Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

dżemy , konfitury ??  

  RSS

eunica
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 42
18/04/2006 10:17 pm  

chciałam się zapytać czy jecie dżemy konfitury ? ja do tej pory jadłam ale teraz tak zaczełam się zastanawiać , wkońcu one są z żelatyną ? co o tym sądzicie ?


OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 606
18/04/2006 10:25 pm  

A skąd taki pomysł? Nigdy jeszcze nie spotkałam dżemu z żelatyną (konfitury tez)


OdpowiedzCytat
eunica
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 42
18/04/2006 11:31 pm  

eh.... no nie wiem ale do niektórych dżemów napewno się dodaje ... znaczy nie jestem pewna czy żelatyne ale pamiętam że jak byłam na obozie koledzy na którymś dzemie wyczytali w składzie coś ze zwięrząt i potem mi dokuczali jak moge to jeść ;]


OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 606
19/04/2006 12:54 am  

To może sprawdź parę składów dżemów w sklepach i napisz co naprawdę tam znalazłaś odzwierzęcego?


OdpowiedzCytat
eunica
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 42
19/04/2006 1:20 am  

hehehe 😀 sprawdze , już wkrótce ;p


OdpowiedzCytat
_iwona_
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 236
19/04/2006 4:38 pm  

... znaczy nie jestem pewna czy żelatyne ale pamiętam że jak byłam na obozie koledzy na którymś dzemie wyczytali w składzie coś ze zwięrząt i potem mi dokuczali jak moge to jeść ;]

Pewnie koledzy znaleźli w składzie cukier żelujący i im się z żelatyną skojarzył 🙂 a nie ma on z żelatyną nic wspólnego - z pektyną jest.


OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 569
19/04/2006 11:22 pm  

W dżemach chyba najczęściej pojawia się pektyna i guma guar (?). A tak poza tym, można sobie kupić nie tylko takie pseudo-wege (znaczy, nie ma nic zwierzęcego), ale i zdrowsze, z mniejszą zawartością cukru lub słodzone fruktozą.


OdpowiedzCytat
kazamuko
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 630
20/04/2006 4:48 pm  

Dżemy najlepiej robić samemu lub kupować z ekolandu oni słodzą cukrem trzcinowym albo sokiem z jabłek. Są bardzo pyszne. W ekolandzie w ogóle prawie nie ma mięsa. na wielu produktach jest wręcz informacja że nie zawiera nic z mięsa i oczywiście że nie jest modyfikowane genetycznie, oni są bardzo przeciw i ja z nimi.

http://www.wegestudio.pl/Na_krawedzi_marzen-98.html


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 589
21/04/2006 12:44 pm  

ja slyszalam, ze czesto jest tak, ze oni w tych fabrykach dzemow nie przestrzegaja przepisow, bo by za duze straty mieli i leca z wszystkimi owocami jak leci (np. popsutymi, robaczywymi :/) i tego sie praktycznie nie da wykryc, wiec nie wszystkie moga byc wege... ble - takiego robaczka przemielonego zjesc... :/:/

Oczywiscie napewno nie jest to regula, mysle, ze te lepsze firmy bardziej o to dbaja, ale to i tak nigdy nie wiadomo. Mozna to prownac do produkcji poarowek (nie mam na mysli sojowych :] ) - jak pisze na opakowaniu "drobiowe" to ludzie sa pewnie przekonani, ze zrobiono je z kury ( ;( ), a prawda jest taka, ze tam wiekszosc to jakies zmielone lapy, skory, oczy - takie czesci zwierzat jakie po zmieleniu i tak beda nie do rozpoznania. jest tam jeszcze masa chemii (zeby paroweczka ladnie pachniala i dlugo zachowala termin przeydatnosci do spozycia, nie zmienial koloru etc.), kaszy mannej (wypelniacz) etc. etc. I pomyslec, ze parowki to jest to co ludzie (rodzice) najczesciej daja malym dzieciom (bo nie trzeba gryzc, bo to takie Zdrowe)... :/

ups, troche nie na temat sie rozpisalam. takze z dzemami to ja bym radzila uwazac.

pozdrawiam C:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
eunica
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 42
21/04/2006 8:15 pm  

hehehe , parówki to chyba kiedyś było jedyne mięso jakie mi smakowało 😉 ale teraz to też bym ich raczej nie tkneła 🙂


OdpowiedzCytat
quueeen
rozmówca
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 86
23/04/2006 2:27 pm  

jak boicie się dżemów, to polecam powidła włąsnej roboty ...najlepiej wogole bez cukru, sa najzdrowsze...ja jestem przeciwna słodzeniu...a żeby powidełka były słodkie to oto rewelacyjny przepis...uwaga najlepiej robić to późnym latem:
1 kg śliwek węgierek
1kg słodkich miękkich prawie na skrtaju zgnicia gruszek
do gara ,a powiedzmy 2 litry, może 3 wody, gotujemy 3, 4 dni mieszając drewnianą łyżką...i do słoikó...
słodziusienkie a zdrowe i bez zwierzęce w 2000%

i zamiast śliwek moga byc przeróżne owoce, ale paniętać by słodzić gruszką...
najlepsze są wtedy , że jak ktośpróbuje i mówię że są bez grama cukru to nikt nie wierzy 🙂


OdpowiedzCytat
Justyna:)
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 144
24/04/2006 3:18 am  

słodziusienkie a zdrowe i bez zwierzęce w 2000%

pod warunkiem, ze sliwki "nierobaczywki" 😉

Życie jest marzeniem, urzeczywistnij je.


OdpowiedzCytat
kazamuko
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 630
24/04/2006 3:27 pm  

Jeśli robimy dżem w owoc, to według kalendarza księżycowego, to wtedy owoce są bardziej słodkie, szacuje się, że wymagają o 20 % cukru mniej, niż robione w inny dzień. Ja to daję jeszcze mniej cukru, a gotuję do 5 minut i do słoików i do piwnicy. Dżemy robione w owoc są bardziej odporne na psucie, lepiej się trzymają.

http://www.wegestudio.pl/Na_krawedzi_marzen-98.html


OdpowiedzCytat
sandrittta
początkujący
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 13
25/04/2006 2:00 am  

Euncia po to jest sklad na takim dzemiku napisany zeby wiedziec co tam jest, nie ma sie nad czym zastanwiac tylko etykietki czytac, ja osobiscie nie jem 😉
sandrittta


OdpowiedzCytat
kasia_krak
początkujący
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 7
03/05/2006 4:30 pm  

najpyszniejsza dżemy to Montignaca w sklepach ze zdrową żywnością, jestem na tej dietce i czasem je jem, najlepszy jest wiśniowy, ale są bardzo drogie, bo bez cukru i ekologiczne


OdpowiedzCytat
  
Praca