Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

chleb a weganizm !  

Strona 2 / 2 Wstecz
  RSS

sunflower_ren
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 382
30/10/2011 1:43 pm  

Ja od jakiegoś czasu piekę chleb na zakwasie i nie jest to trudne. Kiedyś robiłam metodą 3-stopniową, ale teraz mieszam wszystko i odstawiam na parę godzin w ciepłe miejsce. Chlebek wychodzi pycha 🙂 Na drożdżach też czasem robię, ale mniej mi smakuje i jakoś mniej mi wychodzą te drożdżowe.. A może ma ktoś sprawdzony przepis na bułki na zakwasie? Bo ciasto na chleb jest kleiste, więc ciężko byłoby z takiego buły stworzyć.. 😛


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
30/10/2011 5:39 pm  

[b]sunflower [/b] , chyba sekret tkwi w ziemniakach 😉

Może spróbuj tak:

[url] http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5285[/url]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
kazik84
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 161
30/10/2011 11:41 pm  

Lily - ja wyrabiałam ciasto, bo było na drożdżach. Taki miałam przepis.


OdpowiedzCytat
yolin
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 297
31/10/2011 12:11 am  

ja zabrałam się sama za pieczenie chleba żytnio- orkiszowego na zakwasie 🙂
jest rewelacyjny a porady znalazłam tu :
http://www.chleb.info.pl/

http://www.u2-site.com/ http://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html


OdpowiedzCytat
sunflower_ren
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 382
31/10/2011 4:33 pm  

[b] Lily[/b], dzięki, wypróbuję 🙂 Chleb, który robię też miał w przepisie ziemniaki, ale z lenistwa pominęłam 😛


OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 287
31/10/2011 6:29 pm  

http://puszka.pl/przepis/3491-chleb-najprostszy_przepis-bez_wyrabiania_.html

To jest przepis na bardzo dobry chleb bez zakwasu - ja go wzbogacam o pestki dyni, słonecznika, otręby owsiane i siemię lniane.
Od czasu kiedy odkryłam ten przepis już nie kupuję chleba w sklepie, tylko piekę sama bo szybko się robi i ciężko zepsuć 😉

[edytowane 31/10/2011 od Blueberry]

Trawożerca


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
31/10/2011 10:12 pm  

Długiego wyrabiania wymagają chleby bogate w gluten, czyli głównie pszenne. Żytni razowiec wystarczy wymieszać 🙂

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
mathilda
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 115
09/12/2011 2:02 am  

Dlatego nie jadam pieczywa jeśli nie mogę sprawdzić składu. W sumie to i tak jem je strasznie rzadko, bo to do niczego człowiekowi nie jest potrzebne. Zamiast chleba do past warzywnych używam kalarepy, czarnej rzepy, białej rzodkwi - wiem, to nie to samo 😉

A że dżem malinowy trudno jeść z kalarepą, czasem skuszę się na wypieki firmy Polkorn, bo nie zalatują chemią z kilometra i są całkiem smaczne. Bułki piekę sama z tego przepisu: [url] http://ciekawesniadanie.blogspot.com/2010/02/buki-curry.html [/url] Oczywiście curry nie jest obowiązkowe. I mąki używam tylko razowej.

Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 2718
09/12/2011 1:18 pm  

bo to do niczego człowiekowi nie jest potrzebne

zdania na ten temat są podzielone. Wg. Małachowa np. nie, ale wg. wiedzy wedyjskiej, pieczywo jest korzystne.

Kumpel je zamiast chleba wafle ryżowe.


OdpowiedzCytat
mathilda
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 115
09/12/2011 2:13 pm  

Chyba zbytnio uprościłam... Wiadomo, że dobre, pełnoziarniste pieczywo zjadane w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwe, a wręcz korzystne. Chodziło mi raczej o to, że jeśli ktoś nie będzie jadł pieczywa, nic złego się nie stanie, nie jest to coś, co koniecznie musi znaleźć się w diecie. Ja wolę zboża w innej postaci, mniej przetworzonej. Mój organizm na pieczywo reaguje głodem i uczuciem ciężkości na żołądku nawet, jeśli zjem go mało, więc nie jem go zbyt często. Traktuję je raczej jak "coś słodkiego". Nie jestem jednak zagorzałym wrogiem, o ile to nie jest sztuczny nadmuchany chleb tostowy z białej mąki pszennej 😉

A tak przy okazji mądrości wedyjskiej - trochę tego można liznąć w książce pt.:"Kuchnia Kryszny", którą bardzo polecam ([url] http://www.wegetarianie.pl/Reviews-index-req-showcontent-id-25.html [/url] ). Praktycznie wszystko można zrobić po wegańsku a dania są naprawdę wyśmienite. To niezwykła podróż!

Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 2718
09/12/2011 2:23 pm  

Mam tę książkę 🙂 Dania naprawdę są smakowite.

edit. Przy okazji. Zamieściłem w dziale ciekawe strony linka do bloga "Ajurweda w kuchni"

[edytowane 9/12/2011 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2 Wstecz
  
Praca