Witam,
Mój krewny miał niedawno zdiagnozowaną chorobę trzustki. Została określona ścisła dieta ([URL= ]TUTAJ[/URL]). Pytanie brzmi: jak bez m.in. cebuli, pora, pieprzu, ostrej papryki, czosnku i octu zrobić keczup, który rzeczony krewny bardzo lubiał?
Od razu wspomnę, że z dozwolonych składników można wyróżnić:
* pomidory
* seler
* sok cytrynowy
* jabłka pieczone i gotowane
* cynamon
Z "umiarkowanych":
* ocet winny
* sól
* papryka słodka
[edytowane 23/12/2009 przez imp4ler]
Widzę, że zalecenia po diagnozie lekarza nie zostały dobrze zrozumiane.
Zamiast kechupu zmiksowane pomidory, teraz dostępne są suszone, namoczyć co najmniej 4 godziny i zmiksować. Unikać koncentratów pomidorowych, zawierają konserwanty niszczące trzustkę niemiłosiernie.
W linku który podałeś w kolumnie: czego należy unikać
Napoje które powinno się unikać:
Napoje alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa prawdziwa, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, napoje gazowane
W zamian za to soki owocowo-warzywne idealnie własnej roboty.
Zioła wspomagające trzustkę
Bylica piołun
http://www.rozanski.cal.pl/?p=478
Fragment:
O piołunie już pisałem, bowiem jest to niewątpliwie zioło o dużym znaczeniu w medycynie. Niezastąpiony w produkcji wielu ciekawych nalewek i likierów. Składnik leków złożonych wykorzystywanych w terapii schorzeń wątroby i układu żółciowego, trzustki, żołądka i jelit; preparatów pobudzających przemianę materii oraz poprawiających samopoczucie.
Zamiast pieczywa polecam podkiełkowane nasiona roślin: gryka, owies bezłuskowy, proso, żyto, pszenica, trzeba zmielić przed spożyciem, zalać wodą podgrzać do 40 stopni C (zupki kiełkowe) dodać do smaku warzywa i owoce.
Dodatki do pieczywa: nie będzie problemu jeżeli unika się spożywania pieczywa
Zupy sosy: jak wyżej zupki kiełkowe z dodatkiem warzyw
Mięsa i wyroby mięsne: najlepiej z tego zrezygnować
Polecam stronkę witariańską: http://surawka.republika.pl
Oraz Dietę Dr. Budwig, Terapię Gersona (wszystkie bazują na surowej żywności)
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Jakie konserwanty zawiera koncentrat pomidorowy? nigdy nie spotkałam się z widocznym składem na opakowaniu, jest jedynie napis "koncentrat 30%".
Tu np. jest mowa o braku jakichkolwiek dodatków [url] http://www.pudliszki.pl/7461.xml [/url]
[edytowane 24/12/2009 przez Lily]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Dieta Budwig to nie tylko twarożek, jak już to chudy, Olla proszę doczytać.
Co do konserwantów to polecam stronkę:
http://www.halat.pl/dodwar_3.html
Niektóre firmy reklamują się że nie dodają żadnych konserwantów należy do tych firm napisać i zapytać się o kwas sorbowy i jego sole.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_sorbinowy
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Proszę nie pisać "konserwanty są be", bo propolis też jest konserwantem. Konkretne substancje do unikania, owszem, ale ogólniki są dla szarlatanów.
"Zamiast kechupu zmiksowane pomidory"
OK, ale na to sam wpadłem. Na marchew, pietruszkę, seler i cynamon do smaku też. Nie wiem tylko, co zrobić jeszcze, żeby to było bardziej "keczupowate".
Co do konserwantów - nie należy popadać w paranoje. Oczywiście warto uważać żeby było ich w naszym menu jak najmniej , ale całkowite wyeliminowanie ich w dzisiejszych czasach jest praktycznie niemożliwe.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Ja raczej nie uznaję tych teorii spiskowych, które mówią, że coś zawiera konserwanty czy inne dodatki, mimo że producent wyraźnie zaprzecza. Myślę, że przecier pomidorowy spokojnie się obchodzi bez konserwantów.
Też nie jestem aż tak podejrzliwa. 😉 Nie dajmy się zwariować 😉
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Praktycznie są dwie sprawdzone metody konserwowania żywności, która zachowuje nie tylko witaminy i minerały w naturalnym, chelatowym stanie, ale również enzymy. Są to liofilizacja i dehydratacja, ale pod warunkiem, że produkt jest po tym zabiegu przechowywany w hermetycznym opakowaniu n.p. słoiki ze szczelnym wieczkiem.
Wspomiany na początku ketchup nie jest produktem powstałym w wyniku liofilizacji ani dehydratacji (odwodnienie). Tam nie ma enzymów ani minerałów w naturalnej formie chelatowej
Polecam zapoznać z opracowaniem (link poniżej)
http://www.zarzyccy.pl/liofilizacja.html
fragmenty (proszę zwrócić uwagę na wyraz enzymy)
1/ Liofilizacja to suszenie sublimacyjne czyli poprzez wymrażanie wody. Suszenie to stosowane jest do produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie), np. preparatów farmaceutycznych, cennych składników żywności (owoców, warzyw).....
5/ Dehydratyzacja - nowoczesna technologia próżniowego suszenia surowców roślinnych lub innych w naturalnej temperaturze +4 stopnie C, bez podgrzewania i w czasie kilku sekund. Proces dehydratyzacji zapewnia pełne wykorzystanie składników, zachowuje enzymy, aminokwasy, witaminy, i formy chelatowe minerałów jak w naturze (w roślinach), pozostawiając najwyższy skutek działania danego produktu....
Bezpośrednio przed spożycie produktów liofilizowanych lub po dehydratacji należy dodać wody lub soku aby się uwodniły.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 27/12/2009 przez Jędruś]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja