Jak już wrzucacie takie nowości jak pasta drożdżowa albo orzechowo soczewicowa to moglibyście się podzielić przepisem dziady 😛 a nie ludzie siedzą przed monitorem, ślinią się i nawet nie wiedzą jak takie cuda zrobić 😛
[b]Bułek[/b] widziałam niejednokrotnie przepisy na twarożki z nerkowców, na pewno są przepyszne tylko mają jedną wadę... nerkowce są drogie 🙁 ...a szkoda bo uwielbiam.
Bardzo dobra jest tez ciecierzyca zmiksowana z oliwkami, oliwą i oregano 😎
Groszek konserwowy z przecierem pomidorowym
Ja praktykuję groszek+koperek+odrobina oleju. Ekspresowe.
[edytowane 25/10/2012 przez Bellis_perennis]
Bellis, przepis bajecznie prosty: smażysz drobno pokrojoną cebulkę (ja wrzucam dwie, lubię dużo), jak zmięknie, wkruszasz kostkę drożdży i trzymasz na ogniu przez dwie-trzy minuty, intensywnie mieszając (w przepisie na puszce mówili 30s, ale ja wolę mieć pewność, że wszystko zostało uśmiercone). Drożdże na patelni wyczyniają rzeczy, których trudno się po nich spodziewać - najpierw się upłynniają, a potem gęstnieją, pasta przypomina konsystencją serek topiony - unikat na diecie wegańskiej. Aha, no i ja wzbogaciłam oryginalny przepis o sól i pieprz. Roboty dosłownie na 5 minut, nie każdy toleruje wydzielający się zapach, ale zapewniam, że pasta pyszna, zdrowa i cudownie tania 🙂
[edytowane 25/10/2012 od xxl]
http://www.explosm.net/comics/random/
A ja od siebie polecam pasztet z soczewicy:
http://www.youtube.com/watch?v=jtUa3WJF_MA
Można zrobić według przepisu i kroić na krążki, ale można też pasztet rozsmarowywać jako pastę. Polecam jest naprawdę pyszny 😉
Przy robieniu najpierw trzeba zmielić, a potem ugotować, nigdy na odwrót, bo wyjdzie zupełnie inne w smaku i konsystencji 😛
I jeszcze pasta z siemienia lnianego też jest niezła, choć nie powala jakoś wybitnie. Ale może komuś zasmakuje siemię lniane w takiej formie.
http://www.youtube.com/watch?v=9TOgXEcKyew
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja






