Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jesienno-zimowo  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

palafka
początkujący
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 11
24/11/2011 11:51 am  

Powoli zaczyna się robić szaro-buro za oknem i nie chciałabym podobnego zjawiska na talerzu. Jestem na początku drogi z wegetarianizmem i zastanawiam się co polecacie by przetrwać chłodne miesiące? Jakie warzywa warto teraz jeść oprócz brukselki i jarmuża? (wiem, że pomidory np są w sklepach cały rok ale domyślam się że teraz nie warto ich jeść ze względu na różne chemiczne dodatki bo to nie jest na nie sezon). Jakie potrawy proponujecie i owoce? Z góry dzięki 🙂


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
24/11/2011 12:04 pm  

(wiem, że pomidory np są w sklepach cały rok ale domyślam się że teraz nie warto ich jeść ze względu na różne chemiczne dodatki bo to nie jest na nie sezon).

nie przesadzajmy, pomidory zawsze warto jesc 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
24/11/2011 12:11 pm  

Latem pomidory mają te same chemiczne dodatki, ale fakt, lepiej jeść je w sezonie 😉
Teraz można jeść jeszcze dynię, wszystkie korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, buraki itd.), no i oczywiście kiszonki - kapusta, ogórki, buraczki.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1839
24/11/2011 12:26 pm  

Ja powoli rozpoczynam produkcję kiełków i chyba znowu zasadzę cebulę na szczypiorek.
Można robić takie sałatki z kapusty włoskiej, ogórka, szczypiorku, różnych kiełków, papryki, tofu, rzodkiewek itd.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
24/11/2011 1:08 pm  

Home made kiełki, przetwory, mrożonki i sezonowe owoce, warzywa a będzie dobrze 😀


OdpowiedzCytat
palafka
początkujący
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 11
26/11/2011 1:23 pm  

Home made kiełki, przetwory, mrożonki i sezonowe owoce, warzywa a będzie dobrze 😀

Powie mi ktoś jeszcze w czasie grudniowo=marcowym jakie warzywka i owoce sa sezonowe ? 🙂


OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 2007
26/11/2011 1:53 pm  

Jabłka, gruszki, dzika róża, pigwa i suszone. Z warzyw to przede wszystkim ziemniaki, marchew, seler, buraki, rzepa i te wszystkie kapustne. 🙂 Widać, że z Was mieszczuchy ;p


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
26/11/2011 5:37 pm  

a właśnie, niektórzy mówią żeby jesc tylko to, co rosnie w danej strefie klimatycznej, a inni zalecają jedzenie zimą cytrusów... Jak to jest? Osobiście jem zimą cytrusy, bo są bogate w wit C która się przydaje w chłodnych porach roku...


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
26/11/2011 8:13 pm  

Moim zdaniem cytrusy to dla nas tylko okazjonalnie, ja czasem jem, bo mi to pomaga na żołądek (dokładnie leczy mnie ze zgagi, dziwna sprawa), ale witaminę C równie dobrze można czerpać z kiszonek. Dawniej ponoć do kapusty kiszonej w beczkach wrzucano jabłka i dawano do jedzenia dzieciom takie ukwaszone, podobno to świetnie działało na odporność 😉

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
marlena_p
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 12
03/12/2011 10:17 pm  

W temacie pomidorów w okresie jesienno-zimowym proponuję piec pomidory z oliwą, solą, pieprzem i np. rozmarynem. Smakują bardzo mocno pomidorowo, taki skondensowany smak pomidora. Można przypomnieć sobie smak lata lub trochę ketchupu 😉 ( ja lubię ).
Robi się je tak:
- obieramy pomidor ze skórki ( po kąpieli w gorącej wodzie będzie łatwiej zdjąć skórkę )
- kroimy pomidora na 4 części
- na blasze, na papierze do pieczenia wykładamy pokrojonego pomidora
- solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą
- dokładamy gałązkę rozmarynu
-pieczemy w piekarniku w temperaturze 120/130C przez około 2 lub 3h
Pomidory muszą się wysuszyć, ale tak nie do końca. Są pyszne do sałatek lub do smarowania pieczywa ( ja piekę do tego indyjskie czapati )
Polecam na zimowe chłody 🙂


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
04/12/2011 12:05 pm  

można też je zapiekać też z kawałkiem tofu na wierzchu i bazylią


OdpowiedzCytat
marlena_p
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 12
04/12/2011 12:22 pm  

ale wtedy to już bez rozmarynu... i powstaje zupełnie inny smak. Również dobre:)


OdpowiedzCytat
kazik84
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 161
04/12/2011 1:30 pm  

Nie polecam kupowania pomidorów w okresie jesienno - zimowym. Zrywa się je jeszcze zielone, szprycuje chemią i one w ogóle smaku nie mają. Są obrzydliwe.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
04/12/2011 1:41 pm  

smak maję w istocie gorszy niż latem, ale chemia jest na nich ta sama


OdpowiedzCytat
kazik84
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 161
04/12/2011 1:54 pm  

Zależy skąd masz te pomidory latem. Ja mam z ogródka od mamy lub z targu - te z targu może nie są pozbawione chemii, ale są zdecydowanie mniej nią nafaszerowane, bo nie muszą przetrwać długiej podróży, więc nie są zrywane zielone.


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca