Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

weganski nugat czekoladowy - da sie?  

  RSS

assasello987
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 270
01/03/2010 4:55 pm  

szukam przepisu nanugat czekoladowy ale w necie weganskiego raczej nie znajde co najwyzej takie:

Składniki:
5-6 paczek herbatników "petitki" lub "szkolnych"
1 cukier waniliowy
1 masło 82% ( bez oleju)
1 szklanka cukru kryształu
4 jajka
3 łyżki kakao
bakalie: skórka pomarańczowa, migdały, orzechy włoskie lub laskowe
wafel najlepiej kwadratowy ( zostawić dwa wafle)

lub
150 g miodu płynnego
250 g cukru
2 białka
500 g orzechów laskowych
200 g kakao
Nugat czekoladowy - sposób przygotowania
Miód utrzeć z cukrem na ogniu, aż się zakoloruje, przestudzić. Ubić z białek pianę i dodać do miodu. Wymieszać kakao z niewielką ilością wody (na ogniu) i dodać razem z mielonymi i przyrumienionymi orzechami do miodu. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać całość do płaskiej formy wyłożonej papierem woskowym. Odstawić na 2 godz. do lodówki, pokroić.

i czym te jajka i maslo zastapic?


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
01/03/2010 5:03 pm  

Mnie tam w ogóle jajka nie pasują 😉 Ja bym dała np. masę daktylową i bakalie 😉

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1236
01/03/2010 5:06 pm  

W pierwszym przykładzie są herbatniki, które też mogą zawierać jajka i mleko.
Ten drugi jest wg mnie lepszy.
Spróbuj bez dodawania białek z jajka - będzie mniej puszysty. Jeśli masz b. szybki mikser to spróbuj ubić mleko sojowe. Ja mam taki, że kiedyś ubijaliśmy mleko krowie zerowe na piane ;).

Masło zastępujesz wegańską margaryną.

Jeśli będzie za gęste to dolej troche wody lub mleka sojowego.

Poczekaj na odpowiedzi innych ;).

[edytowane 1/3/2010 przez bułek]

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1022
01/03/2010 6:02 pm  

w wersji wegańskiej taki blok można zrobić z użyciem mleczka sojowego w proszku
zamieszczam przepis pochodzący z książki Romana Rupowskiego :

- 25 dag mleczka sojowego w proszku
- 20 dag herbatników ( bezjajecznych )
- 10 dag suszonych śliwek
- 5 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao ( lub karobu )
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki syropu klonowego lub innego
- 25 dag margaryny bezmlecznej

margarynę , syrop , kakao i wodę podgrzać ,aż do rozpuszczenia wszystkich składników ; odstawić z ognia ,dodać mleczko w proszku , pokruszone herbatniki , pokrojone śliwki, orzechy ; dokładnie wymieszać ; masę przełożyć do płaskiej formy wysmarowanej tłuszczem , odstawić do ostygnięcia.

Przepisu jeszcze nie wypróbowałam więc nie wiem czy się sprawdzi. Jakby co to jest tam jeszcze przepis na wegańską czekoladę z karobu.


OdpowiedzCytat
  
Praca