Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Witamina B12  

Strona 15 / 26 Wstecz Następny
  RSS

xxl
 xxl
weteran forum
05/01/2010 10:19 pm  

Nadmiar B12 nie zostanie w ogóle wchłonięty z przewodu pokarmowego, więc nie będzie obciążał nerek.

Pozwolę sobie zacytować wypowiedź Jędrusia z początku tego tematu:

Ja pobieram B12 w roztworze.
Mały słoiczek w którym zaznaczasz poziom 100 mL (wlać 2 kieliszki (50-tki) wody) i zaznaczyć poziom, naklejając kawałek plastra, mazakiem itp.)
Do słoiczka wrzucasz tabletkę z B12 (100 mikrogramów) zalewasz przegotowaną, schłodzoną wodą do 70-80 ml poziomu. Wstawiasz do lodówki na noc lub na dzień jak ci pasuje. Następnie na sitku przez szmatkę odcedzasz, spryskujesz szmatkę ręcznym spryskiwaczem. Dopełniasz słoiczek do poziomu 100 mL. Wtedy wiesz, że 1 mL zawiera 1 mikrogram B12. 1 łyżka stołowa zawiera przeciętnie 3 mL.
Jednorazowe wchłanianie B12 jest bardzo małe z pierwszych 5 mikrogramów wchłania się 2,5 mikrograma, dzienna dawka jest ok. 3-5 mikrogramów (zależy od osoby).
Aby jednorazowo dostarczyć 3 mikrogramów trzeba aż 100 mikrogramów (tak, tak, powyżej 2,5 mikrograma wchnialność B12 gwałtownie spada)

http://www.explosm.net/comics/random/

OdpowiedzCytat
greene
bywalec
05/01/2010 11:52 pm  

Czyli z tego co zrozumiałam, to dobrze będzie nie więcej niż po łyżeczce 2-3 razy w ciągu dnia?
A, i nie bardzo zrozumiałam tego:
Następnie na sitku przez szmatkę odcedzasz, spryskujesz szmatkę ręcznym spryskiwaczem. Dopełniasz słoiczek do poziomu 100 mL.
Mogłabym prosić o wyjaśnienie?

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
06/01/2010 12:34 am  

Greene większość masy tabletki to wypełniacze a nie witamina B12. Odcedzanie przez szmatkę powoduje oddzielenie rozwtoru z witaminą B12 od wypełniaczy zawartych w tabletce. One są zbyteczne.

1 mikrogram to 0,001 miligram a to jest 0,000001 gram
Teraz powinnać mieć wyobrażenie jakie to są małe jednostki wagowe.

Nie mylić mikrogramów (mcg) z miligramami (mg).

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

OdpowiedzCytat
greene
bywalec
06/01/2010 3:40 pm  

Jędruś, ale mi nie chodziło o to że nie rozumiem dlaczego powinnam odcedzać tą wodę ze słoiczka, ale jak to konkretnie zrobić. To jest dla mnie niejasne. Chodzi o to, że to copozostanie na szmatce usunąc?(nie rozumiem po co spryskać?) a tą "czystą" wodę już odcedzoną wlewamy do naczynka i ją można łykać tak? O to chodzi?
Ile razy w ciągu dnia brać po takiej małej łyżce roztworu żeby było to skuteczne? Dodam, że 3- 4 razy w tygodniu mam treningi aerobowo- siłowe.

Napisalam do producentow firmy naturell i mam dobre wiesci 😀 Oto tresc wiadomosci, ktorą dzis otrzymałam:

Substancje zawarte w preparacie firmy Naturell Witamina B12, zarówno substancja czynna jak i substancje dodatkowe, otrzymywane są na drodze syntezy chemicznej lub biotechnologicznej (z wykorzystaniem wyselekcjonowanych szczepów mikroorganizmów - bakterii lub drożdży).
Do tej pory wyjątek stanowił czerwony barwnik - kwas karminowy, który może być również pozyskiwany z małych owadów przypominających mszyce - Coccus cacti, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. W ostatnim czasie w składzie preparatu kwas karminowy został zastąpiony przez czerwień allura, która jest barwnikiem syntetycznym. Tak więc nowa wersja składowa jest odpowiednia dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Obecnie w obrocie znajdują się obie wersje preparatu zatem proszę zwrócić uwagę na spis składników. Tabletki różnią się również barwą, do tej pory były jasno różowe, nowa wersja tabletek ma kolor blado czerwony.
Gdyby miała Pani trudności z zakupem nowej wersji preparatu, chciałam poinformować, że istnieje również możliwość zakupu preparatu w siedzibie naszej firmy w Krakowie lub za pośrednictwem naszej strony internetowej www.naturell.pl, bardzo proszę koniecznie zaznaczyć że chodzi o nową wersję bez kwasu karminowego w składzie
[i] [/i]

[edytowane 6/1/2010 przez greene]

OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
06/01/2010 7:45 pm  

An, nie sądzę że 5 mcg to mała dawka. O ile mi wiadomo to odpowiada 500%dziennemu zalecanemu spozyciu. Analogicznie- 10mch, odpowiada 1000%. To dziesięciokrotnie więcej niż powinniśmy przyjąc. Wydalanie tego nadmiaru przez nerki jest zbyt obciążające. A co do tego co napisałaś, to może miałas uposledzenie wchłaniania wit. B12?

Mysle ze sie pomylilas z przeliczeniami lub jednostkami wagi .

Dzienna norma - zalecana dawka witaminy B12 to w zaleznosci od tego kto ustalal - okolo 2 mcg - 5 mcg,
Ale te normy byly ustalane prawie 100 lat temu i wiele nie odpowiada rzeczywistym zapotrzebowaniom
Starszym ludziom i innym którzy maja niedobory zaleca sie nawet dawké 1 tys mcg dziennie - czyli 1 mg

ania

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
06/01/2010 8:03 pm  

Zaleca się tak duże dawki, bo ta witamina jest słabo przyswajalna. To chyba w tym rzecz, choć mogę się mylić.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
06/01/2010 11:36 pm  

[quote: Greene] Jędruś, ale mi nie chodziło o to że nie rozumiem dlaczego powinnam odcedzać tą wodę ze słoiczka, ale jak to konkretnie zrobić. To jest dla mnie niejasne. Chodzi o to, że to copozostanie na szmatce usunąc?(nie rozumiem po co spryskać?) a tą "czystą" wodę już odcedzoną wlewamy do naczynka i ją można łykać tak? O to chodzi?

To co na szmatce wyrzucić, to są niepotrzebne dodatki. Witamina B12 rozpuszcza sięw wodzie jak sól. Wystarczy tabletkę moczyć kilka godzin (najlepiej w lodówce), następnie wymieszać aby się pokruszyła na malutkie kawałki i odcedzić w celu oddzielenia nierozpuszczalnych dodatków tabletkowych od roztworu zawierającego B12.

Spryskanie spryskiwaczem szmatki (bez zmiany jej pozycji na lejku) powoduje spłukanie resztek roztworu zawierającego witaminę B12.

Następnie szmatkę wyjąc, pozostałości wyrzucić do kosza a szmatkę wypłukać i osuszyć, szmatka może być używana wielokrotnie do tego celu.

Ile razy brać roztwór B12 to już było pisane: 2-3 razy dziennie (rano, w południe i wieczorem, po 2-3 łyżeczki (lub 1 łyżka stołowa duża)
Odstęp pomiędzy tymi dawkami powinien wynosić co najmniej 5-6 godzin, ponieważ tyle czasu potrzeba aby zregenerował się przenośnik witaminy B12.
O tym to już było w tym wątku.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

OdpowiedzCytat
greene
bywalec
07/01/2010 12:26 pm  

Pewnie przegapiłam jak było.
W każdym razie dziękuję Jędruś.
Następnym razem jak kupię Naturell będę robić roztwór. Narazie znalazłam w aptece tylko Vegevit, w których jest mniejsza dawka, więc łykam. Zobaczymy czy bedzie jakaś poprawa po kilku dniach.
Pozdrawiam : )

OdpowiedzCytat
MuayThai89
bywalec
11/01/2010 12:43 am  

Ostatni ojciec bedac w sklepie kupil siostrze soczek "jupik" do szkoly. No i tez taki dostalem i czytajac sklad to przeczytalem ze jest tam Witamina B12 0,15uq(15%*)...

http://www.gajusz.org.pl/jedenprocent

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
23/02/2010 3:31 pm  

Pewnie przegapiłam jak było.
W każdym razie dziękuję Jędruś.
Następnym razem jak kupię Naturell będę robić roztwór. Narazie znalazłam w aptece tylko Vegevit, w których jest mniejsza dawka, więc łykam. Zobaczymy czy bedzie jakaś poprawa po kilku dniach.
Pozdrawiam : )

Ja kupiłem Naturell (zapłaciłem dokładnie 18,95 zł), bo Vegevit (ok. 27 zł) był niestety na recepę. Skład przeanalizowałem i wydaje mi się bezpieczny.
Zrobie wg. jędurusiowego sposobu, bo dzielenie tabletki na części chyba nie ma sensu, co?

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
greene
bywalec
24/02/2010 12:25 pm  

Faktycznie Bułku, chyba sensowniej będzie robić z tego roztwór, bo Naturell ma dużą dawką, dwukrotnie większą od Vegewitu. Jak mi się skończy Vegewit też zainwestuję w Naturell i robienie roztworu. Ale swoją drogą, to dość dziwne, że Vegewit jest znów na receptę. Z tego co pani w aptece mi powiedziala już od jakiegoś czasu można go kupić na własną rękę bez zezwolenie lekarza. Hm, czyżby znów jakaś zmiana? 😮

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
24/02/2010 12:28 pm  

Chyba zawsze tak było, że w jednych aptekach się domagali recepty, a w innych nie. U mnie nie chcieli. Choć ostatnio w ogóle nie mogłam go dostać.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
brzozka2410
forumowicz
18/03/2010 9:20 am  

W multiwitaminie Gardena też jest B12. A tych jupików to mam w domu całe zgrzewki, bo młodszy brat codziennie bierze do szkoły, ale ja już przy samym powąchaniu czuję chemię. A na przetworzone soki to mam normalnie alergię 😛

OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
18/03/2010 11:50 pm  

W multiwitaminie Gardena też jest B12. A tych jupików to mam w domu całe zgrzewki, bo młodszy brat codziennie bierze do szkoły, ale ja już przy samym powąchaniu czuję chemię. A na przetworzone soki to mam normalnie alergię 😛

a moze to nie chcemia tylko witamina B2 ? ona ma taki specyficzny i nieprzyjemny zapach, tez wiele lat wydawalo mi sie ze to zapach sztucznosci, a to b2

jedne super multi tabletki uznalam nawet za niewegetarianskie i pozbylam sie ich bo zajezdzalo od nich b2, a ja myslalam ze to inne witaminy musza byc zwierzece skoro tak jedzie :/

Co do B12 to pomimo suplementacji doradzam na poczatku np raz na 2 lata badania w celu sprawdzenia czy dawaka jest wystarczajaca, dlatego ze przy tej witaminie rozrzut norm i zalecanych dawek jest ogromny, sama lata temu bralam takie z 10 mcg dziennie (bedac wegetarianka, jedzac jajka, mleczne) i mysle ze to jest takie minimum dla wegetarian

ania

OdpowiedzCytat
brzozka2410
forumowicz
19/03/2010 12:14 pm  

Sprawdziłam i nie ma tam b2, a w składzie są jakieś barwniki, przeciwutleniacze itp. To mnie zawsze zraza mimo tego, że nie wiem nawet co do końca te wszystkie nazwy znaczą 😛

[edytowane 19/3/2010 przez brzozka2410]

OdpowiedzCytat
Strona 15 / 26 Wstecz Następny

Praca