Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

TOFU  

Strona 4 / 6 Wstecz Następny
  RSS

sublime86
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 361
30/08/2009 11:09 pm  

jest praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Niestety u mnie w okolicy nie ma takich sklepów 🙁 Jestem z małej mieścinki podczęstochowskiej, gdzie króluje Biedronka 😀


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
31/08/2009 2:50 am  

W Biedronce można kupić dobre awokado fairtrade w dobrej cenie 😉 I sery mlekovity.I pleśniowe "Comte Trebon" też wege. I kilka innych wege rzeczeyby się znalazło pewnie. 😉 Kiedyś np. były żelki wegańskie 😛

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
yokashe
początkujący
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 5
01/10/2009 3:53 am  

http://vegeart.blogspot.com/
katia hasnik

zapraszam na przepisy i zdjecia!
i jeszcze cos wiecej 🙂
Jedynym sposobem by żyć, jest pozwolić żyć innym. Gandhi


OdpowiedzCytat
Greeney
rozmówca
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 59
02/11/2009 9:43 pm  

Mogę zadać głupie pytanie? ^^ Czym się różni tofu marynowane od wędzonego?

[img]http://img190.imageshack.us/img190/7118/thebeatlesbanwa4.jpg[/img]


OdpowiedzCytat
pontonica
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 100
07/11/2009 7:07 pm  

Z tego co wiem to skąd by soja nie była to i tak jest modyfikowania. Kwestią kluczową jest w jakim stopniu.

Ostatnio kupilam tofu z Orico i wszedzie, gdzie jest to mozliwe jest podkreslone, ze soja jest niemodyfikowana, GMO FREE, BIO i inne modne haselka, nie wiem na ile jest to prawda, szczerze mowiac malo mnie to obchodzi.

Mogę zadać głupie pytanie? ^^ Czym się różni tofu marynowane od wędzonego?

Wydaje mi sie, ze tofu marynowane jest marynowane, a wedzone jest wedzone 🙂 roznica przyrzadzania. Polecam wikipedie 🙂
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marynowanie
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie


OdpowiedzCytat
Dziaramara
świeżaczek
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 3
07/11/2009 8:16 pm  

Tofu jest smaczne zwłaszcza jak sie je dobrze przprawi 🙂 Lubię zjadać tofuburgery tzn. Tofu w bułce, z sałatą, pominorem, serem, ogórkiem i ketczupem. Da się najeść nawet jednym 🙂 polecam(smacznego) 😛


OdpowiedzCytat
cztery_pory_roku
świeżaczek
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 4
19/01/2010 6:14 pm  

Ja też miałam problemy z tofu. Nie chodziło o dostępność (kupuję tofu Polsoja, ma dobrą konsystencję i krótki okres ważności), ale o to, jak je oswoić w kuchni tak, by było zjadliwe. Nie było łatwo, bo sama wyobraźnia jeszcze mi nie wystarczała:), ale przypadkiem trafiłam na (uwaga, uwaga!) You Tube na to: http://www.youtube.com/watch?v=Ldz6P62na2s . Przepis jest genialny, szczerze polecam. Gdy gotujemy posiłek dla dwóch osób, możemy spokojnie podzielić podane proporcje na pół. Ja zwykle wrzucam jedno tofu naturalne i podaję z ryżem jaśminowym. Palce lizać. Kończę, bo włączył mi się pies Pawłowa:)

[edytowane 19/1/2010 przez cztery_pory_roku]


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1236
19/01/2010 6:39 pm  

Dzieki za linka. Świetnie się oglądało, nie wiało nudą bo zrealizowane z jajem, no i przepis ciekawy. Wart spróbowania. 😀

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1236
01/02/2010 10:56 pm  

Wypróbowałem ten przepis z niewielkimi przeróbkami. Dodałem zieleniny i cebuli, zabrakło czosnku bo zapomniałem. Polecam.
http://kuchniaww.blogspot.com/2010/01/curry-z-mlekiem-kokosowym-tofu-i.html

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
02/02/2010 9:17 pm  

Janusz kupił dziś 2 rodzaje tofu z firmy, której nazwę widzę pierwszy raz na oczy:
-tofu naturalne 300g - cena 4,9 zł
-tofu wędzone 220g - 5,8 zł
Cena i wygląd wydają się atrakcyjne. Smak-powiem jak otworzymy 😛
miejsce zakupy: Carrefour ekspres
a tutaj link, na którym widać owe tofu http://www.solidafood.pl/produkty.html
p.s w sklepach pojawia się coraz więcej wegańskich rzeczy


OdpowiedzCytat
berry_fields
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 37
02/02/2010 10:35 pm  

O, fajne. A u nas nie ma. 🙁 Wędzone tofu jest dobre po usmażeniu, panierowane w mące i papryce, wsadzone w pitę z jakąś kruchą sałatką. Ostatnio dawałam do tego lodową, kiełki, oliwki i sos czosnkowy. Grało. 🙂

"Truth hurts, remember this: we are pooling our faith."


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1022
04/02/2010 11:08 pm  

Wypróbowałem ten przepis z niewielkimi przeróbkami. Dodałem zieleniny i cebuli, zabrakło czosnku bo zapomniałem. Polecam.

Bułku, wypróbowałam Twoją wersję, bo opcja Pauliny z taką ilością czosnku trochę mnie przeraziła. Ale nie byłabym sobą gdybym przepisu nieco nie zmodyfikowała. Mnie tez brakowało koloru . I tak do całości dodałam kilka przesmażonych pieczarek, trochę brokułów i kawałeczek czerwonej papryki. Był też świeży imbir i tylko jeden ząbek czosnku. Tofu miałam naturalne to je namoczyłam przed usmażeniem w sosie sojowym . Smakowało wyśmienicie , to chyba kuchnia tajska. Zamiast brokułów można dodać strączki zielonego groszku albo zielonej fasolki szparagowej i też byłoby super smaczne.
Również polecam .


OdpowiedzCytat
greene
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 337
04/02/2010 11:10 pm  

ja zakupiłam dziś tofu wędzone z ciekawości, po nigdy wcześniej go nie jadłam. Zwykle do koszyka brałam tofu naturalne albo marynowane.
Powiem szczerze, że smak mnie rozczarował. Pewnie dlatego, że wędzone jak na mój gust strasznie przypomina wędzoną rybę :/ A ja nie lubię smaków mięso- i rybno-podobnych.

Kolejną sprawą jest sam proces wędzenia. Podobno zjedzenie nawet niedużego kawałka czegoś wędzonego równa się wypaleniu paczki papierosów jeśli chodzi o aspekty antyzdrowotne. A wszystko za sprawą krezolu który wytwarza się ze smoły węglarniczej przy wędzeniu... Chyba zatem należałoby unikać wędzonego tofu, czyż nie?

[edytowane 4/2/2010 przez greene]


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
05/02/2010 12:31 am  

Ja najbardziej lubię właśnie tofu wędzone, jakoś do tej pory nie zastanawiałam się jakie są jego aspekty antyzdrowotne, ale może powinnam... 😎

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1236
06/02/2010 2:53 am  

Kolejną sprawą jest sam proces wędzenia. Podobno zjedzenie nawet niedużego kawałka czegoś wędzonego równa się wypaleniu paczki papierosów jeśli chodzi o aspekty antyzdrowotne. A wszystko za sprawą krezolu który wytwarza się ze smoły węglarniczej przy wędzeniu... Chyba zatem należałoby unikać wędzonego tofu, czyż nie?

Nie wiedziałem o tym. W moim tofu był aromat dymu wędzarniczego. Nie wiem jak to rozumieć, czy faktycznie było wędzone czy dodali tam dym wędzarniczy w płynie (jest taki http://veganyumyum.com/2008/07/smokey-miso-tofu/). Nasuwa się kolejne pytanie czy jest zdrowy?

Na przekór powiem tak. Umrzeć od jedzenia tofu wędzonego. Bezcenne.
Tak na serio to trzeba się nad tym zastanowić i pogrzebać w necie :).

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Strona 4 / 6 Wstecz Następny
  
Praca