Ja uważam, że, przede wszystkim, potrzeba czasu, by się fakty o lecytynie rozeszły. Wielu wegetarian nie ma o tym pojęcia i z czystym sumieniem zajadają np. czekolade. Z kolei warto napisać do VegeInstytutu, by odpowiedzili, w jaki sposób pozyskiwana jest ich lecytyna. Ja tak próbowałam z Ichemem, ale się nie udało (czyt. raczej pochodzenie jest odzwierzęce).
"Poza tym lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - a to jest błąd. Do jej produkcji uzywa się składników pochodzenia zwierzęcego (tłuszcze!)." ja tam nie wierze w te rzeczy typu cukier niewege i lecytyna niewege, ale podobno tak jest. a ten temat to w ramach przestrogi ;P (ktos moglby sobie nie czytac skladu bo to przeciez vege instytut 🙂
ja mam to samo. PS ostatnio na kakale przeczytalem w skladzie "lecytyna (z soi)" czy znaczy to ze nie ma tam skladnikow zwierzecych?? (oprocz lecytyny nic podejrzanego) jak zapytac o taka rzecz producenta??
[edytowane 1/6/2006 od sieklik]
je vise ma devise cherche la terre promise, ton tv en colour mais vie est grise
Spróbuj coś w stylu (ja tak pisałam do Ichemu):
Dzień dobry. Nurtuje mnie temat lecytyny, zawartej w Państwa produktach spożywczych. Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób jest ona pozyskiwana. Czy do jej produkcji użyto jakichkolwiek składników odzwierzęcych (np. krwi, jajek czy zwierzęcych kwasów tłuszcowych)?
Ja przynajmniej w ten sposób próbowałam. Odpowiedzi konkretnej, niestety, nie uzyskałam.
Odpowiedzi konkretnej, niestety, nie uzyskałam.
nom, to tak jak ja. mysle, ze producenci chca zebysmy pozostali "ciemni", bo im sie to bardziej oplaca, pewnie ta pseudo-sojowa lecytyna jest tansza i im sie tak jest taniej. chociaz ja bym wolala zaplacic troche drozej, a miec pewnosc, ze dostaje cos w 100% niezwierzecego, wiec nie kupuje nic co ma lecytyne (a teraz ma ja prawie wszystko :/).
siekklik, a co to za kakao? pewnie taki granulowane. hm? wez sobie kup takie prawdziwe - czarne, ciemne - jak zwal tak zwal - holenderskie - w takim kartoniku. ono sklada sie tylko i wylacznie, w 100% z kakaa. nie ma cukru, lecytyny ani niczego innego, wiem, bo mam takie w domu. co prawda troche cieszko sie je miesza- moga sie robic grudki etc., ale to jest wlasnie cena za to, ze nie ma lecytyny.
pozdrawiam C:
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
tak, granulowane, tylko glupi przeczytalem sklad dopiero w domu bo bylem swiecie przekonany ze kakao jest "czystym" produktem... ;/ nastepnym razem jak bede kupowal to kupie holenderskie ;]
je vise ma devise cherche la terre promise, ton tv en colour mais vie est grise
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja