Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zelatyna, galaretka, zelki...  

Strona 1 / 4 Następny
  RSS

Dusia
początkujący
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 7
09/06/2006 11:09 pm  

Moze sie zdziwicie, ze zakladam taki temat, ale nie jestem pewna co do tych skladnikow, produktow. ^^ Z czego zelatyna jest otrzymywana? Sztucznie (syntetycznie) czy naturalnie? A wiec takze co z zelkami i galaretka?


OdpowiedzCytat
Wiejka
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 808
09/06/2006 11:25 pm  

No żelatyna to głównie kolagen, a ten znajduje się w kościach, skórze kopytach zwierząt...znajduje sie we wszystkcih żelkach i galaretkach..ale dokładniej się tym nie interesuje..ale żadnych galaretek nie jem:D

Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 589
10/06/2006 1:49 am  

moze byc tez galaretka z glonow, wegatarianska, np. z agaru, ale jest w niewielu produktach (np. w takich owocowych cukierkach mieszanki krakowskiej w czekoladzie, kiedys jadlam to pamietam). generalnie to wszystkie takie galaretki i zelki co stoja na polkach sa z zelatyny - kosci, sciegien i kopyt zwierzat, wiec dla wege odpadaja w 100%.

no i wystarczy czytac sklady - wtedy na niczym sie nie "natniesz". c;

pozdrawiam C:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
silje
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 131
12/06/2006 10:51 pm  

często jako substancja zagęszczająca uzywana jest pektyna(nie znam jej pochodzenia-oświećcie!) ale żelatyna? co za pytanie. na opakowaniu galaretki zawsze jest napisane "żelatyna wieprzowa" ewentualnie "wołowa" więc napiszę to co poprzedniczka"wystarczy czytać skład.
pocieszające ze ptasie mleczko żelatyny nie zawiera. większość kupnych dżemów też nie, bo te cukry żelujące do robienia dżemów w domu to sama żelatyna 🙁 ja uwielbiam galaretki ale nie trafiłam jeszcze na produkty bez żelatyny... muszę się wybrać do sklepu ze zdrową żywnością 🙂 choć sądzę że to drogawe będzie. placki z galaretką sa przecież takie pyszne. tylko jak sobie uświadomię co to jest żelatyna- robi mi sie niedobrze.... kopyta i rogi... :casstet:

[url=http://www.sandemo.pl] [img]http://www.sandemo.pl/userbary/05.png[/img] [/url] http://www.forum.sandemo.pl/index.php?ap=128


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
12/06/2006 10:59 pm  

Ja szukałam galaretki z karagenem czy agarem w sklepie ekologicznym, ale nie ma już takich. Kiedyś były. Pektyna zasadniczo powinna być z jabłek.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Maze
 Maze
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 592
12/06/2006 11:07 pm  

Pektyna- wielocukier, składnik ściany komórkowej roślin. Szczególnie dużo jest jej w jabłkach (zwł skórka i gniazda nasienne), porzeczkach czarnych, białej skórce cytrusów. Jabłka lub wyciąg z nich były używane do robienia domowych galaretek- w środowisku kwaśnym i przy duzym dodatku cukru rozpuszczalne protopektyny przechodza w nierozpuszczalne pektyny i tak powstaje galaretka. Rozkłada je długie gotowanie dlatego na kupnych cukrach żelujących (które nie sa z żelatyna ale właśnie z pektynami- jest to wypisane w składzie, np cukru żelującego Diamant) zawsze pisze żeby po dodaniu juz długo nie ogrzewać. Tak więc pektyna nie jest odzwierzęca, tkanki zwierząt jej nie zawierają.

żelki, galaretki kupne niestety sa z żelatyną.


OdpowiedzCytat
Megumi
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 68
13/06/2006 6:56 pm  

pocieszające ze ptasie mleczko żelatyny nie zawiera.

Wow, serio?


OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 569
13/06/2006 7:37 pm  

Ptasie mleczko? Nawet jeśli nie zawiera żelatyny (taaaa, no fajnie), to oblane jest czekoladą z lecytyną. Ptasie mleczko jest złeeee 😀


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 589
13/06/2006 8:11 pm  

Ja szukałam galaretki z karagenem czy agarem w sklepie ekologicznym, ale nie ma już takich. Kiedyś były. Pektyna zasadniczo powinna być z jabłek.

ja widzialam agar w proszku (rozpuszcza sie w wodzie i z tego robi glalaterke) w BOMI.

silje, mi tez wydaje sie, ze w cukrze zelujacym nie ma zelatyny... o, poszlam do kuchni, sprawdzilam i tak jak Maze, mam w domu cukier diamant i zawiera on pektyne C:

Srebrna, zgadzam sie 😛

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
BASIOŁEK:*
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 97
13/06/2006 8:57 pm  

ostatnio buszowałam w sklepie i dotarłam do półek przy, których nigdy jeszcze nie byłam. znalazłam tam mnóstwo wege produktów : budynie, jogurty, mleko sojowe i wiele innych rzeczy. ale w prawie każdym produkcie była LECYTYNA. i tu moje pytanie: co z lecytynom, z czego jest zrobiona?
słyszałam różne opowieści wiec wole zapytać...


OdpowiedzCytat
Ambrozja
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 194
13/06/2006 10:49 pm  

jeśli pisze lecytyna sojowa powinno być ok. Jeśli pisze lecytyna nie kupować nie wiezyć nie zastanawiać sie nie brać.


OdpowiedzCytat
Srebrna
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 569
13/06/2006 11:02 pm  

Powyższe stwierdzenie w moim mniemaniu jest dużym uproszczeniem.
Poszukajcie w tematach o słodyczach itp. było o tym już sporo.


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 589
13/06/2006 11:19 pm  

jesli chodzi o lecytyne, to nieprawda jest jakoby sojowa byla wege.

moze zacytuje tu siebie z innego watku ([url] http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-591.html[/url] ), cytujaca fragment wypowiedzi Srebrnej, ktora cytowala ja z inne stronki ;P :

"Lecytyna sojowa - E 322
Lecytyna sojowa, lecytyna i inne lecytyny mają to samo oznaczenie E 322 (zgodnie z prawem UE).
Poza tym lecytyna sojowa jest mylnie traktowana jako wegetariańska - a to jest błąd. Do jej produkcji uzywa się składników pochodzenia zwierzęcego (tłuszcze!)."
http://vege.spinacz.pl/str.php?dz=86#880

"Dlaczego lecytyna sojowa (E 322) nie jest w pełni wegetariańska?

(...)
Dodatek do produktów spożywczych oznaczony jako E 322 – lecytyna jest fosfolipidem, złożonym tłuszczem występującym w świecie zwierzęcym i roślinnym. W zależności od pochodzenia ma różny chemiczny skład. Jest istotnym składnikiem tkanki nerwowej i mózgowej oraz wątroby i krwi ; występuje tez w jajach kurzych (będących przecież samodzielnymi systemami biologicznymi).

Obecnie stosowany preparat handlowy pochodzi w dużej mierze z roślin, przeważnie termoutlenianych z kwasami tłuszczowymi (zwierzęcymi) odpadów olejów: ryżowego, sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego, często z użyciem wybielaczy i rozpuszczalników organicznych, ale tez z jaj i krwi zwierząt. Zalicza się go do dodatków powierzchniowo czynnych i emulgatorów oraz przeciwutleniaczy. Dzięki E 322 takie produkty jak kakao łatwiej mieszają się z mlekiem, co ma duże znaczenie przy wytwarzaniu np. czekolady. Lecytyna bywa tez podstawowym składnikiem preparatów wzmacniających, paramedycznych.

Szczegółowe Zarządzenie Ministra Zdrowia zezwala na używanie tego preparatu, rozróżniając lecytynę sojowa i zwykłą lecytynę – bez opisywania ich rodowodów (roślinnego czy zwierzęcego).

Lecytynę sojową można dodawać do mleka w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier), czekolady, proszku kakaowego, ciast przemysłowych i do śmietanki w proszku – w ilości praktycznie dowolnej.

Lecytynę (bez nazwy sojowa) można dodawać do chleba, mlecznych cukierków, margaryny, tłuszczów cukierniczych i kuchennych, tłustych mas cukierniczych, mięsnych sosów, lodów, twarogów, maki i przetworów zbożowych (np. makaronów) w ilości 3g/kg.

Nazwa lecytyna sojowa – oznacza standaryzowany (o dość ściśle ustalonym składzie chemicznym) dodatek do żywności. Nigdy nie wiadomo, z czego uzyskano dana lecytynę czy lecytynę sojową. Bo lecytyna sojowa niekoniecznie musi być produkowana z soi. Znaczenie nazwy tego preparatu jest niezwykle mylące. Ale nawet gdy spytamy producenta lub technologa: z czego wyprodukowano lecytynę dodawaną do produktu Pana firmy? i otrzymamy odpowiedź: z soi, nadal nic nie będziemy wiedzieć.
Wniosek: wegetarianie powinni unikać produktów zawierających lecytynę sojową, tak samo jak produktów mających w swym składzie zwykłą lecytynę.
(...) "
http://www.sas.aplus.pl/veg/viewtopic.php?p=7672&sid=9d 0c5b5920c218ccdcbb8b162616a8cb

jest to fragment bardzo ciekawej wypowiedz Srebrnej. cala dyskusja toczyla sie tutaj: http://www.wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=290#pid3305

[edytowane 13/6/2006 od euridice]

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
14/06/2006 1:15 am  

Oczywiście, agar jest, ale ja nie umiem zrobić dobrej galaretki. Więc z galaretkami koniec.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Ajlon
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 68
24/06/2006 6:23 pm  

Wlasnie znalazlam info, ze firma Gellwe produkuje "bezpieczne" galaretki, ale wyglada na to, ze tylko pomaranczowe http://vege.spinacz.pl/str.php?dz=52&Msto=345&wybierz=Wybierz ale mysle, ze powinien byc spory wybor na rynku tego typu produktow. Ja jednak problemu nie mam, jak chocby pomysle o galaretkach,zelkach itp to :casstet:

Tak, tak cicho...a ty się boisz...


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 4 Następny
  
Praca