprawić miodem, sosem sojowym, papryką... świetnie też komponuje się z przyprawą do bigosu. 😉

OdpowiedzCytat
(@admin)
Honorable Member
Połączone: 22 lata temu
Wpisy: 678

Tofu daje szeroki horyzont w zastosowaniu w kuchni, to bardzo intrygujący produkt i właściwie tylko własna wyobraźnia w kuchni jest tu ograniczeniem 🙂

Właśnie zajadam tofu z makaronem - pokruszone, doprawione, przysmażone z cebulką i posypane świeżą natką pietruszki (albo posiekanym szczypiorkiem) - pycha 🙂

Można dodawać do sałatek, zup, smażyć kotlety, piec ciasta, przyrządzać tofucznicę, zjadać pokrojone w plasterki na kanapce. Jest doskonałe do przyrządzania sosów i dipów, przy odrobinie sprytu można z niego spreparować odpowiednik żółtego sera na wierzch wegańskiej pizzy.

Dla wegan - tofu doskonale zastąpi biały ser, np. w ruskich pierogach albo w klasycznym twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem - polecam - dla kilkuletnich wegan będzie to powrót do smaków sprzed lat 😉

Po bardziej wysublimowane potrawy zapraszam do zapoznania się z ksiażką Marioli Białołęckiej [url=Reviews-index-req-showcontent-id-34.html]Zaskakujące tofu[/url], są tam cuda na kiju jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni tego niestety niedocenianego jeszcze w PL produktu.

Jednym słowem, tofu rules 🙂

OdpowiedzCytat
(@7583)
Reputable Member
Wpisy: 361

Czeskie tofu z wodorostami jest super

Oj, to ja się kiedyś będę musiała wybrać na zakupy do naszych południowych sąsiadów, skoro wszyscy tak zachwalają ich specjały 😉
A tak offtopowo troszkę to ja zawsze uwielbiałam czeskie słodycze. Jak byłam mała to mama zwoziła tego zawsze kilka worów. Znikały w przeciągu kilku dni 😀

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

[b] Adminie,[/b] cóż to jest tofucznica? Czyżby coś w podobie do jajecznicy? 😮

[b] Sublime[/b], czeskie tofu można kupić w Polsce, jest praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

[url] http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1134 [/url] - przepis na tofucznicę
co do tofu to moje ulubione http://www.evergreen.pl/tofu-wedzone-p-579.html [url] [/url]

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 6
Udostępnij: