Hej, od miesiąca jestem wegetarianką i mam mały problem, mianowicie chodzi o jedzenie, jem urozmaicone jedzenie i bogate w witaminy, ale niestety mam ich niedobów, byłam u lekarzy ale kazali mi "jeść mięso i nie wymyślać bo przecież i tak zginą," cytuję, jeśli mieliście podobny problem napiszcie co robić
chwała wegetarianom
[edytowane 13/3/2006 od sasha]
Sarve Bhavantu Sukhina. Sarve Sant Niramaya.
"jeść mięso i nie wymyślać bo przecież i tak zginą,"
no niby maja te swoje dyplomy , tytuły , specializacje a jendka śmiem twierdzic ze nie sa zbyt inteligentni 😛 no ale moge sue mylic 😀
Witam sasha nie boj sie nie ejstes sama mi tez kazdy mowi zebym sie nie "wydurnial" , ale chyba lubie byc durniem 😛 ja tez mam kilka niedoborow ale za to zdrowsza dusze 😀 na poczatek polecam przetwory sojowe , z poczatku moga nie smakowac ale da sie je polubic , ja przynajmnje polubilem 😀 a paprykarz sojowy to moj ulubiony , pasztet juz troche mniej 😛 a na marginiesie wiosna idzie wiec bedzie wiekszy wybor warzyw i owocow 😀 najlepsze jest pzred Toba tylko nie daj sie doktorką 😀
pozdraiwam 3maj sie sasha , powodzenia 😀
dopóki widziesz jeszcze uśmiech to widziesz cud ... ! ; )
No,moze z amało urozmaicasz ? 🙂
Albo nie dostarczasz jakis składnikow..
Przejrzyj dokładnie swoją diete,a sie oakze co i jak 🙂
Powoidzenia zyczę. 🙂
Ps. moze byc po miesiacu tez, kazdy organizm inny, inaczej reaguje, sczegolnie jak sie czegos nie dostarcza przypadkowo.. 🙂
Raissa!
Czy mięso przestałaś jeść z dnia na dzień czy miałaś jakiś okres przejściowy?
Bo jak z dnia na dzień to jest normalne, bo organizm się przestawia radykalnie. Ale nie mart się idzie już sezon świerzych warzywek i nadrobisz braki w organiżmie, a lekarzowi powiedz, że jest głupi he he 🙂
chwila, czegoś tu nie rozumiem:/
wydaje mi się, ze mięso nie ma zbyt wielu witamin...bo nie ma.
a przejście na dietę bezmięsną raczej wyzwala dostarczenie większej ilości witamin a nie ich zanik z powodu odstawienia mięsa, które ich mało ma.
czy sprawdzano Ci ilość witamin przed przejściem na wegetarianizm?
moze chodzi tu o odwrotną zależność?
że wczesniej jadłaś sporo mięsa, mało warzyw i owoców i DLATEGO masz niedobór witamin jakichś, którch poziom po prostu JESZCZE ( 1 miesiąc) się nie wynormował.
co wy myslicie o takie teorii? mi się wydaje logiczna.
MED is not so bad as they say]:>
Wlaśnie. te niedobory nie muszą u Ciebie wynikac z tego miesiąca wegetarianizmu, ale jeszcze z poprzedniej diety.
A poza ty - myślę, że móglbym Ci polecic rośiny strączkowe i różne kasze, ryż (najlepiej taki "dziki" brązowy), ciemne pieczywo zamiast jasnego, no i warzywka i owoce
A czy ktoś, kto na śniadanie je chleb z serem/wędlina, na obiad mięso, ziemniaki i surówkę,a na kolację to samo co na śniadanie będzie zdrowy? Więc skąd to przekonanie lekarzy, ze dieta wegetariańska jest zła, a miesna dobra? Moja dieta jest baaardzo urozmiacona, o wiele bardziej niż w tych czasach, keidy jadłam trupy :/
BTW, wcześniej, przed przejściem na dietę wege też sie badałaś i miałaś wszystko w normie?
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
sprawa wyjasniona, poszłam do innego lekarza i jak się okazało mój niedobór witaminin wziłął się z mojej wcześniejszej choroby(brałam antybiotyki i prawie nic nie jadłam), choć lekarze u których wcześnije byłam byli przekonani, że to przez wegetarianizm. jak się okazało to nawet lepiej, że nie jem mięsa, ponieważ mam problemy z sercem, a więc dziękuje za wszystkie posty, ale możeceie pisać dalej coś ciekawego 🙂
Sarve Bhavantu Sukhina. Sarve Sant Niramaya.
Ach, jak bierzesz antybiotyk to koniecznie musisz dbać o florę bakteryjną w jelitach, są na to kapsułki (ale to żelatyna), albo jogurt naturalny, albop może kwaszona kapusta? (na tym mało sie znam), bo inaczej potem będziesz bardziej chora niż przedtem (dysbakterioza jelit)
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
z tymi kapsułkami to jest tak że lekarze przypominają (przynjamniej mi przypomniali) że trzeba takie coś zakupić. Są to, z tego co wiem, jakieś specjalne bakterie, które chronią jelita i rzeczywiście bardzo sie przydają. Jak ktoś nie lubi kapsułek, to chyba są jeszcze w formi zawiesiny, ale ekspertem nie jestem:)
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja