Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Metal  

Strona 1 / 9 Następny

Metal często mnie zaskakuje.
Od estetyki Dakthrone albo Children of bodom trzymam się daleka...
ale Darkwell (to metal prawda? czasami trudno odróżnić gdzie rock a gdzie metal.) Hunter, Empyrium (tylko niech ta bestia nie charka!!), Apocalyptica (ach), Nightwish juz kieruja sie ku wrazliwosci.
Moze mi ktoś cos poleci?

No. To pomówmy o metalu. I o wszystkich zjawiskach jakie wokół niego zachodzą.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 06/02/2007 10:38 pm
EvilOne
stały bywalec

Eh:) cała moja wczesna młodość, wielkie porywy muzyczne i pierwsze koncerty-metal, metal, metal... aż mi się łezka w oku zakręciła, tyle wspomnień...

Najnowsze odkrycie-rock/metal progresywny. Bardziej dla koneserów, pasjonatów muzycznych i ludzi umiejących odróżnić techniki gry na gitarze;)

Uważałabym na "klasyke" typu Iron Maiden...

Jeżeli mogę coś polecić, to przede wszystkim Paradise Lost:
Nazwa grupy jest inspirowana poematem Johna Miltona "Raj utracony".
Jako pierwszą można "spróbować" piosenkę "Say just words". Jest na youtube.

Opeth. Klasyka. Pasjonaci i wyznacznicy własnego stylu.

Leaves Eyes. Gdzieś już o tym pisałam;)

hide and seek

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 06/02/2007 10:47 pm

A HIM? 😀

Budzi kontrowersje. Paradise Lost chyba też prawda? (wlasnie spojrzlaam na youtube)

Czy mozna je jakos wspolnie ulozyc z Najtłiszem? ^^ (tfu. Nightwish to bardziej do Kovenanta... kojarzą mi sie z Krolem Lwem... ni bijcie!)

Wlasnie Opeth niedawno mnie zaskoczył. Nawet nie pamiętam jak- tlyko że to wlasnie Opeth- natlok wrazen.

Szukam przede wszystkim czegos wznioslego- najlepiej ze zlozonymi melodiami.

Niestety nie jestem koneserem i nie umiem rozróżniać żandych technik... pochlaniam wszystko o czym tylko uslyszę, od elektroniki poprzez metal i folk, po alternatywę klasyke i jazz. W tkaim natloku wrażeń trudno o to abym zostala koneserem. Ale moze kiedyś, kiedyś...

Ja jestem raczej koneserem melodii.

Bardzo lubię Apocalypticę, choć od dluższego słuchania zaczyna mi się kręcić w głowie (chrapliwe dźwięki).
Za Path albo Aprehension- brzmią tak lirycznie i pogansko. Oprocz brzmienia jest w nich jeszcze wrazliwosc.

A czemu ostrzegasz przed Iron Maiden? 😉

Dlaczego mam wrażenie, że jakis zarozumiały metal (od najstraszniejszych chrapiących śpiewów) uznałby nas za kompletne laiczki?
Internet skrzywił moja psychikę.

[edytowane 6/2/2007 od ptakbezglowy]

[edytowane 6/2/2007 od ptakbezglowy]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 06/02/2007 11:28 pm
EvilOne
stały bywalec

Niestety nie jestem koneserem i nie umiem rozróżniać żandych technik... pochlaniam wszystko o czym tylko uslyszę, od elektroniki poprzez metal i folk, po alternatywę klasyke i jazz. W tkaim natloku wrażeń trudno o to abym zostala koneserem. Ale moze kiedyś, kiedyś...

Ja jestem raczej koneserem melodii.

Nic nie szkodzi (że nie znamy technik) i bardzo dobrze! (co do konesera melodi).
Ptakbezglowy, taki straszny metal mógłby nie tylko uznać nas za laiczki, ale i zabić;)

Z Najtłiszem można jak najbardziej łączyć Leaves Eyes. Również mix kobiecy wokal+brodaty men.

Iron Maiden-ich wszystkie piosenki są do siebie podobne, śpiewane w ten sam sposób, oni się zatrzymali 30 lat temu, a ja lubię widzieć, jak na przestrzeni lat i płyt zespół ewoluuje:)

momencik zajrze do folderu z muzyką może mi się coś przypomni:)

no tak:) "cereminy of shiva" Behemotha całkiem ładna piosenka:) z tych ostrzejszych-jak kto lubi, ja swego czasu byłam zafascynowana.

Zobacz taki zespół Dream Theater (nie wierze, że to pisze) może Ci się spodoba, w sumie nuta dobra...;)

hide and seek

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 07/02/2007 4:20 pm
siwcia
stały bywalec

Miałam swego czasu taki okres fascynacji metalem, kapel jest cała masa ale głównie słuchałam Therion, Katharsis,State of Agony,Born Dead, Paradise Lost, Artrosis, Anathema, Sisters of Mercy, Apocaliptica i Tristania. Jak widać przodował gothic metal i w dalszym ciągu mam do niego pewnien sentyment. 😛 😀

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 08/02/2007 11:12 am
Leetva
początkujący

Iron Maiden-ich wszystkie piosenki są do siebie podobne, śpiewane w ten sam sposób, oni się zatrzymali 30 lat temu, a ja lubię widzieć, jak na przestrzeni lat i płyt zespół ewoluuje

no, niestety musze (no po prostu musze) sie nie zgodzić. Jak na moje ucho, jest istotna wielce różnica między płytą, powiedzmy... "Killers", a najnowszą, "A matter of Life and Death"... słychać że to ten sam zespół, ale słychać też ewolucje... która procesem wolnym, ale zawsze...
Co do innych... podsłucham se czasami Najtłisza, Hammerfalla czy innego Manowara 🙂 dla rozluźnienia, niezobowiązująco...
generalnie to właśnie Iron Maiden czy Blind Guardian. Ze starszych (to sie jeszcze na metal kwalifikuje? właściwie co za różnica??) preferuje Pink Floydów, Led Zeppelinów czy King Crimson. I Black Sabbath.
Nie można oczywiście zapomnieć o System of a Down... 😉 wokalista (Serj Tankian) jest wege, jakbyście chcieli koniecznie wiedzieć...

Kto podniesie ręke na władzę ludową, temu tą ręke władza ludowa odrąbie!

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/02/2007 12:28 am

Nightwish też niezobowiązująco... rozweselają mnie (:
Początkowo mnei zniesmaczyli, brzmieli dość prosto, lekko i nawet plastikowo. Ale teraz kiedy ma sie ten dystans...
lepsze to niż muzyka z radia na keep a distance.

A ktory metalowy zespół nie spotka sie praktycznie z niczyim linczem?

Ja najabrdziej lubie Apocalypticę.

Lubie też brzmienie zespołu Hunter. Ale ich sposob bycia mnie dystansuje.

A co powiecie o tych wszystkich Finntrollach, Kampfarach Darthrone'ach i Children of bodomach, Totemach i innych Immortalach?
Traktujemy serio czy nie? (; 😀

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/02/2007 1:10 pm
EvilOne
stały bywalec

Ptakubezgłowy, w jakim sensie sposób bycia zespołu Hunter Cię dystansuje?
Ja mam słabość do niektórych ich piosenek, teksty mnie rozwalają na łopatki, poruszają dobre tematy, nie boją się krytykować jeśli uważają, że to słuszne... obojetnie kto ma byś obiektem krytyki.

Children of Bodom chociażby... poprawny metal, ale czy poprawny nam wystarcza? ;>

Chciałabym zwrócić uwagę na nie tyle może hipokryzję co przerost formy nad treścią...
mam na myśli wizerunek "strasznego metalowca" i sposoby zachowań z tym się wiążące. Czasem scena udekorowana krzyżami do góry nogami i przebrania stworów piekielnych odwracają uwagę odbiorców od muzyki, która jest gówniana za przeproszeniem.

A co sądzicie na przykład o zespole Kat?? bo jako straszni, ale to straszni metalowcy, ba! najwięksi polscy sataniści (słowa członków zespołu), wiemy o czym mowa. Po określeniu się właśnie takim a nie innym satanistą czy tam kimś ten oto członek zespołu wziął ślub kościelny, z całą pompą, księdzem, spowiedzią itd.
Co o tym sądzicie?? 😀

hide and seek

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 04/03/2007 4:47 pm

Ah Apocalyptica, moja miłośc lat ubiegłych (: Miałam (i mam w sumie, lecz mniej czasu poświęcam na to) współtworzyć jedyna (i słuszną) polską strone o tymże zespole. Pierwsze płyty to istny geniusz, nie wspominając juz o uroku Eiccy. (: Kocham wiolonczele, a w takim wydaniu podwójnie. Nawet moja babcia lubi Apo. 😀

Co do metalu jako gatunku muzyki- szczerze przynam, ze nie rozrózniam czy to metal, rock (grunt, ze umiem dicopolo od rocka odróznic:D). Z metalowych zespołów obecnie najbardziej lubie SOAD(Serija podziwiam, i racja- wege:D), Apo, Rammstein. Jestem perfekcjonistką muzyczną- zarówno tekst i część instrumentalna muszą byc przemyslane, oryginalne żebym sie mogła tym zachwycić. Dlatego raczej nie słucham modnych zespołów...z własnej woli, ponieważ mój brat jest właśnie na etapie metalowo-dresiardkim(amerykański rap +linkin park). (:

koskaan

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 04/03/2007 11:17 pm

EvilOne, dystansują mnie bo nie potrafię uwierzyć w ich depresyjność. Drak za bardzo kopie odbiorcę, a ja nawet nie do końca potrafię uwierzyć w autentyczność tych tekstów- może jestem zbyt serio i zbyt dosłowna. POdobnie mam ze schizofrenią COMY- uważam, że głoszenie piekła tej choroby należy zostawić schizofrenikom. Nie lubię też postawy, która non stop krytykuje codzienność. Jakoś nie budzi to we mnie respektu- nie wymaga szczególnej wrażliwości, wyobraźni, siły. No i nie podoba mi się powierzchowne i po raz kolejny identyczne ocenianie Boga w "Kiedy Umieram". Za to brzmienie ich to dla mnie szczytowe osiągnięcie, bo lepiej być już nie może- co najwyżej mogą tylko zejsć niżej albo się zmienić.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 08/03/2007 9:39 am
Paulina_p
bywalec

ja bardzo lubię muze zespołu DISTURBED fajnie grają piosenki mają z sensem. polecam

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 18/03/2007 3:21 pm
Maze
 Maze
stały bywalec

OO, metal najnajlepsza muzyka

przy czym od razu zaznacze, HIM to nie jest metal, a Nightwish zaledwie sie o metal ociera.

A co jest?

Tiamat:
http://www.youtube.com/watch?v=bt-vjNJBAiw

Dobry Black metal: Dimmu borgir, Arcturus. O tu np Borgir z najlepszego moim zdaniem albumu- Stormblast. To nie tylko jak niektorzy okreslaja, ryczenie i charczenie. To przestrzeń, wielkośc, siła.
http://www.youtube.com/watch?v=_fHanfkcwRU

Children of Bodom /gdzie problem z estetyka?? can't see/:
http://www.youtube.com/watch?v=nbr89uDTr9Y

Z klasyki- Iron Maiden bezsprzecznie króluje, po przesluchaniu ich kilkunastu płyrt bynajmniej nie mam wrazenie ze wszystkie sa na jedno kopyto.

In extremo- niemiecka kapelka, uzywaja starodawnych instrumentow, przebieraja sie za Teutonów etc, zobaczcie sami; no i przystojny czysto aryjski wokalista:D
http://www.youtube.com/watch?v=glhnPo3T_IA

A tu w bardziej nowoczesnej aranzacji
http://www.youtube.com/watch?v=0Ujl-wr1Yuo

A jeśli o aryjskośc chodzi...Burzuma tez zdarza mi sie słuchać a nawet czytać;)

Z mniej ostrych na pograniczu goryku i całkiem gotyckich:

XII Stoleti- zafascynowani wampirami, Transylwanią etc Elizabeth
http://www.youtube.com/watch?v=ZOcwXm6oC0o

Transylvanian werewolf- ładny klip moz etroche cukierkowaty, oceńce sami, klimat ma
http://www.youtube.com/watch?v=Cdsit08sT5A

[edytowane 18/3/2007 od Maze]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 18/03/2007 4:32 pm

tak właśnie czułam, że prawdziwy koneser to nie Nightwishe. 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 19/03/2007 9:56 am
Reiha
stały bywalec

XIII stoleti to jest to 🙂 Co do klipu to...nie podoba mi się, widać, że jest bardzo niskobudżetowy i to co powinno mieć smaczek grozy bawi 😮

Don't let me detain you.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 30/03/2007 4:02 am
Koniara
stały bywalec

Nightwish to jest raczej gotyk a nie metal tak mi sie wydaje. Słucha tu ktoś Rammsteina (tanz metal) ? Boski zespół. Jeszcze ten głos wokalisty. Piosenki sa wulgarne ale i tak cudo.
To In extremo obejrzałam i fajne xD
Ale jak narazie jestem na etapie Theriona, Korna, R+, Nightwish i takie tam... Pozdr.

Czy wykonując wyrok na mordercy nie popadamy w błąd, jak dziecko, co bije krzesło, o które się uderzyło?

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 13/06/2007 2:09 pm
Strona 1 / 9 Następny

Praca