Cześć 🙂 Chciałabym się dowiedzieć, jak Wy.. o ile zwracacie na to uwagę, redukujecie wpływ fitynianów na przyswajanie wielu minerałów, takich ważnych dla wegan jak wapń, żelazlo, magnez itd.
http://dobrydietetyk.pl/centrum-wiedzy/slownik/fityniany/
Czy jeżeli codziennie staram się spożywać otręby, to robię błąd ? Dodajemy ich do mleczno -sojowych shake'ów.
Czy mam rozumieć, że tylko surowe ziarna strączkowych wyrządzają nam krzywdę,a gotowa już soja/ bób/ fasola
są w porządku, nie zawierają już tych fitynianów ?
Ktoś także na forum, pisał ze skiełkowane ziarna strączkowych już ich nie mają, więc analogicznie warzywa także już ich nie powinny mieć ? A co z orzechami, czy właśnie ich moczenie powoduje likwidację fitynianów ?
[edytowane 6/11/2012 od Scansenmuseum]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja