Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Fityniany -weganizm  

  RSS

Scansenmuseum
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 107
06/11/2012 5:21 pm  

Cześć 🙂 Chciałabym się dowiedzieć, jak Wy.. o ile zwracacie na to uwagę, redukujecie wpływ fitynianów na przyswajanie wielu minerałów, takich ważnych dla wegan jak wapń, żelazlo, magnez itd.
http://dobrydietetyk.pl/centrum-wiedzy/slownik/fityniany/

Czy jeżeli codziennie staram się spożywać otręby, to robię błąd ? Dodajemy ich do mleczno -sojowych shake'ów.

Czy mam rozumieć, że tylko surowe ziarna strączkowych wyrządzają nam krzywdę,a gotowa już soja/ bób/ fasola
są w porządku, nie zawierają już tych fitynianów ?

Ktoś także na forum, pisał ze skiełkowane ziarna strączkowych już ich nie mają, więc analogicznie warzywa także już ich nie powinny mieć ? A co z orzechami, czy właśnie ich moczenie powoduje likwidację fitynianów ?

[edytowane 6/11/2012 od Scansenmuseum]


OdpowiedzCytat
aniss
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 445

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
06/11/2012 9:13 pm  

Ale po co te otręby? Lepiej jeść pełne ziarno, a nie same otręby. Do shake'ów warto dodań namoczone siemię lniane.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Scansenmuseum
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 107
06/11/2012 11:25 pm  

Hm, rozumiem że ziarna pszenicy wrzuca się takie surowe i są one lepszym zamiennikiem otrębów ? Też się je namacza tak jak siemię lniane przed zmieleniem ? Jak tak, to jak długo namacza się pszenicę i siemię lniane ? Pozdrawiam 🙂


OdpowiedzCytat
  
Praca