hejki mam pytanko!! gdzieś kiedys usłyszałam że nie powinno sie łaczyć np do kanapek czy sałatek ogórka i pomidora bo witaminy sie "zjadają"?? 😮 czy to jest prawda i w jaki sposób to sie w ogóle dzieje?? 😮 bo ja brdzo lubie miec pomidorka i ogóka na kanapce 😡 i jesli znacie jakies inne "przykazania" odnosnie łączenia jakis produktów to napiszcie coś. dzieki 😛 😛
Nie wiem dokladnie, na czym to polega, ale wiem ze sok z ogórków zabija witamine C w pomidarach.- informacja od lekarza
Dokladnie na tym to polega, wiec albo pomidor, albo ogorek.
A co do innych zasad, to dobrze wiedziec, ze miodu nie dodaje sie do goracego naparu, a do przestudzonego, inaczej traci on swe wartosci.
Nie jadam niczego, co moze spojrzec mi w oczy.
warto tez pamietac, zeby do kazdego przyrzadzania posilku brac ze soba analize spektrometryczna poszczegolnych skladnikow i tabele co z czym mozna laczyc, inaczej od razu najlepiej zaczac rozgladac sie za jesionka...
Ludzie, nie dajmy sie zwariowac. Oddychanie jest niezdrowe, ze juz o zyciu nie wspomne, ale jakos ludzie masowo oddychac czy zyc nie przestaja. Jak lubisz polaczenie pomidorow a ogorkiem to wsuwaj i nie przejmuj sie ze witaminy ci padaja. I tak zazwyczaj przekracza sie niezbedne do zdrowego zycia minimum.
Ja uwielbiam laczyc pomidory z ogorkiem , ale tylko pod postacia surowki. W kanapkach nie trawie takiego polaczenia (pomidor, ogorek i jeszcze rzodkiewka, cebula i smietana - PYCHA :D)
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
Nie wiem czy tak jest, u mnie zaden ogorek czy pomidor nie ma szczescia przetrwac d czasu gdy moglby sie zepsuc. Nikna w oka mgnieniu 😀
Justyna - z mikroelementami jest tak samo jak z witaminami. 99% skladnikow jakie sie je zawiera niezbedne skladniki w liczbie znacznie przekraczajacej to co powinnismy dostarczyc organizmowi. Jedzenie pol orzeszka dziennie czy 2 ziaren zborza nie wchodzi raczej w gre wiec zazwyczaj dostarcza sie wiecej niz mniej. Problemem jest gdy odstawia sie jakis skladnik diety ktory dostarcza danego elementu i nie zastepuje go innym. Inaczej... co za problem?
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
najnowsze badania pokazują, że zawartość witamin i innych mikroelementów znacznie spadła na przestrzeni ostatnich lat- z powodu chemii, genetyczych mutacji, wyjałowienia ziemi, itp. marchewka sprzed 10 lat była w nie o wiele bogatsza od dzisiejszej. to jeden z argumentow przeciw wege, nota bene 😉
i don't go to sleep to dream...
mysle, ze najlepszym rozwiazaniem jest spozywanie ogorka i pomidora tak osobno, jak i razem, jesli ktos lubi - w ten sposob nie musisz odmawiac sobie smacznej kanapki (ja tez slyszlam o tym ogorku i pomidorze, a jednak nadal jem tak na kanapkach, bo lubie to polaczenie), a jednoczesnie jedzac je osobno (np. pomidor, jako warzywo do jakiegos dania, a potem ogorek w salatce na kolacje) zapewnisz sobie to co w nich najbardziej wartosciowe C:
pozdrawiam C:
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja