http://puszkkka.spinacz.pl/tluszcze.php3 - oliwa, oleje, tłuszcze: wszystko na ten temat
Link do podstrony na Puszccce. Kto jeszcze tam nie zajrzał, polecam - można tam znaleźć wiele cennych porad i przepisów.
[edytowane 24/7/2007 przez Srebrna]
ja uzywam z powodzeniem oleju z pestek winogron- do smazenia, salatek- bardzo smaczny, delikatny; oleju z orzechow wloskich- do pieczenia i oliwy z oliwek- na surowo, do chlebka, salatek:) bardzo smaczny, chociaz specyficzny jest olej z pestek dynii- ciemnozielony, aromatyczny, idealny do polewania warzyw gotowanych na parze z dodatkiem czosnku, mmm:D
[edytowane 29/7/2007 przez Admin]
Kupiłam dzisiaj w promocji w Bomi ekologiczną oliwę z oliwek extra vergine. W domu zorientowałam się, że oliwa ma takie jakby białe grudki, osad, sama nie wiem jak to określić. Przecedziłam ją i tym sposobem pozbyłam się tego dziwnego osadu.Nadal jednak zastanawia mnie co to było. Nigdy wcześniej nie zauważyłam w żadnej oliwie czegoś takiego..
Dodam, że termin ważności tejże oliwy to luty 2010. Czy mogła to być oznaka zepsucia? Oliwa w smaku jest ok, nawet bardzo dobra 🙂
Piszcie co o tym sądzicie....
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Wszędzie napotykam się na informację ,która jest dla mnie logiczna że tłuszcze nasycone są szkodliwe . Na co dzień używam rzepakowego , słonecznikowego i oliwy z oliwek..
Ale czy mimo wszystko nie powinnam jednak zakupić oleju kokosowego z powodu tł.nasyconych ,czy mała ilość tego tł.jest konieczna..?
(odchodzę od wypowiedzi wcześniejszych jakoby te roślinne są szkodliwe itd.mało mnie to obchodzi bo nie mam zamiaru przestawiac się na zwierzęce i tak mało używam tłuszczu więc specjalnie się tym nie mam zamiaru przejmować ).
A więc jak to jest? Hm?
Scansenmuseum
Olej kokosowy (taki twardy, w słoiczku), jest wspaniały do smarowania pieczywa 🙂
Ze swej strony polecam spróbowanie oleju z pestek dyni i makowego - dla mnie niezwykłe smaki.
Jedząc awokado, oliwki, siemię lniane, nie potrzebujemy zjadać codziennie dużych ilości olejów.
Smażenie w oleju można zastępować bardzo zdrowym gotowaniem na parze, albo pieczeniem (bez oleju).
[url=http://wydaje.pl/e/magia-owocow]ZOBACZ :)[/url]
Do pieczenia (także słodyczy) i smażenia - olej ryżowy. Neutralny smak i zapach, wysoki punkt dymienia.
Do smażenia także olej kukurydziany, krokoszowy, arachidowy, z pestek winogron (też świetny do sałatek).
Do sałatek - oliwa z oliwek extra vergine, także olej z orzechów włoskich, laskowych, z maku.
Tak w ogóle, to do surowizny wolę dodać ciut orzechów jakichś... ADEK się przyswoją i smak lepszy. Jeśli w surówce jest avocado, olej niepotrzebny.
Ogólnie, jeśli do sałatki/surówki dodaję olej to dosłownie pół łyżeczki, żeby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach miały szansę się przyswoić. Smażę też na łyżeczce - cebulce wystarczy w zupełności nawet mniej. Dobra patelnia i wystarczy mililitr oleju i pędzel 🙂
Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.
Olej kokosowy (taki twardy, w słoiczku), jest wspaniały do smarowania pieczywa
Smaczny? Z tego co wiem, olej kokosowy to bogactwo tłuszczów nasyconych, więc powinniśmy je jeść z umiarem.........Oczywiście mogę się mylić 😉
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
...żadne roślinne badziewia...własnie to jest przykre że często ludzie są tak poddani idei NIC OD zwierząt, że dają się zwieść wciskającym kit koncernom, że tłuszcze nienasycone, że soja jest wspaniała...
i potem po paru latach są kłopoty...strzec się najlepiej tłuszczów roślinnych gdyż w większości to syntetyki okropne...
czy 80 lat temu ludzie smażyli na oleju roślinnym? nie...smażyli na smalcu, i żyli po 90 latek...
pozdrawiam serdecznie
bez obrazy ale jak dla mnie proponowanie smalcu, na forum dla wege jest troche nie na miejcu 😮 to moze od razu zjedzmy sobie krwisty stek ...
co do olejów etc ja w sumie po przejsciu na weganizm, jem głownie produkty gotowane lub surowe (owoce i warzywa) z oleju korzystam tylko przy smazeniu roznego rodzaju kotletow, ale nie mam pojacia jaki jest najlepszy do tego, najczesciej korzystam z tego jaki akurat jest w domu
a z ciekawosci pytanie- moze glupie ale, np. tai olej winogronowy ma jakis dziwny posmak?
i co nadaje sie lepiej (zdrowsze i mniej kaloryczne) do smazenia olej czy oliva. (bo na olove moda ostatnio :p)
[edytowane 4/3/2010 od assasello987]
[edytowane 4/3/2010 od assasello987]
Wszystkie oleje są tak samo kaloryczne...
Oliwa do smażenia jak najbardziej, ale nie extra vergine (spożywa się ją na surowo).
Olej z pestek winogron nie ma posmaku, jest delikatny, właściwie neutralny w smaku, nadaje się i do sałatek i do smażenia.
Smażyć należy na olejach, które mają wysoki punkt dymienia. Należą do nich m.in. olej kukurydziany, z pestek winogron, arachidowy, ryżowy.
Jestem. Tworzę. Czasem długo siedzę w nocy. Czasem noc długo siedzi we mnie.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja