Powoli zaczyna się robić szaro-buro za oknem i nie chciałabym podobnego zjawiska na talerzu. Jestem na początku drogi z wegetarianizmem i zastanawiam się co polecacie by przetrwać chłodne miesiące? Jakie warzywa warto teraz jeść oprócz brukselki i jarmuża? (wiem, że pomidory np są w sklepach cały rok ale domyślam się że teraz nie warto ich jeść ze względu na różne chemiczne dodatki bo to nie jest na nie sezon). Jakie potrawy proponujecie i owoce? Z góry dzięki 🙂
Latem pomidory mają te same chemiczne dodatki, ale fakt, lepiej jeść je w sezonie 😉
Teraz można jeść jeszcze dynię, wszystkie korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, buraki itd.), no i oczywiście kiszonki - kapusta, ogórki, buraczki.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Ja powoli rozpoczynam produkcję kiełków i chyba znowu zasadzę cebulę na szczypiorek.
Można robić takie sałatki z kapusty włoskiej, ogórka, szczypiorku, różnych kiełków, papryki, tofu, rzodkiewek itd.
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Moim zdaniem cytrusy to dla nas tylko okazjonalnie, ja czasem jem, bo mi to pomaga na żołądek (dokładnie leczy mnie ze zgagi, dziwna sprawa), ale witaminę C równie dobrze można czerpać z kiszonek. Dawniej ponoć do kapusty kiszonej w beczkach wrzucano jabłka i dawano do jedzenia dzieciom takie ukwaszone, podobno to świetnie działało na odporność 😉
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
W temacie pomidorów w okresie jesienno-zimowym proponuję piec pomidory z oliwą, solą, pieprzem i np. rozmarynem. Smakują bardzo mocno pomidorowo, taki skondensowany smak pomidora. Można przypomnieć sobie smak lata lub trochę ketchupu 😉 ( ja lubię ).
Robi się je tak:
- obieramy pomidor ze skórki ( po kąpieli w gorącej wodzie będzie łatwiej zdjąć skórkę )
- kroimy pomidora na 4 części
- na blasze, na papierze do pieczenia wykładamy pokrojonego pomidora
- solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą
- dokładamy gałązkę rozmarynu
-pieczemy w piekarniku w temperaturze 120/130C przez około 2 lub 3h
Pomidory muszą się wysuszyć, ale tak nie do końca. Są pyszne do sałatek lub do smarowania pieczywa ( ja piekę do tego indyjskie czapati )
Polecam na zimowe chłody 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja