Mam do Was kochani pytanie : jaki chleb najlepiej kupować ? Ja kupuję chleb pełnoziarnisty mieszany albo chleb sojowy, ale nie wiem czy dobrze robię 🙁 I jeszcze jedno : lepiej kupować masło roślinne czy masło tzw. śmietankowe czyli zwykłe ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bo naprawdę nie wiem co kupować :(( Pozdrawiam serdecznie ! ! !
[edytowane 29/8/2010 przez arwena1987]
Unikaj margaryn, zazwyczaj wzbogacane są w wit.D. Masło najlepiej kupuj takie 100 % , np.Mlekovitę , niektóre są "paprane" z olejami i barwnikami.
Chleb ? Tutaj temat o tym :
http://www.wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=3663#pid52212
Najlepsze pieczywo to chleb razowy na zakwasie.
[edytowane 29/8/2010 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
arwena, kupuj, co chcesz 😉 wszystkie rodzaje pieczywa są wege
i tu się mylisz. Mój wege kumpel kupił chleb, który jak się później okazało był na smalcu !! Także na chleb też trzeba uważać.
nazwe poprosze 😉
Właśnie też chciałam o tym napisać, jak przeczytałam to pierwsze zdanie. 😛
Otóż... Jeśli się nie mylę, to jest to chleb firmy Złoty Kłos. Nazywał się chyba... Chleb staropolski, czy coś takiego. xDD
Kiedy to zobaczyłam, to się przestraszyłam...
A tak w ogóle, jeśli ktoś wierzy, że cukier biały jest nie-wege (ja wierzę), to niech uważa, bo kiedyś trafiłam na chleb razowy, który był z dodatkiem cukru w składzie...
„Te no naka ni wa ai subeki hito sae mo, Hanabanashiku chitte. Te no naki ni wa ikita imi kizande mo, Munashiki hana to shiru...”
A tak w ogóle, jeśli ktoś wierzy, że cukier biały jest nie-wege (ja wierzę), to niech uważa, bo kiedyś trafiłam na chleb razowy, który był z dodatkiem cukru w składzie...
Nie zgadzam się, że cukier jest niewegetariański , ale co do tematu - producenci często dodają go do pieczywa, aby poprawić smak i nie zawsze ujawniają to w składzie.
Cukier jest wszędzie 😛
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Jeśli chodzi o ciemne pieczywo na zakwasie to zdecydowanie polecam chleby zbójnicki i orkiszowy z Awiteksu. Wada: trzeba wcześnie wstać, żeby je kupić, bo szybko znikają z półek 😉
Smalec przeważnie jest w tzw. chlebach "wiejskich" czy "chłopskich", dlatego radzę na nie uważać.
Nie zgadzam się, że cukier jest niewegetariański
No cóż, gdzieś czytałam (gdzieś tu na forum), że rafinowany jest sproszkowanymi kośćmi zwierząt... Nie wiem, czy to prawda, ale ja i tak nie używam, bo biały nie jest zdrowy, a inne są dla mnie za drogie. 😛
Cukier jest wszędzie 😛
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! xDDD
„Te no naka ni wa ai subeki hito sae mo, Hanabanashiku chitte. Te no naki ni wa ikita imi kizande mo, Munashiki hana to shiru...”
A w chlebie może się znaleźć np. mleko w proszku oraz masa rozmaitych substancji, których nikt by się tam nie spodziewał.
Przykładowo w chlebach Oskroba jest lecytyna sojowa.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja