Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

ogórek i pomidorek  

RSS

anelek
początkujący
27/05/2006 4:40 pm  

hejki mam pytanko!! gdzieś kiedys usłyszałam że nie powinno sie łaczyć np do kanapek czy sałatek ogórka i pomidora bo witaminy sie "zjadają"?? 😮 czy to jest prawda i w jaki sposób to sie w ogóle dzieje?? 😮 bo ja brdzo lubie miec pomidorka i ogóka na kanapce 😡 i jesli znacie jakies inne "przykazania" odnosnie łączenia jakis produktów to napiszcie coś. dzieki 😛 😛

OdpowiedzCytat
sasha
rozmówca
27/05/2006 11:20 pm  

pierwszy raz o czymś takim słysze, ja na kanapke daje co popadnie (oczywiście z warzyw)

Sarve Bhavantu Sukhina. Sarve Sant Niramaya.

OdpowiedzCytat
Ireth
bywalec
28/05/2006 12:15 am  

Nie wiem dokladnie, na czym to polega, ale wiem ze sok z ogórków zabija witamine C w pomidarach.- informacja od lekarza

Dokladnie na tym to polega, wiec albo pomidor, albo ogorek.
A co do innych zasad, to dobrze wiedziec, ze miodu nie dodaje sie do goracego naparu, a do przestudzonego, inaczej traci on swe wartosci.

Nie jadam niczego, co moze spojrzec mi w oczy.

OdpowiedzCytat
Justyna:)
bywalec
28/05/2006 12:52 am  

Warto tez pamietac, ze wapn utrudnia wchłanianie zelaza, tak wiec nie powinno sie laczyc produktow bogatych w te pierwiastki w jednym posiłku.

Życie jest marzeniem, urzeczywistnij je.

OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
28/05/2006 2:15 am  

warto tez pamietac, zeby do kazdego przyrzadzania posilku brac ze soba analize spektrometryczna poszczegolnych skladnikow i tabele co z czym mozna laczyc, inaczej od razu najlepiej zaczac rozgladac sie za jesionka...

Ludzie, nie dajmy sie zwariowac. Oddychanie jest niezdrowe, ze juz o zyciu nie wspomne, ale jakos ludzie masowo oddychac czy zyc nie przestaja. Jak lubisz polaczenie pomidorow a ogorkiem to wsuwaj i nie przejmuj sie ze witaminy ci padaja. I tak zazwyczaj przekracza sie niezbedne do zdrowego zycia minimum.

Ja uwielbiam laczyc pomidory z ogorkiem , ale tylko pod postacia surowki. W kanapkach nie trawie takiego polaczenia (pomidor, ogorek i jeszcze rzodkiewka, cebula i smietana - PYCHA :D)

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego

OdpowiedzCytat
Justyna:)
bywalec
28/05/2006 3:02 am  

nie przejmuj sie ze witaminy ci padaja. I tak zazwyczaj przekracza sie niezbedne do zdrowego zycia minimum

z mikroelementami niestety juz niejest tak kolorowo, wiec bede obstawac przy swoim 😉

Życie jest marzeniem, urzeczywistnij je.

OdpowiedzCytat
bezciała
bywalec
28/05/2006 12:54 pm  

Wiem, że ogórki przechowywane razem z pomidorami lub jabłkami stracą bardzo szybko swoją świeżość, może o to się rozchodziło?

OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
28/05/2006 3:49 pm  

Nie wiem czy tak jest, u mnie zaden ogorek czy pomidor nie ma szczescia przetrwac d czasu gdy moglby sie zepsuc. Nikna w oka mgnieniu 😀

Justyna - z mikroelementami jest tak samo jak z witaminami. 99% skladnikow jakie sie je zawiera niezbedne skladniki w liczbie znacznie przekraczajacej to co powinnismy dostarczyc organizmowi. Jedzenie pol orzeszka dziennie czy 2 ziaren zborza nie wchodzi raczej w gre wiec zazwyczaj dostarcza sie wiecej niz mniej. Problemem jest gdy odstawia sie jakis skladnik diety ktory dostarcza danego elementu i nie zastepuje go innym. Inaczej... co za problem?

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego

OdpowiedzCytat
mary_jane
forumowicz
31/05/2006 11:16 pm  

najnowsze badania pokazują, że zawartość witamin i innych mikroelementów znacznie spadła na przestrzeni ostatnich lat- z powodu chemii, genetyczych mutacji, wyjałowienia ziemi, itp. marchewka sprzed 10 lat była w nie o wiele bogatsza od dzisiejszej. to jeden z argumentow przeciw wege, nota bene 😉

i don't go to sleep to dream...

OdpowiedzCytat
sieklik
bywalec
01/06/2006 6:31 pm  

ale to by znaczylo ze z padlina jest tak samo ;p

je vise ma devise cherche la terre promise, ton tv en colour mais vie est grise

OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
02/06/2006 5:33 am  

mysle, ze najlepszym rozwiazaniem jest spozywanie ogorka i pomidora tak osobno, jak i razem, jesli ktos lubi - w ten sposob nie musisz odmawiac sobie smacznej kanapki (ja tez slyszlam o tym ogorku i pomidorze, a jednak nadal jem tak na kanapkach, bo lubie to polaczenie), a jednoczesnie jedzac je osobno (np. pomidor, jako warzywo do jakiegos dania, a potem ogorek w salatce na kolacje) zapewnisz sobie to co w nich najbardziej wartosciowe C:

pozdrawiam C:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!

OdpowiedzCytat

Praca