Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

"mleko" sojowe SMACZNE ?  

Strona 1 / 3 Następny
  RSS

leepa
świeżaczek
13/07/2010 1:40 am  

Hej, od 8 lat jestem wege. Pomyślałam ze może czas odciążyć krowy i przejść na napój sojowy.

Ni cholery nie mogę !

To jest PASKUDNE ;D

Czy jest jakieć mleko sojowe.. które chociaż da się wypić? Jem zawsze z platkami lub jako kakao, mimo wszystko to co do tej pory kupiłam nie dało się nawet zamaskować ;D
Miałam napój sojowy waniliowy alpro soja ale to z soją ma mało wspólnego z tego co widziałam.. 6% chyba soi, reszta to woda i jakieś badziewie. Smakuje jak cukier z odrobina wanilii. Paskudnie słodkie.
Kupiłam tez "mleczko sojowe" w szklanej butelce.. lepsze, smak dziwny ale tego się spodziewam, ale to dalej jest niezbyt przyjemne :/ I tu już jest to soja, woda i chyba nieco soli.

OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
13/07/2010 2:09 am  

Czekoladowe z alpro soya jest dobre ale drogie.

Nie przejmuj się ja też za tym badziewiem nie przepadam 😀

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
13/07/2010 2:16 am  

Po co Ci w ogóle mleko? Co do zawartości soi w mleku, to chyba oczywiste, że jest to płyn i większość stanowi woda, a nie soja 😉 Krowie mleko też składa się w większości z wody. Jeśli Ci nie pasuje sojowe, to spróbuj np. ryżowego.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
13/07/2010 2:33 am  

Mnie żadne mleko roślinne nie odpowiada, próbowałam już chyba wszystkich wariantów 😉 Czasami piję "zwykłe" mleko, a płatki można jeść np. z musem owocowym ( w blenderze miksujemy owoce i tym zalewamy płatki ), a zupy mleczne można ugotować np. na soku lub kompocie ( lepsze niż na wodzie ).

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat
leepa
świeżaczek
13/07/2010 2:52 am  

Czekoladowe pewnie by bylo ok bo deserki ich lubię i lubię czekoladę, tylko że w alpro soya praktycznie nei ma soji więc to się chyba mija z celem

Ryż nie ma jednak tyle dobroci co soja. Nawet mniej niż mleko chyba.. i węglowodanów więcej.

OdpowiedzCytat
sublime86
bywalec
13/07/2010 3:34 am  

Hmm...mnie nawet mleko alpro soi smakuje, ale kupiłam chyba tylko raz lub dwa razy ze względu na cenę. Czasami kupuję jeszcze mleko biedronkowe. Jest dosyć słodkie, ale można je wykorzystać jako dodatek do deserów zamiast mleka 😉

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
13/07/2010 3:39 am  

Spróbuj mleka sojowego, które można zakupić w biedronce. Ja też nie przepadam za mlekiem sojowym, ale mleka tam sprzedawane są nawet dobre. Do wyboru smak: naturalny, "waniliowy" (etylowanilina;) ) i czekoladowy.
Minus to zawartość cukru i jakieś dodatki np. guma guar.
Nigdy nie piłem mleka w formie surowej i mam to samo w wypadku sojowego. Najczęściej dodaje do ciasta naleśnikowego, moja mama do kawy (naturalne) i jest gites.

BTW. Przekonałem ją do sojowego :D. Oboje jesteśmy już na ovo-wege. Więcej już od matki nie wymagam. Dobrze jest. Na razie od siebie też nie wymagam w pełni wegańskiej diety.

[edytowane 12/7/2010 przez bułek]

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
DaveDorian
bywalec
13/07/2010 10:56 am  

Poczytałem zachęcające opinie na forum i kupiłem to całe mleko sojowe z Biedronki. Specjalnie do Biedronki poszedłem żeby je wyszukać. 🙂 I co? Kupiłem to niby o smaku naturalnym, a słodkie jest jak diabli, do tego ma masę konserwantów, jakichś dodatków, blee. Już więcej nie kupię. Alpro Soya i Natumi bio wymiatają. 😛

''Bogowie są dziwni. Im bardziej ich czcisz, tym więcej złych duchów zsyłają ci nazajutrz by tańczyły ci w głowie...''

OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
13/07/2010 11:49 am  

Mi póki co masę konserwantów w mleku z biedronki( nowa rasa biedronek mlecznych? 😀 ) rekompensuje to 3,99 zł na metce 😉
Raz na jakiś czas mogę się "zakonserwować".

Nie każdy się do soi przekona, choćby nie wiem jak dobre to mleko było - jednym smakuje inni plują i lecą paszcze płukać 🙂

Białowieska się Puszcza.

OdpowiedzCytat
evildead
początkujący
13/07/2010 2:01 pm  

Mleko sojowe najlepiej robić samemu. W wersji "dla leniwych" wygląda to tak, że kupuje się maszynkę za 200 zł, wrzuca trochę ziarna i za 30 min jest 1,3 - 1,5 litra mleka. Do tego zostaje okara. Jak mam dwie porcje okary to dodaję 3 pieczarki, dwie cebule, bułkę tartą i mam wegańskie kotlety. Można robić mleko bez maszynki, przez szmatkę, ale ja za leniwy jestem na tak małą porcję. Sumując: wychodzi szybko, czysto, ekologicznie ze względu na to, że mleko jest bez dodatków, odpada transport i kartonik. Na początku mi nie smakowało za bardzo, więc słodziłem. Po kilku razach przestałem i wydaje mi się, że ma ono i tak słodkawy posmak. Nie stosuję żadnych dodatków, bo tylko tak mi smakuje, czyli naturalne. Nigdy nie kupowałem mleka w kartonach, więc nie wiem czy to się daje porównywać, ale raz, czy dwa ryja umoczyłem i dla mnie moja wersja jest OK. Maszynka ma jeszcze jakieś funkcje budyniu itp. pierdól, ale nigdy nie stosowałem. Można również w niej robić "mleczka" z innych nasion, zbóż.

Mleko sojowe nie jest paskudne, po kilku razach przyzwyczaisz się.

[edytowane 13/7/2010 przez evildead]

OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
13/07/2010 2:22 pm  

Mleko sojowe nie jest paskudne, po kilku razach przyzwyczaisz się.

tylko po co? Niezbędne do przeżycia nie jest, jeżeli jego smak nie przyprawia kogoś o mruczenie, to szkoda się męczyć.

Białowieska się Puszcza.

OdpowiedzCytat
evildead
początkujący
13/07/2010 2:39 pm  

Niezbędne do przeżycia nie jest

Święta prawda 🙂 Jak ktoś nie lubi to niech wcina coś innego. Ja lubię.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
13/07/2010 3:05 pm  

A co takiego dobrego jest w soi? Wg mnie ryżowe jest zdrowsze, jeśli już ktoś musi 😉 Sama używam zresztą głównie owsianego w proszku, ale zwykle do ciast, płatków aktualnie nie jadam.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
DaveDorian
bywalec
13/07/2010 3:14 pm  

Mi póki co masę konserwantów w mleku z biedronki( nowa rasa biedronek mlecznych? 😀 ) rekompensuje to 3,99 zł na metce 😉
Raz na jakiś czas mogę się "zakonserwować".

Nie każdy się do soi przekona, choćby nie wiem jak dobre to mleko było - jednym smakuje inni plują i lecą paszcze płukać 🙂

Pomijając już te konserwanty, to ja nie kupuję mlek sojowych które są słodzone. Osobiście niczego nie słodzę cukrem białym i nie chcę też mleka, które jest nim dosładzane. Poza tym często dodaję mleko sojowe do jajecznicy, a ze słodkim mlekiem nie da się tego zrobić.

Już wolałbym pić czystą wodę zamiast tegoż cudownego napoju z Biedronki za 3.99 😀

''Bogowie są dziwni. Im bardziej ich czcisz, tym więcej złych duchów zsyłają ci nazajutrz by tańczyły ci w głowie...''

OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
13/07/2010 3:28 pm  

Jakie znowu konserwanty? W tym mleku nie ma konserwantów, czytanie składów nie boli.

http://www.explosm.net/comics/random/

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 3 Następny

Praca