Czy to prasa kłamie? A może Jurek Owsiak czytając tekst z pierwszej strony "SE" lekko się przeraził perspektywy swojej komitywy z Giertychem? Jak sądzicie, co się właściwie stało?
myślę,że SE ładnie sobie wszystko poskładał,zacytował z wypowiedzi Jurka to co chciał i wyszło z tego niby a la poparcie dla Giertycha.
Poza tym wypowiedzi Owsiaka zamieszczone na tej stronce nie są absolutnie jednoznaczne z poparciem dla Giertycha. Każdą niemal wypowiedź można przedstawić w takim świetle,że zmienia się jej pierwotny sens, który chciał przekazać jej autor,i podporządkowuje się("urabia")do tego do czego akurat ma pasować.
Banalna propaganda
a wiecie co, ja bym się wcale nie zdziwiła jakby Owsiak poparł niektóre pomysły Gertycha. ja niestety też widzę w jego programie trochę dobrych rzeczy.... 🙁 ciężko mi to przechodzi przez gardło, ale te jego pomysły nie są jakieś z kosmosu 😮 tym bardziej że ofiarami tych restrykcji będą głównie dresiarze i wszechpolacy 😎 - co tu ukrywać, inne subkultury nie szpanują po całej klasie komórkami, nie przechodzą naćpani na zajęcia a już przede wszystkim nie wszczynają bójek, nie robią akcji typu "zamsta za odbcie faceta" 😡
wystraczy mieć trochę więcej niż ćwierć mózgu a już człowek staje się wrażliwszy, bardziej wyrozumiały, poprsotu życzliwszy 😎 a tego właśnie brakuje np. dresiarzom, MW itp. pewnie są wyjątki, ale ja osobiście nie ich znam, ale zakałdam, że jakieś być muszą, choćby po to by potwierdzićmoją teorię 😉
No sory ale jego pomysły są nie trafione
1. Zakaz noszenia komórek do szkoły
Taaa a jak ktoś dojezdza z innego miasta do szkoły to co ? Są takie wypadki że coś się dzieje i trzeba człowiek musi mieć jakiś kontakt z rodziną. Znowu nie prszesadzajmy, jeśli ktoś bawi się komorkom na lekcji to jest mu ona zabierana. koniec.
To tak jak z nożem. Jeden użyje do krojenia chleba a inny do zadania śmiertelnego ciosu.
2. Mundurki
To przejdzie w liceach i gimnazjach płatnych, prawdopodobnie we wszystkich
podstawówkach, ale w szkołach ponad gimnazjalnych w życiu.
3. Plakietki
Łatwo podrobić, łatwo zgubić.
Zakaz wychodzenia po 22 ponizej lat 18
no fajnie nawet na koncert nie będe się mogła wybrać, a nie łaska zwiękrzyć patrole strazy miejskiej i policji ?
ale mnie to wszystko wqurza
W żadnym wypadku nie czuję się sojusznikiem decyzji i zmian Pana Romana Giertycha. Moje wszystkie wypowiedzi, których udzieliłem gazecie "Super Express" zostały zniekształcone i przedstawione w świetle kompletnie wypaczającym moje poglądy. Nauczyło mnie to jednego, aby nie rozmawiać na tak ważne tematy z dziennikarzami "Super Express". Rozmowa z "SE" została przeprowadzona telefonicznie i nie była przeze mnie autoryzowana.
SuperExpresy i inne fakty lubią wypaczać rzeczywistość ja wole wierzeć Owsiakowi
[edytowane 11/11/2006 od Ambrozja]
zgadzam się, że nocne włóczenie się nastolatków wskazuje na jakieś zaniedbania ze strony rodziców. i jeśli policja zauważy kogoś takiego, to czemu nie miałaby go wylegitymować? jeśli będzie się to powtarzało w przypadku konkretnej jednnostki to wypadałoby się zainteresować jego sytuacją. mi jest może łatwo mówić, bo mam już ten okres za sobą 😉 ale niestety- nastolatek, który spędza późne wieczory na ulicy ma duże szanse na gruntowne spenerzenie.
rozumiem Ambrozjo twoje obawy:
no fajnie nawet na koncert nie będe się mogła wybrać
ale sądzę, że będziesz mogła bez obaw na koncert się wybrać, nawet jeśli cię wylegitymują to nie trafisz za to do więzienia 😀 chyba, że chodzisz na koncerty co drugi dzień, ale wtedy obawiałabym się, że jesteś na złej drodze 😀 😀 pzdr!
Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂
3. Plakietki
Łatwo podrobić, łatwo zgubić.
My mamy w naszej szkole plakietki. I wcale nie ma z nimi takiego problemu, jaki opisujesz. Podrobić nie jest łatwo, bo trzeba mieć oryginalne zdjęcie. Zgubić - no cóż, to prawda, ale wyrobić nie jest problem. Jest natomiast inny. Mimo usilnych starań nauczycieli, uczniowie plakietek nosić nie chcą :> i nie noszą 😉
2. Mundurki
To przejdzie w liceach i gimnazjach płatnych, prawdopodobnie we wszystkich
podstawówkach, ale w szkołach ponad gimnazjalnych w życiu.
Ja tam myślę, że mogłby przejść. Ale tylko wtedy, kiedy daliby parę wersji do wyboru.
[url]www.cleopata.deviantart.com[/url]
SE i Fakty to bzdury jakich mało. Artykuły typu kto utył, kto wypił za dużo, kto zdradził itp. 😀 Myślę, że przekręcili na swoje, żeby dodac trochę pieprzyku, ofiarą był Owsiak, który pewnie zgodził się w pewnych kwestiach, a urosło do rozmiarów komitywy z R.G.
Co do plakietek, tez były w mojej szkole, ale w ogóle się nie przyjęły i znieśli ten pomysł. Na mundurki natomiast nigdy bym sie nie zgodziła. Przeraża mnie też godzina policyjna dla nastolatków. Taki bum zakazów moze odnieść zupełnie dowrotny skutek od zamierzonego!!
z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy
Nie wiem skąd na tym forum taka zawzięta, ślepa krytyka Giertycha i całej LPR. Nie głosuję na nich, ale niektóre pomysły są dobre. Zmiana kanonu lektur? Świetnie! Jeżeli dzieciaki w szkołach nie czytają cegieł typu "Zbrodnia i kara" (mnie akurat przypadła do gustu ;)) to należy zmienić na coś cieńszego, bardziej współczesnego ale poruszającego te same zagadnienia. Dziennikarze rzucili się bez sensu na wycinanie Gombrowicza, a dlaczego nikt nie powie, że zamiast może wejść np: Herbert, którego nie było? Łatwo jest krytykować, trudniej krytykować konstruktywnie. Mundurki mnie osobiście bardzo się podobają i sam posłał bym swoje dziecko do szkoły z mundurkami. Że niby krępuje nonkonformizm? Dzieci powinny nauczyć się wyrażać swoje poglądy poprzez dysputę i sztukę argumentacji, nie zaś przez krzykliwe koszuli i naszywki na plecakach. Szkoła jest z założenia miejscem apolitycznym, więc nie popieram manifestacji poglądów po przez ubiór. Co do rzekomego faszyzmy to już paranoja. Wyliczono, że sejmie poprzedniej kadencji LPR była najbardziej liberalna partią głosująca za zmniejszeniem podatków itd. Zanim następnym razem skrytykujesz kogoś zastanów się czy to na pewno Twoje przemyślenia wynikające ze znajomości tematu czy po prostu powtarzanie tego co mówią "wszyscy".
Przekroczyliśmy granice tak daleko, że jedynym co nas chroni jest fakt, że nikt z dzierżących władzę nie da wiary w to co robimy
Dziennikarze rzucili się bez sensu na wycinanie Gombrowicza, a dlaczego nikt nie powie, że zamiast może wejść np: Herbert, którego nie było? Łatwo jest krytykować, trudniej krytykować konstruktywnie.
Owszem. A wiesz o czym traktuje Ferdydurke?
Właśnie o szkole, w której dzieciom karze się bezmyślnie powtarzać "Słowacki wielkim poetą był." bez mówienia: dlaczego?, w której uczy się ślepo.
Taką lekturę należało usunąć - nie zgadzała się z nowymi zmianami w edukacji, nie zgadzała się z wizją szkoły idealnej Złośliwego Romka.
To ciekawe. Nie było Herberta? To dlaczego w 3 klasie mam w podręczniku przynajmniej 4 jego wiersze?
(napisałeś, że wchodzi zamiast Ferdydurke, a to jest w LICEUM - licea gorsze od gimnazjów?)
Mundurki mnie osobiście bardzo się podobają i sam posłał bym swoje dziecko do szkoły z mundurkami.
Tak? Moja matka gdy usłyszała, że ma mnie i siostrze kupić kamizelki z najgorszego gatunku polaru za 73 zł, to dostała prawdziwego szału.
I nawet niespecjalnie jej przeszkadza, że mam naganne za nienoszenie.
Przy średniej 5,2 i tak mnie przyjmą do liceum.
Że niby krępuje nonkonformizm? Dzieci powinny nauczyć się wyrażać swoje poglądy poprzez dysputę i sztukę argumentacji, nie zaś przez krzykliwe koszuli i naszywki na plecakach.
Alez całkowicie cię popieram. Mnie samej przeszło to po ukończeniu pierwszej klasy -bez pomocy odgórnej.
Szkoła jest z założenia miejscem apolitycznym
Na jakim świecie żyjesz?
Krzyż w każdej klasie, to już jest indoktrynacja.
A co z oceną z religii wliczaną do średniej (cudowny projekt)?
Gdybym na nią chodziła, miałabym dodatkową szóstkę (wszyscy mają) i średnią wyższą o jeden punkt.
Ale niestety - nie chodzę. Gdzie tu sprawiedliwość? Gdzie równe szanse?
😉
Krzyż w każdej klasie, to już jest indoktrynacja.
Nie chcesz - nie wierz. Aż tak bardzo przeszkadzają Tobie te krzyże? Dla mnie to nieistotny detal... i tak nikogo on nie obchodzi.
Tak? Moja matka gdy usłyszała, że ma mnie i siostrze kupić kamizelki z najgorszego gatunku polaru za 73 zł, to dostała prawdziwego szału.
Rozumiem Twoją mamę, ma całkowitą rację.
Gdybym na nią chodziła, miałabym dodatkową szóstkę (wszyscy mają) i średnią wyższą o jeden punkt.
Ale niestety - nie chodzę. Gdzie tu sprawiedliwość? Gdzie równe szanse?
Ja chodze na religię, w końcu nikt w szkole średniej piątką nie pogardzi 😉 Sprawiedliwość? Nie w polskiej szkole. Równe szanse? Chyba tylko w słowniku
=
Religie wlicza się do średniej i cóż z tego? czemu właściwie służy ta cała średnia? Nie decyduje ona kompletnie o niczym z wyjątkiem przyznania ewentualnego paska, który też nie decyduje o niczym. Co do tego "Ferdydurke" to prawda jest taka, że większość uczniów tego nie czytała. Czy to książka dobra czy nie, to osobista, subiektywna opinia ale bawi mnie obrona tej książki i walka o nią jak o niepodległość. Ferdydurke albo śmierć? Teraz będzie się podstępnie indoktrynować biedne dzieci, które nie przeczytawszy czytadełka imć Gombrowicza nie będą świadome tego jakiej manipulacji są poddawane! Zgadzam się jednak co do krzyża w szkole, to nie uczciwe, że na ścianach umieszcza się symbol jakiejś konkretnej religii ale to już z panem Giertychem ma niewiele wspólnego.
Przekroczyliśmy granice tak daleko, że jedynym co nas chroni jest fakt, że nikt z dzierżących władzę nie da wiary w to co robimy
sory, ale czytadełkiem to ty możesz sobie nazywac "Trylogię", powieśc w odcinkach wszech czasów, pierwowzór telenoweli wręcz. To, co się czyta w szkole jest ważne, bo kształtuje pojęcie o literaturze, powinny to byc książki przede wszystkim w całości i różne, nie na jedno kopyto, dające do myślenia...
[edytowane 6/6/2008 od fasolencja]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja