Mi się wydaje, że słaby piekarnik niestety. Można spróbować w zamkniętym naczyniu. Albo folia alumioniowa na wierzch. Jest metoda pieczenia chleba w zamkniętym garnku żeliwnym, takim bez plastikowych części rzecz jasna. Niweluje to ponoć niedoskonałości zwykłego piekarnika. Skoro chleb się piecze w piecu chlebowym, który momencie pieczenia już oddaje spowrotem ciepło z cegieł szamotowych - pieczenie w piekarniku polega na możliwym przybliżeniu tych warunków na ile się da.
Czy zna ktoś może jakiś sposób żeby chleb po upieczeniu nie był na górze twardy jak kamień? Mnie niestety zawsze taki wychodzi....
Zdecydowanie spróbuj piec tylko od dołu - ja tak robię od lat i chlebek wychodzi odpowiednio wypieczony z każdej strony 😉
Czy zna ktoś może jakiś sposób żeby chleb po upieczeniu nie był na górze twardy jak kamień? Mnie niestety zawsze taki wychodzi....
A pieczesz z termoobiegiem ? jeżeli tak to wyłącz, ja sam piekę chleby, na grzałce górnej i dolnej w temperaturze ok 200-220 stopni (wszystko zależy od piekarnika, mój grzeje mocniej niż się ustawi)i wychodzi super. Co prawda różne są domowe piekarniki i na niektórych faktycznie nie można tego zrobić.
PS: podczas pieczenia można obniżyć temperaturę jeżeli chleb za mocno się spieka. Chleb najlepiej upiec kilka razy żeby wyczuć swój piekarnik 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja