Do chleba dodaje się jajka?!
Przecież zwyczajne skromne pieczywo miało być względnie wegańskie. ...
Prosze o wyjaśnienie...
A teraz to z czym przyszłam.:
Czy człowiek byłby w stanie wyhodować wiecznie mleczną krowę?
Tak jak kura nioska- ludzki wytwór.
Już stworzyli partenogenetyczne indory... ale tylko jedno pokolenie, bo dzieworodne indyczki wydają na świat samych synków.
Pozostaje kwestia etyczna, czy wolno.
Często czuję, że to zarozumialstwo ze strony człowieka- selekcjonować, wymyślać. Z drugiej strony- ile można na tym zyskać? Ile kaprysów i nie tylko bo prawdziwie dobrych rzeczy.
W sobotę kupiłam kolekcję 😎 serów z mlekovity, bo przeczytałam (ściślej mąż przeczytał i mi pokazał), że są na podpuszczce mikrobiologicznej. Ostatnio moje dziecko (lat 6 i pół) zrobiło w przedszkolu zadymę próbując ustaliś na jakiej podpuszczce jest ser, który dostał do zupy.
Raz tylko zdarzyło mi się usłyszeć od producenta sera, że jest na podpuszczce wołowej - był to "ekologiczny" ser z firmy produkującej wiejskie jedzenie i rodzaj podpuszczki obwieszczono raczej z dumą. I tak bym tego sera nie kupiła, bo kosztował prawie 60 PLN za kg 😉 To mnie trochę uspokoiło - cielęca podpuszczka traktowana jest jako coś "luksusowego" i jako dość droga raczej nie jest wykorzystywana w tańszych (około 2 dych) serach.
Kiedyś na moje pytanie o rodzaj podpuszczki usłyszałam od przedstawiciela producenta, że to patent 😮 i tajemnica. Trudno, nie muszę wszystkiego jeść...
Kiedyś oglądając ten temat przeczytałam, że ktoś napisał że kazeina to klej!
To wielka pomyłka !! kazeina to białko!! którego pod wpływem podpuszczki (obojętnie jakiej:)) lub kw mlekowego koaguluje i powstają sery. Ta osoba która to napisała (to znaczy jakieś zatrważające informacje o odkładaniu się kazeiny w kościach i płucach) niech zweryfikuje swoje poglądy i wiedzę:)
Pisząc kłamstwa nie zachęci się ludzi do niespożywania mleka
Zwrot ,,kazeina to klej" chyba miał oznaczac jej konsystencję, przy równoczesnym niezaprzeczaniu prawdzie jaką jest to, ze nalezy ona do białek.
Co do odkładania się kazeiny na płucach to wydaje mi się to dziwne, może błędnie rozumuję, ale jak coć co przechodzi przez nasz układ pokarmowy może nagle się znaleść w płucach (może poza nicieniami pasożytniczymi ale to inna bajka).No, ale mogę sie mylić.
Natomiast mleko i tak nie jest nic warte jako żę organizm dojrzałego człwieka nie jest w stanie ,,wyciągnąć" z nigo wiele poza wodą (potwierdzone u biologa)
MLECZNY "NAŁÓG"
Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak urządziła to natura.
Jeśli chodzi o koty, to my ludzie, nauczyliśmy je pić mleko. Koty, które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało udowodnione przez naukę). Obecnie mleko zostało zastąpione specjalnym pożywieniem, które ze smakiem zajadają nasi ulubieńcy. Sami więc Państwo widzicie, że gust naszych pupilków jest zmienny.
Podstawowa różnica między mlekiem krowim i kobiecym to wysoka zawartość białka - kazeiny w mleku krowim. Kazeina to substancja niezbędna cielakowi, by mu rosły kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesięcy. Człowiek nie ma kopyt ani rogów, dlatego też, żywieniowe normy białka są jawnie zawyżone. Człowiek potrzebuje znacznie mniej białka, ponieważ określony gatunek bakterii, znajdujący się w jelicie grubym posiada zdolność syntetyzowania białka z węglowodanów, których dostarczamy spożywając produkty roślinne. W mleku kobiecym białka - kazeiny jest mało, zaledwie 0,2%.
W krowim mleku znajduje się mało żelaza, dlatego też cielak żywi się trawą. W tym celu natura specjalnie przystosowała organy trawienne cielaka, które pozwalają mu strawić mleko i trawę oddzielnie. Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany inaczej. Krowie mleko, dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych ścina się, tworząc coś przypominającego twaróg.
Ten "twaróg" oblepia cząstki innego pokarmu znajdujące się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się. Zjawisko to, często powtarzające się, może spowodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Stąd też pytanie: po co zamieniać swój organizm w "fabrykę - przetwórnię" mleka i kwaśnych produktów mlecznych, tracąc przy tym wiele energii na proces trawienia?
Kazeina, znajdująca się w mleku, rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki. Dziecko 1 - 2-letnie ma już paznokcie i włosy, więc zapotrzebowanie na kazeinę jest żadne. Układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę. Od tej chwili krowie mleko staje się dla organizmu produktem ciężkostrawnym.Wapń, tłuszcz i cholesterol
Nikt nie podważa faktu, że mleko zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach? Więcej. A co najważniejsze - jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm.
W mleku występują tłuszcze zwierzęce - a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w 80%, podczas gdy tłuszcze z mleka
- tylko w 20%. W prasie zachodniej dawno już pisano, że zaobserwowano tendencję rezygnowania ze spożywania tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym.
Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich zmniejszenie? Co się tyczy kwaśnych produktów mlecznych - kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i żółtego sera, to te produkty można spożywać, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca się spożywanie ich ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, że bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych już zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim trudem.Niestrawna kazeina
Należy brać pod uwagę jeszcze jeden ważny fakt. Obecnie mleko jest szkodliwe, szczególnie dla dzieci, z racji swych ekologicznych zanieczyszczeń. Nieodłącznym towarzyszem wapnia w mleku jest radioaktywny (promieniotwórczy) pierwiastek - stront-90. Niektórzy lubią dodawać mleko do kawy, herbaty. Lepiej tego nie robić, ponieważ pod wpływem temperatury kazeina, znajdująca się w mleku, ścina się. Kazeina to surowiec do produkcji kleju organicznego. W naszym organizmie niestrawiona kazeina "klei" kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w naszych tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu.
Znakomity uczony - specjalista do spraw żywienia, znawca diet - H. Shelton pisał: Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości , a doktor Walker dodał: ... i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit (zapalenie oskrzeli).Informacja w mleku
W bioenergetyce istnieje teoria - każdy produkt żywnościowy zawiera w sobie informację o warunkach swoich "narodzin", rozwoju, dojrzewania itd. - jednym słowem kształtuje w człowieku "naturalny instynkt zachowawczy". Co z punktu widzenia tej teorii przedstawia sobą mleko krowie, nietrudno się domyślić. Mądrzy jogowie, żeby nie spożywać krowiego mięsa i nie pić mleka uczynili krowę "świętą". Nawyk picia mleka w dużych ilościach, szczególnie w ciągu ostatnich 100 lat, przywędrował z Ameryki. Nadmiar otrzymanego mleka Amerykanie przerabiali na proszek (odżywki mleczne) i "obdarowywali" nim kraje Trzeciego Świata. Całej tej akcji towarzyszyła szeroko reklama o pożytkach płynących z mleka. Jak wiadomo, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.Rozstanie z "nałogiem"
Czy wszystkie te argumenty przyjmują do wiadomości ci, u których mleko zajmuje czołowe miejsce w jadłospisie? Najprawdopodobniej nie. Człowiek z trudem rozstaje się z nałogiem. Jednak chcę poradzić, szczególnie ludziom starszym, zastąpienie mleka kefirem i chudym twarogiem. A wszyscy ci, którzy będą nadal pić mleko powinni przyjrzeć się uważnie swoim odczuciom. Czy po spożyciu mleka nie odczuwają żadnych dolegliwości jelitowych, nie mają wzdęcia brzucha itp. Oprócz tego należy pamiętać, że mleko z uwagi na specyficzne trawienie należy spożywać zawsze oddzielnie, nie łącząc go z innymi produktami.Michał Tombak "Jak żyć długo i zdrowo"
pewnie stąd ten pomysł - a i tak mleko to jedzenie dla małych ssaków - wyłącznie
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Napisałam do czterech producentów serów: Hochland, Lactima, Mlekpol itd. Wszyscy odpowiedzieli mi, że ich sery są produkowane z użyciem podpuszczki mikrobiologicznej.
Oto mail otrzymany od miłej Pani z firmy Hochland:
"na wstępie bardzo dziękuję za okazanie tak głębokiego zainteresowania tematem podpuszczki.
Na rynku dostępne są obecnie dwa rodzaje podpuszczki: naturalna - chymozyna, pozyskiwana z trawieńców młodych cieląt oraz podpuszczka tzw. mikrobiologiczna uzyskiwana na drodze biosyntezy mikrobiologicznej z grzybów Mucor miehei i Aspergillus niger, bakterii E.coli czy drożdży Kluyveromyces marxiantus.
Zdecydowana większość światowych i krajowych producentów serów, w tym także nasza Firma korzysta głównie z podpuszczki mikrobiologicznej. Jest to uwarunkowane brakiem wystarczającej ilości naturalnej podpuszczki na rynku.
Tak więc sery żółte produkowane przez naszą firmę wytwarzane są przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej.
Sery topione wytwarzane są na bazie serów żółtych wyprodukowanych przy użyciu głównie podpuszczki mikrobiologicznej.
Nowością na rynku wśród naszych produktów są z pewnością nasze sery pleśniowe, które od początku grudnia pojawiły się na sklepowych półkach w wersji wegetariańskiej- wyprodukowane z podpuszczki mikrobiologicznej.
Mam nadzieję, że udało mi się rozwiać Pani wątpliwości i pozostanie Pani naszą stałą konsumentką.
Z pozdrowieniami
Małgorzata Bar
Specjalista ds. Jakości
Hochland Polska
Wiec już wiemy na czym stoimy 🙂
Pozdrawiam Was MISS PIGGY
Gonia
Nie wiem, czy ktoś już to pisał, ale w serach "Lazur" też jest podpuszczka mikrobiologiczna. 🙂 Takiego maila dostałam w odpowiedzi na moje pytanie:
Witam,
przepraszam za brak odpowiedzi na poprzedniego maila. Do produkcji
serów Lazur używamy podpuszczki mikrobiologicznej.Pozdrawiam
Danuta Pacyna
SM LAZUR
tel. 062/762-91-28
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja