Z definicji wegetarianina wynika tylko i wyłącznie, że wegetarianie nie jedzą mięsa 🙂 Dlatego pytanie "czy wegetarianie robiąto" "czy jako wege mogę jeść to" są trochę dziwne dla mnie, każdy wybiera sam.
Do rzeczy.
Kawa nie jest niewegetariańska. Jesli nie dodasz mleka, jest nawet wegańska.
Jesli bardzo dbasz o zdrowie jako wege czy nie, nie pij kawy, bo to używka. Podobno uzależnia. Niektórzy wegetarianie z zasady nie przyjmują żadnych używek. Kofeina ponadto źle wpływa na wchłanianie żelaza, więc jesli obawiasz się anemii, nie pij kawy (ani herbaty).
Jesli do tego wszystkiego dbasz o sprawiedliwość naswiecie, bo większość kaw (takich bez znaczka Fair Trade) prawdopodobnie pochodzi z wyzysku.
Poza tym nie ma żadnych przeciwskazań do tego żeby wegetarianie pili kawę (ja piję).
ja pije bardzo zadko, ale czasami przydaje sie po zarwanej nocy.
kiedys pilam z mlekiem i cukrem, potem z mlekiem sojowym i cukrem, potem bez cukru, a teraz jesli pije to tylko czarna c; Czasem robie sobie taka letnia wersje kawy - mrozona, o smaku mietowym - zalewamy kawe wrzatkiem tak zeby sie rozpuscila, mala iloscia wody, dolewamy mocnej mietowej herbaty (w dowolnej prporcji) i dodajemy duzo kostek lodu - mniam C:
ale na szczescie nie jestem uzalezniona i pije sporadycznie; a katrinko wszystko super Ci wytlumaczyla - nic dodac nic ujac C:
pozdrawiam c;
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
ja bylam uzalezniona od kawy ale udalo mis ie zucic tak jak papierosy. i teraz czuje sie swietnie.wypijalam trzy kawy dziennie nie zaleznie od tego czy musialam sie uczyc czy nie.najgorsze bylo to ze bez niej nie miglam normalnie funkcjonowac a jak za duzo wypilam to watroba mnie bolala.dla tych ktorzy potrzebuja energi i dletego pija kawe polecam herbatke z guarany bioactive ale moze byc tez innej firmy.jest taka szara a na okladce jest bokser!naprawde efekt przyplywu energi murowany!!!i zdrowe tez to jest w przeciwienstwie do kawy!!
katarzysko
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja