Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

ciasteczka greenway  

RSS

Bleks
bywalec
31/05/2006 12:26 am  

znalazłam w ciasteczkach vege instytut, marka greenway lecytynę...i co wy o tym myslicie???

OdpowiedzCytat
LisaNicole
forumowicz
31/05/2006 12:59 am  

Większość lecytyn jest podobno robiona z nasion, najczęściej soi, znają moje szczęście to pewnie bym trafiła na tą zrobioną ze składników zwierzęcych....

OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
31/05/2006 8:58 pm  

Ja uważam, że, przede wszystkim, potrzeba czasu, by się fakty o lecytynie rozeszły. Wielu wegetarian nie ma o tym pojęcia i z czystym sumieniem zajadają np. czekolade. Z kolei warto napisać do VegeInstytutu, by odpowiedzili, w jaki sposób pozyskiwana jest ich lecytyna. Ja tak próbowałam z Ichemem, ale się nie udało (czyt. raczej pochodzenie jest odzwierzęce).

OdpowiedzCytat
mary_jane
forumowicz
31/05/2006 10:47 pm  

z tego co wiem jest to lecytyna sojowa... ale warto uderzyć do szefostwa z tym pytaniem, bo tak mi powiedziała pani w green way

i don't go to sleep to dream...

OdpowiedzCytat
Bleks
bywalec
31/05/2006 11:26 pm  

"Poza tym lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - a to jest błąd. Do jej produkcji uzywa się składników pochodzenia zwierzęcego (tłuszcze!)." ja tam nie wierze w te rzeczy typu cukier niewege i lecytyna niewege, ale podobno tak jest. a ten temat to w ramach przestrogi ;P (ktos moglby sobie nie czytac skladu bo to przeciez vege instytut 🙂

OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
31/05/2006 11:56 pm  

Wiesz Skorupiak, ja uważam, że gdybym nie zwracała uwagi np. na lecytynę, to czułabym się tak samo, jakbym pożerała galaretki z żelatyną. Ale to moje odczucie.

OdpowiedzCytat
sieklik
bywalec
01/06/2006 6:27 pm  

ja mam to samo. PS ostatnio na kakale przeczytalem w skladzie "lecytyna (z soi)" czy znaczy to ze nie ma tam skladnikow zwierzecych?? (oprocz lecytyny nic podejrzanego) jak zapytac o taka rzecz producenta??

[edytowane 1/6/2006 od sieklik]

je vise ma devise cherche la terre promise, ton tv en colour mais vie est grise

OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
01/06/2006 6:46 pm  

Spróbuj coś w stylu (ja tak pisałam do Ichemu):
Dzień dobry. Nurtuje mnie temat lecytyny, zawartej w Państwa produktach spożywczych. Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób jest ona pozyskiwana. Czy do jej produkcji użyto jakichkolwiek składników odzwierzęcych (np. krwi, jajek czy zwierzęcych kwasów tłuszcowych)?
Ja przynajmniej w ten sposób próbowałam. Odpowiedzi konkretnej, niestety, nie uzyskałam.

OdpowiedzCytat
sieklik
bywalec
01/06/2006 7:33 pm  

dzieki sprobuje napisac ;]

[edytowane 1/6/2006 od sieklik]

OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
02/06/2006 5:07 am  

Odpowiedzi konkretnej, niestety, nie uzyskałam.

nom, to tak jak ja. mysle, ze producenci chca zebysmy pozostali "ciemni", bo im sie to bardziej oplaca, pewnie ta pseudo-sojowa lecytyna jest tansza i im sie tak jest taniej. chociaz ja bym wolala zaplacic troche drozej, a miec pewnosc, ze dostaje cos w 100% niezwierzecego, wiec nie kupuje nic co ma lecytyne (a teraz ma ja prawie wszystko :/).

siekklik, a co to za kakao? pewnie taki granulowane. hm? wez sobie kup takie prawdziwe - czarne, ciemne - jak zwal tak zwal - holenderskie - w takim kartoniku. ono sklada sie tylko i wylacznie, w 100% z kakaa. nie ma cukru, lecytyny ani niczego innego, wiem, bo mam takie w domu. co prawda troche cieszko sie je miesza- moga sie robic grudki etc., ale to jest wlasnie cena za to, ze nie ma lecytyny.

pozdrawiam C:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!

OdpowiedzCytat
sieklik
bywalec
02/06/2006 6:46 pm  

tak, granulowane, tylko glupi przeczytalem sklad dopiero w domu bo bylem swiecie przekonany ze kakao jest "czystym" produktem... ;/ nastepnym razem jak bede kupowal to kupie holenderskie ;]

OdpowiedzCytat
stoppelek
forumowicz
20/06/2006 9:03 pm  

pff... chyba lepiej jeść jabłka, arbuzy itd... są pyycha, mniej tuczą i są vege:P

Rząd na bruk! Bruk na rząd!

OdpowiedzCytat

Praca