Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Lecytyna sojowa i inne dodatki do słodyczy  

Strona 2 / 6 Wstecz Następny
  RSS

Srebrna
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 569
14/10/2006 1:12 pm  

Sante ma wafelki "Dieto" bez lecytyny 😎


OdpowiedzCytat
joasiotek
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 232
14/10/2006 7:53 pm  

wiecie co? Komix nie ma lecytyny sojowej,a skład zajmuje tylko jedną linijkę. Szkoda, że wcześniej nie wziełam go pod uwagę.
Dobra, to znamy trzy batony bez lecytyny sojowej, jeszcze jakieś?

*corny
*dieto
*komikx

[edytowane 14/10/2006 od joasiotek]

<A HREF=


OdpowiedzCytat
marcelinka
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 105
15/10/2006 4:45 pm  

carbona (cerbona?)
ale nie jestem pewna

i takie jeszcze jedne, ale nazwy nie pamietam-wlasnie jade do sklepu wiec sprawdze 🙂


OdpowiedzCytat
Maze
 Maze
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 592
15/10/2006 5:15 pm  

Jednak corny (moim zdaniem) jest w pełni wegetariański. (Skład (...) emulgator E471,

Twoim zdaniem, hmmm...a użyłas Google i sprawdzilas co to E471? Wątpie:

"E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Pochodzenie:
Syntetyczne tłuszcze, wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, ale także z tłuszczów zwierzęcych. Produkt końcowy to przeważnie mieszanina różnych substancji, o składzie zbliżonym do częściowo strawionego tłuszczu naturalnego."

A czy naprawde ani rusz bez tych batoników? Tyle przepisów jest i tu i w Puszce, i można sobie samemu ciasteczka piec, i taniej wyjdzie i więcej, i zdrowiej.


OdpowiedzCytat
joasiotek
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 232
15/10/2006 5:57 pm  

no tak, wiedziałam, że mogę sie mylić, dlatego podałam skład. Niestety zdążyłam już to zjeść 2 razy :mad2: .

<A HREF=


OdpowiedzCytat
petka
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 158
16/10/2006 11:05 pm  

Srebrana co do tej firmy, o której wspomniałaś na początku to też się zastanawiałam, bo faktycznie pisze, że może być spożywany przez wegan. Ostatnio natknełam się na te same batoniki tylko o jakimś czekoladowym smaku i tam wyrażnie napisali, że te nie mogą być spożywane przez wegan. Więc wydaje mi się, że te zwykłe raczej są dla wegan. Ale to namieszałam, mam nadzieje, że zrozumiecie 🙂


OdpowiedzCytat
waszakicia
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 606
17/10/2006 7:40 pm  

Ja bym go nie jadała.... :casstet:


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
17/10/2006 8:42 pm  

No cóż, ja jadam słodycze. Aha, wspominałam tu o czekoladzie Amelia, która w składzie nie ma żadnej lecytyny (przynajmniej nie piszą o tym).

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
petka
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 158
19/10/2006 12:33 am  

Jednak stwierdziłam, że nie będę jadła takich specyfików... skoro lecytyna to lecytyna nie ma co eksperymentować. Zjem sobie winogronka z ogrodu. 😛


OdpowiedzCytat
yolin
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 297
28/10/2006 7:37 pm  

wlasnie przeczytalam, przy okazji informowania sie na temat lecytyny, ze tluszcz cukierniczy to po prostu czesciowo albo w calosci.. smalec wieprzowy..co wy na to?????????

http://www.u2-site.com/ http://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html


OdpowiedzCytat
painlessly
początkujący
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 12
29/10/2006 10:47 pm  

moze to tak samo jak z podpuszczka..
podpuszcze ziwerzaca sie w wiekszosci uzywa naturlana bo tansze
moze tak samo zlecytyna?


OdpowiedzCytat
siwcia
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 661
30/10/2006 11:35 am  

Yolin jest w tym wiele prawdy, w większości przypadków używa się smalcu bo jest on tańszy - ale używa się go głównie do smażenia i pieczenia.


OdpowiedzCytat
ziarnofafona
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 23
30/10/2006 12:24 pm  

Yolin, to chyba zależy. Kiedyś kupiłam ciastka, w których składzie był tłuszcz cukierniczy, ale w składzie po angielsku "wegetable fat". Więc chyba smalcu w nim nie było 😉 po czesku tez było napisane "roslinny tuk" 😀

za jednym szczurem drugi szczur, ciągnie się ich cały sznur 😉


OdpowiedzCytat
siwcia
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 661
30/10/2006 12:32 pm  

Bo do ciasteczek i batonów zwykle używają tłuszczy roślinnych lub masła itp. a w smalcu smażą np. pączki 😡


OdpowiedzCytat
slaby
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 43
30/10/2006 10:57 pm  

Mysle ze jesli w skladzie jest napisane ze tluszcz roslinny to jezeli producent nie klamie nam prosto w oczy to nie ma sie czego obawiac. Jesli natomiast widze tluszcz cukierniczy to nie tykam takich rzeczy bo za bardzo mi to podpada...kiedys czytalem gdzies ze smalec wieprzowy jest najpopularniejszym tluszczem cukierniczym.Oczywiscie byl to tylko luzny artykul ale skandal mimo wszystko!

no i dochodzi jeszcze aspekt paczkow. Nawet jesli w skladzie nie maja jako tako smalcu to kto wie w czym byly smazone?!
Ale nie chodzi tu tylko o to ze mogly byc smazone w czyms z tluszczem zwierzecym. Widzieliscie kiedys takie duuuze opakowania po komercyjnych 'olejach roslinnych' ? co maja w skladzie.... np. kauczukowe srodki antypieniace. Wrrrr
Czy tak prosty skladnik jak olej nie moze pozostac juz pozostac takim jaki jest? czy trzeba ladowac w to chemie?!

A wracajac do 'niezbednych do zycia skladnikow' jak przytoczona tutaj lecytyna. Przypomina mi to troche sytuacje z vit.D, czy adrenalina. Czy to ze przestajemy jesc miecho i przez to przestajemy niby dostarczac dana substancje do organizmu cos zmienia? NIe! organizm po prostu uczy sie produkowac odpowiednia ilosc substancji ktora wczesniej byla dostarczana z zewnatrz. W koncu roslinozercy daja sobie rade wysmienicie

pozdr

Hasta la victoria!


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 6 Wstecz Następny
  
Praca