Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pasztet sojowy, szok   

RSS

lamdre
forumowicz
02/09/2009 12:40 pm  

Wczoraj pierwszy raz robiłem pasztet sojowy i jestem zszokowany pozytywnie jego smakiem. Bałem się, że będzie niedobry a tu proszę mam rarytas i całej mojej rodzinie smakuje... Pytanie tylko czy można kupić soję, którą można szybciej zrobić lub spożywać od razu, bo ja moczyłem surową 12 h i jeszcze 2 h gotowałem ufff

Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.

OdpowiedzCytat
KajaLe
forumowicz
02/09/2009 1:27 pm  

wg jakiego przepisu robiłeś? podziel się 🙂

Kaja

OdpowiedzCytat
lamdre
forumowicz
02/09/2009 1:49 pm  

soja - moczymy i gotujemy (moje opakowanie ok 330 g)
pieczarki, cebula, czosnek - podsmażamy
wszystko razem mielimy + namoczona bułka w mleku lub wodzie i odciśnięta
dodatki: bazylia, zielona pietruszka (dużo), łyżka musztardy, łyżeczka przecieru pomidorowego, oliwa z oliwek, dobrze dodać surowe jajko lub trochę mąki (jeśli jaj nie jemy) żeby związać składniki, sól, pieprz, słodka papryka - oczywiście przyprawy według własnego uznania... wszystko dobrze mieszamy w wysmarowaną foremkę i do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 35-45 min. Czekamy aż wystygnie! i dopiero wykładamy...
Następnym razem dodam jeszcze puszkę groszku.

Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.

OdpowiedzCytat
KajaLe
forumowicz
02/09/2009 2:28 pm  

Dziekuję bardzo, wypróbuję 🙂

Kaja

OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
02/09/2009 5:03 pm  

Zerknij tutaj: http://www.puszka.pl/txt/straczkowe.jsp

http://www.explosm.net/comics/random/

OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
02/09/2009 8:08 pm  

Zawsze można kupić od razu miękką soję z puszki. 😛
U mnie kosztuje niecałe 2 złote, to i taniej i szybciej.

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
02/09/2009 11:36 pm  

Ja jestem zbyt leniwa na robienie pasztetu, kupuję gotowe 😛 W sumie to rzadko je jadam, nadal mój ulubiony zestaw kolacyjny to chleb z serem ( żółtym lub białym), wiem, że może to nieszczególnie zdrowo, ale bardzo to lubię 😉 Śniadania też są zwykle nabiałowe. Pasztet od czasu do czasu, jakoś nieszczególnie go uwielbiam 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat
manekin
rozmówca
05/09/2009 9:19 pm  

mi się pasztet sojowy trochę przejadł.. moi rodzice też moczą soję bardzo długo, więc niestety nie pomogę

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
05/09/2009 9:31 pm  

Ale duuuuuży avatar 😛

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat
fraulein
początkujący
10/09/2009 12:39 pm  

Jak nie lubicie moczyć fasolek przez 12 godzin to proponuje pasztet z pomarańczowej soczewicy, jest pyszny, latwy do wykonania i szybki. Znalazlam go kiedys na stronach warszawianka.waw.pl ale chyba ta strona juz nie dziala. Z reszta pasztet ten inspirowany byl taka stara publikacja z zamierzchlej epoki. A wiec.

175 g soczewicy, cebula, pomidor, przyprawa piec smakow, olej, jajko

Podsmazamy cebulkę na oleju, nastepnie dodajemy przyprawe piec smakow, sol pieprz i pomidor, troche poddusic jeszcze. wsypujemy soczewice i mieszamy, jak soczewica dobrze sie wyturla w oleju zalewamy woda i gotujemy az bedzie miekka i wyparuje woda.
Potem miksujemy z jajkiem zeby sie zlepilo, mozemy dodac natke pietruszki jak ktos lubli. Przekladamy do foremki i pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 150 stopni. Na poczatku mozna sie zraziz, bo masa bedzie plynna, ale potem zgestnieje. Pasztet jest pyszny.

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
11/09/2009 3:09 am  

Przyprawa pięć smaków....? 😮

OdpowiedzCytat
fraulein
początkujący
11/09/2009 3:16 pm  

No tak, taka sypana. bez miesa 🙂

OdpowiedzCytat

Praca