Tu jest ciut o pieczywie (mniej więcej od połowy): [url] http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-799.html[/url]
Trochę mało, więc jeśli ktoś ma więcej info, proszę się podzielić 🙂
http://www.explosm.net/comics/random/
Trudno powiedzieć czy kupny ciemny chleb jest wegan. Trzeba czytać skład i mieć nadzieję że producent napisał prawdę. A ponieważ ja nie mam zbyt dużego zaufania do producentów chleba ( i nie tylko chleba zresztą) to często piekę go sama i wiem na pewno że jest zdrowy i wegański. Jest to pyszny chlebek na zakwasie i wbrew pozorom pieczenie takiego chleba wcale nie jest trudne. Ja nauczyłam sie tego z internetu a konkretnie ze stronki www.chleb.info.pl
A swoją drogą to wychodzi na to, że coraz więcej żywności powinno się robić samemu. Gotowe jedzenie jest tak nafaszerowane chemią i substancjami odzwierzęcymi że coraz więcej produktów znajdujących się na półkach sklepowych omijam z daleka. Jeszcze powinnam sobie uprawiać ekologiczne warzywa gdyż w moim mieście niema ani jadnego sklepu sprzedającego takowe. Niestety, pomysł ten odpada w przedbiegach gdyż ziemi mam tyle co w doniczkach...
Co do chleba to :
Po pierwsze własna produkcja chleba jest nie opłacalna ze względu na pobór prądu, szczególnie mojego piekarnika 🙁
Po drugie, nie kupować chleba w supermarketach, bo tam są e, szczególnie w chlebach w folii.
Po trzecie, najlepiej kupować chlebek na naturalnym zakwasie na rynku i wtedy nikt cię nie oszuka.
Pozdrawiam
mn
pmk, jeśli idzie o pobór prądu to pewnie masz rację. Ja ten chlebek piekę od niedawna i muszę przyznać że ze strachem czekam na rachunek za prąd...
U nas na rynku niestety nie można kupić takiego chleba o jakim piszesz. Jest pieczywo ale takie jak w sklepach czy supermarketach.
Ja rowniez chleb piekesama, a wlasciwie robi tozamnie maszyna do pieczenia chleba. Nie zuzywa ona wcalz duzo pradu, poniewaz rachunki nie sa wiele wyzsze.
Do zrobienia chleba na dobra sprawe potrzebe sa tylko:
maka
woda
zakwas lub drozdze
ewentualnie sol i cukier
Domowy chleb jest w 100% wege, ale codokupnego nie jestem pewna.
Magdalena
Ja piekę chleb w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. Piekę raz w tygodniu 2-3 bochenki jednocześnie. Każdy bochenek waży ok. 1kg, są więc dosyć duże. Jednak ten chlebek jest tak smaczny że i tak przeważnie nie wystarcza na tydzień. Wtedy dokupuję chleb gotowy a i tak z obawą czekam na rachunek za prąd. Jeśli bardzo "podskoczy" to niestety trzeba będzie zrezygnować z pieczenia...
Nallepszy chlebek to ekologiczny od Lipińskiego..... 😛 Ciężki, na zakwasi, trzyma świezość prawie tydzień. I wcale nie jest drogi - 4 do 5 zł za 800 gram.
Chleby "Oskroba" też są dobre. Szczególnie pełnoziarnisty sojowy.
[edytowane 9/8/2009 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Co myślicie o tego typu pieczywie?
http://www.wasa.pl/produkt/pieczywo-chrupkie/delikatess-sesam/
Nie mam zamiaru zastępowac nim "zwykłego" chleba, ale jeśc w okresie pogotowia, tzn. wtedy nie mam czasu sama upiec, alebo nie kupię innego. Skład niby ok, ale słyszałam, że to bomba konserwantowa....W smaku uważam, że jest ok. Jest też solruta, ale skład jest koszmarny, kwasy tłuszczowe, emulgatory....Czy lepsze takie pieczywo czy wafle ryżowe? Czy jedne czy drugie mają konserwanty? Na opakowaniu nic nie ma....
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Żeby nie był twardy, to lepiej smarować wodą. Jajko powoduje, że chleb ma błyszczącą skórkę, ale raczej jej nie zmiękczy. No i jeszcze zależy od sposobu pieczenia, bo może grzejesz od dołu i góry? Jeśli tak to spróbuj następnym razem, tylko z dolną grzałką.
Jeśli chodzi o cenę za prąd, to znalazłam taki temat:
[url] http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1352013.html[/url]
[edytowane 21/4/2013 przez aniss]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja