hmm..a ktoś coś ciekawego jeśli chodzi o ska moze polecić?? ostatnio słyszałam jeszce o jakiejś odmianie(disko regge?) włąsnie nie jestem pewna nazwy-moze jest ktoś doinformowany i mnie dokształci:D
Szpitale, wiezienia i burdele - oto prawdziwe uniwersytety zycia. Mam dyplomy wielu takich uczelni. Mówcie mi
hehe chyba napewno o danshal!
właściwie teraz to nie bardzo się wogule da rozdzielić współczesne reggae od dancehallu, wlasciwie to mało jest już muzyki reggae w klasycznym znaczeniu tego slowa, zwłaszcza na Jamajce, wszystkie riddimy, nawet te reggaeowo brzmiące są dygitalne, całe współczesne reggae to "zaangażowany dancehall" 😀
A jeżeli chodzi o klimaty mocno taneczne to polecam wykonawców takich jak: Elephant Man, Mr. Vegas, Collie Buddz, Beenie Man, Lady Saw, T.O.K i mogłabym tak godzinami wymieniać 😛
[img]http://imagegen.last.fm/pencilauto/recenttracks/luca_rudegirl.gif[/img]
O! ;D
Jak tu jest temat o reggae to mogę sobie popisać 😉
Ostatnio poznałam świetnego człowieka, jamajczyka.
Chociaż miałam niemały problem z porozumiewaniem się z nim, bo używał jamajskiego slangu, to udało mi się porozmawiać z nim o muzyce i poglądach. Okazało się, że słucha klasyki reggae i new-reggae ale najbardziej podoba mu się muzyka house.
Na pierwszy rzut oka wydawało mi się że taki człowiek może fascynować się tylko rastafarią i muzyką reggae, bo miał dredy do pasa, chustę w kolorach rasta i jakoś tak nie pasował mi do muzyki house. No i teraz widzę, że pozory mylą 😉 Oczywiście marihuana jest jego nieodlącznym przyjacielem ;D
Także nasza rozmowa w niektórych chwilach stawała się 'dziwna' i nic nie rozumiałam ;D bo opowiadał jakieś 'historie nie z tej ziemi' 😉
Dredy ma od kąd skończył 3 lata i takie cieniutkie zadbane jak zobaczył moje (narazie) dwa to miał minę w stylu 'Oooł zobaczyłem jeden wielki kołtun' ;D
Polskich zespołów niestety nie znał, ale nie dziwię mu się ;D Za to mogliśmy wymienić się opiniami na temat jamajskiej muzyki ;D
Ogólnie to świetnie, że można poznać ludzi z różnych kultur i wymienić się z nimi poglądami 😉 Wspaniała przygoda jak dla mnie poznać tak odmiennego, a jednak podobnego człowieka 😉
A co do moich upodobań muzycznych to reggae uwielbiam 😉
Oczywiście klasyka czyli Bob Marley ;D
A z polskich zespołów to bardzo lubię Vavamuffina, Habakuka, Indios Bravos no i sporo grających pnky reggae jak np. Farben Lehre. A na koncertach to można się wyszaleć ;D
Pozdrawiam ;*
No i widzę, żę ALchemik jest znawcą ;D Podziwiam, podziwiam ;D
cieszę się że taki temat tu powstał. Ja słucham reggae od dość dawna, właściwie zawsze, odkąd pamiętam (mimo iż miałam wycieczki w stronę metalu czy bluesa). Zawsze było jakoś tak że mama wprowadzała mnie w muzyczne klimaty i tak od małego towarzyszyła mi muzyka UB40, potem Inner Circle i w końcu sama świadomie zaczęłam poznawać tę muzykę.
Jestem zwolenniczką rootsowych brzmień, nie lubię plastikowcyh dancehallów - uwielbiam słuchać korzennej muzyki na żywo, co niestety w moich, lubelskich stronach jest raczej trudne. :(( U nas "w stolicy buraka i pszenicy" mamy do czynienia raczej z klubowymi, około-reggaeowymi imprezami, ale z braku innych alternatyw chodzę i na takie. 🙂 Jakoś kapele reggaeowe skutecznie omijają nasze strony...ale może kiedyś się to zmieni, Np w tym roku odbyła się pierwsza edycja Crocodile Reggae Festivalu ok 50 km od Lublina nad jeziorem Białym - mam nadzieję że będzie kontynuacja za rok.
Możemy się za to pochwalić najstarszym w Polsce soundsystemem Love Sen-C Music, który dość często organizuje jakieś ciekawe klimatyczne imprezy i zaprasza do współpracy inne soundsystemy, nawijaczy i muzyków. Poza tym w ich szeregach działa wschodząca gwiazda polskiego reggae - Jr. Stress, który potrafi skutecznie ściągnąć tłumy na imprezy, na których się pojawia.
a tak poza tym moim ulubionym zespołem jest bysgodka kapela DUBSKA - polecam 🙂
niektórzy z czasem mieszają się z tłumem, ci niezniszczalni tańczą o świcie...
a ja jako lubelska patriotka zapraszam na strony naszych gwiazd (już świecących lub dopiero wschodzących:) :
http://www.myspace.com/lsmsound
http://www.myspace.com/mionfayah
http://www.myspace.com/tallibmc
bless 😉
niektórzy z czasem mieszają się z tłumem, ci niezniszczalni tańczą o świcie...
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja