Jakie znacie naturalne źródła pożytecznych bakterii pracujących w naszych jelitach. Wiem, że produkty mleczne po fermentacji na pewno je zawierają... A co z warzywami, owocami? Kiszone warzywa również chyba, coś jeszcze? Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego...
Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.
Prebiotyczne roślinne źródła :
-mniszek lekarski
-karczochy
-czosnek
-cebula
-pory
-banany
-szparagi
-cykoria
Więcej możesz zobaczyć w filmie pt. " Cała prawda o jedzeniu "prod. BBC Lifestyle aktualnie emitowanym w telewizji TVN Style. Eksperymentowi poddani zostali ochotnicy , gdzie jedna grupa spożywała rośliny z dodatkiem ww.produktów a inna miała normalną dietę wzbogaconą o jogurty ze szczepami bakterii probiotycznych. Okazało się że grupa spożywająca rośliny miała więcej pożytecznych bakterii w jelitach niż ta druga grupa jedząca jogurty.
[edytowane 9/9/2009 przez Ayna]
Bardzo dobrą pożywką dla jelitowej flory bakteryjnej jest właśnie błonnik pokarmowy.Gdy błonnik przeszedłszy przez cały przewód pokarmowy dotrze do jelita grubego to staje się tam pożywką dla bakterii, mają tam świetne warunki do intensywnego mnożenia się. Jest to chyba jeszcze jeden argument za jedzeniem dużej ilości warzyw i owoców.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja