Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

smarowidło wegańskie  

Strona 3 / 3 Wstecz
  RSS

Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 3467
25/10/2012 9:48 pm  

Jak już wrzucacie takie nowości jak pasta drożdżowa albo orzechowo soczewicowa to moglibyście się podzielić przepisem dziady 😛 a nie ludzie siedzą przed monitorem, ślinią się i nawet nie wiedzą jak takie cuda zrobić 😛
[b]Bułek[/b] widziałam niejednokrotnie przepisy na twarożki z nerkowców, na pewno są przepyszne tylko mają jedną wadę... nerkowce są drogie 🙁 ...a szkoda bo uwielbiam.

Bardzo dobra jest tez ciecierzyca zmiksowana z oliwkami, oliwą i oregano 😎

Groszek konserwowy z przecierem pomidorowym

Ja praktykuję groszek+koperek+odrobina oleju. Ekspresowe.

[edytowane 25/10/2012 przez Bellis_perennis]


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1730
25/10/2012 10:51 pm  

Bellis, przepis bajecznie prosty: smażysz drobno pokrojoną cebulkę (ja wrzucam dwie, lubię dużo), jak zmięknie, wkruszasz kostkę drożdży i trzymasz na ogniu przez dwie-trzy minuty, intensywnie mieszając (w przepisie na puszce mówili 30s, ale ja wolę mieć pewność, że wszystko zostało uśmiercone). Drożdże na patelni wyczyniają rzeczy, których trudno się po nich spodziewać - najpierw się upłynniają, a potem gęstnieją, pasta przypomina konsystencją serek topiony - unikat na diecie wegańskiej. Aha, no i ja wzbogaciłam oryginalny przepis o sól i pieprz. Roboty dosłownie na 5 minut, nie każdy toleruje wydzielający się zapach, ale zapewniam, że pasta pyszna, zdrowa i cudownie tania 🙂

[edytowane 25/10/2012 od xxl]

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
aniss
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 445
26/10/2012 12:07 am  

A ja od siebie polecam pasztet z soczewicy:
http://www.youtube.com/watch?v=jtUa3WJF_MA

Można zrobić według przepisu i kroić na krążki, ale można też pasztet rozsmarowywać jako pastę. Polecam jest naprawdę pyszny 😉

Przy robieniu najpierw trzeba zmielić, a potem ugotować, nigdy na odwrót, bo wyjdzie zupełnie inne w smaku i konsystencji 😛

I jeszcze pasta z siemienia lnianego też jest niezła, choć nie powala jakoś wybitnie. Ale może komuś zasmakuje siemię lniane w takiej formie.
http://www.youtube.com/watch?v=9TOgXEcKyew


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 3467
10/05/2014 4:25 pm  

Smalczyk roślinny smakowitej :love: zajadam się od wczoraj.


OdpowiedzCytat
Strona 3 / 3 Wstecz
  
Praca