Witam,
Interesuje mnie ile razy z tygodniu należy jeść warzywa strączkowe, żeby nie doprowadzić do niedoboru białka?
Czy warzywa z puszki np. zielony groszek lub czerwona fasolka oraz przetworzone np. pasztet sojowy też są źródłem potrzebnego białka?
Wiem, że podobne pytania padały już nie raz, ale chciałabym się dowiedzieć w jakich proporcjach należy jeść, żeby niczego nie zabrakło.
Warzywa strączkowe w puszkach zawierają białko lepiej przyswajalne niż warzywa strączkowe przygotowywane tradycyjnie w warunkach domowych. Prawdopodobnie to wynika z charakteru obróbki termicznej. Zdecydowanie polecam.
Co do niezbędnej ilości białka, to standardowy przelicznik jest następujący: 0.8 gram białka/1 kilogram wagi. Jest to optymalna ilość białka w diecie, natomiast można spokojnie przeżyć na znacznie mniejszej ilości. Jeżeli dobrze pamiętam, zupełne minimum znajduje się w okolicach 30 gram/dzień.
Z tego wynika że weganie (wegetarianie niekoniecznie) powinni codziennie jeść jakieś warzywa strączkowe i pełne ziarna (jakąś soje w pomidorach i chleb żytni, czerwoną fasole w sosie z ryżem brązowym itp.). W ten sposób można uzyskać pełnowartościowe białko równe białku zwierzęcemu.
[edytowane 18/7/2010 przez INSULT]
[b]Jazz[/b] unikaj słodyczy, potraw smażonych, soków owocowych (kupionych).
Duuużo ruchu 🙂
unikam wszystkiego co napisałaś schudłam 8 kg i nagle od kilku tyg waga stoi w miejscu i wiem że spożywam za mało białka ,ale nie chce też jeść zbyt kalorycznych potraw 😮
od dzisiaj do wszystkiego dorzucać będę łyżkę soczewicy gotowanej i łyżkę nasion słonecznika myślicie że to wystarczy?
[edytowane 12/8/2010 przez jazz]
gdyby zwierze zabiło z premedytacją, byłby to ludzki odruch.
A propos białka [url] http://zb.eco.pl/publication/the-china-study-p1261l1 [/url]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Podzielcie sie Waszą więdzą na temat produktów rośłinnych z dużą zawartością białka:)
Ja z mojego doświadczenia opró tych najbardziej znanych jak soja, soczewica, słonecznik, orzechy, faslola i kiełki znam Kozieradke pospolita a także pyłek kwiatowy, któe posiadają bardzo duzo białka.
Podzielcie się waszą więdzą na ten temat.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja