Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Siemię lniane  

  RSS

Weronika
bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 194
16/05/2006 2:04 am  

Ostatnio kupiłam paczuszkę siemienia lnianego, w zaiarnach, nie zmielonego. Zastanawiam się jak można je przyrządzić lub do czego można dodać z czym najlepiej smakuje, jak się gotuje itp. 🙂
Proszę o radę:) może znacie jakieś przepisy?

z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy


OdpowiedzCytat
marticzka
forumowicz
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 25
16/05/2006 2:36 am  

moja mam je normalnie łyżke dziennie na dobrą przemianę materi. a przepisów na siemię lniane to nie znam żadnych


OdpowiedzCytat
ivi
 ivi
rozmówca
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 72
16/05/2006 12:36 pm  

Na puszkkka.spinacz.pl znalazłam tylko to:
http://puszkkka.spinacz.pl/szukaj_z.php3

Właściwie siemię lniane jak widze dodawane jest głównie do kanapek, do sałatek i do wyrobu chleba.


OdpowiedzCytat
Ambrozja
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 194
16/05/2006 12:48 pm  

MOja Babcia zawsze gotuje siemie lniane (nasiona) dla cielaka 😎 😀 Ale nie polecam bo to ma dość nie przyjemną koncystęcje 😉 😀
Dla ludzi najlepiej na kanapke, do sałatki.:)


OdpowiedzCytat
buntownik
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 49
16/05/2006 5:08 pm  

Ja albo mielę w młynku i dodaje do jedzenia albo prażę na patelni i potem jem z miodem. Czasem też gotuję i piję wywar z siemienia, fakt- ma konsystencję glutów 🙂 ale dobre jest


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 4163
17/05/2006 2:40 am  

Ja po prostu gryzę, ale nie wiem czy to zdrowe. Może powinno się mielić.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
bezciała
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 200
17/05/2006 8:41 am  

I jeżeli spożywasz produkty mleczne to możesz zmielone siemię lniane po prostu wymieszać z jogurtem.

Sam nie kupuję siemia, ponieważ mam dostęp do świeżego oleju z siemia lnianego. Olej smakuje wyśmienicie z ziemniakami, gotuję najpierw w łupinkach, po obraniu polewam olejem i dodaję tylko pieprz i sól. Smakowo naprawdę rewelacja!


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 1385
17/05/2006 2:38 pm  

ze względu na zdrowe kwasy, które znajdują się w ziarnach lnu dodaje je do wielu rzeczy:jogurty,makarony,posypuje nimi kanapki z pasztetem sojowym albo dżemem.
Często podjadam sobie same bez niczego,naprawde smakowita rzecz:)
myślę,że były by tez idealnym dodatkiem do pieczenia chlebka domowego.Polecam chleby razowe z lnem-dobrze wpływaja na przemiane materii, poza tym naprawdę sycą


OdpowiedzCytat
quueeen
rozmówca
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 86
17/05/2006 5:24 pm  

...ja dodaję siemie lniane do zup...


OdpowiedzCytat
Weronika
bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 194
17/05/2006 10:18 pm  

Dzięki serdeczne, naprawdę bardzo mi pomogliście, bo szczerze mówiąc nie bardzo wiedziałam jak się zabrać do przyrządzania siemienia, nie próbowałam też go na surowo. Widzę kilka smakowitych propozycji, z których na pewno skorzystam:) Słyszałam właśnie, że siemię jest bardzo zdrowe więc chyba wprowadzę je do mojego jadłospisu na stałe, tym bardziej, że już wiem jak;) pozdrawiam

z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy


OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 339
17/05/2006 10:55 pm  

zrob karmel i dodaj do niego ziarna, posmaz chwile, potem wyjel na talez i jak zastygnie polam - beda swojskie 'sezamki' 🙂

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 849
19/05/2006 9:57 am  

Witaj Weronika;

Siemie lniane najlepsze moczone,

Mój sposób na śmietankę lniano-sezamową lub lniano-słonecznikową jest następujący:

Moczenie nasion siemie lniane, oraz (sezam, słonecznik itp. do wyboru) 12-24 godz. Najlepiej w lodówce, w słoikach.

Po wypłukaniu zmiksować mikserem z niewielką ilością wody
Następnie przemielić w młynku żarnowym na większej szczelinie
Pierwszy przemiał zmiksować z wodą
Następnie przemielić w młynku żarnowym na małej szczelinie

Aby sprawnie się mieliło na małej szczelinie opryskiwać z gory spryskiwaczem, to pomaga.

Ww. śmietankę można używać gdze tylko jest ochota;

Ja uwielbiam śmietankę miksować z pomarańczami.

To samo można zrobić z suszonymi nasionami, ale lepsze jest z moczonymi.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
Weronika
bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 194
19/05/2006 9:50 pm  

Jędrusiu, a czy do zrobienia tej śmietanki można urzyć młynka do kawy? takiego najzwyczajniejszego, jakiego używało się kiedy nie było jeszcze zmielonej kawy? bo obawiam się, że innego sprzętu nie mam, którym mogłabym się posłużyć

z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 849
20/05/2006 10:10 am  

Witam Weronika:

Odp: Tak.
Przykłady młynków żarnowych:
130W
http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=7683&pkt_id=&pro_id=&char_id=
150W
http://www.kargul.pl/mlynek.html

Ten poniżej jest drogawy (15 stopni zmielenia) w moim mam 8 stopni zmielenia
http://cokupic.onet.pl/181,217,227,0,1,0,12948,produkt.html

Tutaj forum na ten temat:
http://www.forum.kawa-online.com/viewtopic.php?p=3144&sid=8857848d8b6a6c5a313e9791a2e0b666

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
  
Praca