Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Trudności  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

kozul
początkujący
29/05/2007 4:18 am  

Witam wszystkich forumowiczow...

Jestem poczatkujacym wegetarianinem i chcialbym sie z wami podzielic moimi... hmmm... smutkami? moze i tak...

Dlaczego postanowilem przejsc na wegetarianizm? Bo za duzo jest zabijania na swiecie i jednak przejmuje sie losem zwierzat.

Czy jest to glupie wyjasnienie? Dla ludzi, z ktorymi dyskutuje jest to wrecz oburzajace. "Jednym zdaniem nie da sie wytlumaczyc tak drastycznej zmiany". Czy aby napewno? To zdanie moze jest krotkie, ale kiedy popatrzec na nie z szerszej perspektywy, wyjasnia wszystko. Nie sadzicie?

Do napisania tego postu sklonila mnie dzisiejsza sytuacja... dowiedzialem sie (przeciez to oczywiste, debilu!), ze papierosy sa testowane na zwierzetach. To jest przeciez takie oczywiste, a ja jak idiota wypalalem pol paczki dziennie. Wywiazala sie dyskusja ze znajoma. Stwierdzila, ze jednak chyba za wczesnie postanowilem przejsc na wegetarianizm i ze nic narazie z tego dobrego nie wyniknelo...

Czy to mnie potepia jako wegetarianina?
Nie bede wymazywal czynow z przeszlosci i zapieral sie, ze od poczatku bycia wege nia zapalilem ani jednego papierosa. Bede sie nadziewal na glupie pulapki przemyslu, ale bede tez dazyl do perfekcji w tym co robie.

Czy wy tez mieliscie takie chwile powiedzmy lekkiego zalamania?

...

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
29/05/2007 4:41 am  

Nie, to Cię nie dyskwalifikuje. Nie wszystko naraz, powoli będziesz wiedzę zdobywał i Twój wegetarianizm będzie ewoluował.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Maze
 Maze
stały bywalec
29/05/2007 11:17 am  

Ważne że jak sie dowiedziałes to przestałes. Ta ewolucja jest wazna, najgorsze jak ktos utknie w martwym punkcie i do tego kłamie wmawiając sobie że np ryba to nie zwierze, mleko nie przyczynia sie do śmierci cieląt i krów, raz na czas żelki z żelatyna to można, butów nieskórzanych nie da rady kupić etc.

A tłumaczenie dobre to że do niektórych nie trafia- przyzwyczaisz sie. Zawsze mozesz zapytac, skoro Ci wypominają, co sami robia dla zwierząt, przyrody etc.

OdpowiedzCytat
tru
 tru
stały bywalec
29/05/2007 4:07 pm  

łoo stary...
no to mamy tu poważny problem...
pomoże tylko 100 zdrowasiek każdego świtu i samookaleczenie, może być chłosta 🙂

musisz sobie uzmysłowić, że tak zwani "ludzie" to produkty tajnej podziemnej orgnizacji, zaprogramowano ich po to żeby widzieli wszędzie dookoła problemy, jak nie to że chomiki siedzą i palą papierosy to przynajmniej że masz pomarańczowe spodnie.

piszesz że jesteś początkującym wegetarianinem, wiesz.. poetycko bym określił, że być prawdziwym wegetarianinem to być jak piękny motyl -> http://www.mmj.pl/~cichy/motylek.swf

słowem, jak ktoś ma Ci coś mądrego do powiedzenia (...)

OdpowiedzCytat
kozul
początkujący
29/05/2007 4:56 pm  

I w sumie rozwalil mnie tekst koelzanki z mieszkania "Gdybym ja sie dowiedziala, ze przez kila miesiecy robilam cos zle, to bym przestala"... dziwny sposob myslenia w sumie...

No nic, dzieki za wasze wypowiedzi, ide ewoluowac dalej 🙂

PS. A motylek zawsze wymiatal ;d

[edytowane 29/5/2007 przez kozul]

...

OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
30/05/2007 1:17 am  

zwykle ludzie widząc że ktos stara się żyć nieco inaczej, trudniej- tak się boją, że wyłapią najmniejsze niedociągnięcie, zeby tylko ich było na wierzchu.

OdpowiedzCytat
braad
stały bywalec
30/05/2007 2:33 am  

dowiedzialem sie (przeciez to oczywiste, debilu!), ze papierosy sa testowane na zwierzetach. To jest przeciez takie oczywiste, a ja jak idiota wypalalem pol paczki dziennie.

kozul o co ci wlasciwie chodzi, bo na moj gust to cos ci sie kompletnie pomylilo, tzn wg ciebie jestes zlym wegetarianinem bo papierosy sa testowane na zwierzetach a ty palisz lub paliles? otorz poprzestawialo ci sie w tymze miejscu: to ty nie powinienes palic bo to cie zatruwa i niszczy powoli od wewnatrz a nie, ze powinienes palic bo na zwierzetach ..., to jest podejscie calkiem do gory nogami, jako czlowiek jestes wyzsza istota i twoje cialo jest wazniejsze niz zwierzece wiec jak nie zwracasz lub zwracales uwagi na nie czyli swoje cialo to co sie przejmujesz zwierzetami?

[url=http://www.yasoda.pl]Salon kosmetyczny Opole[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]okna drewniane[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]drzwi drewniane[/url]

OdpowiedzCytat
aniusia
bywalec
30/05/2007 3:15 pm  

😮

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
30/05/2007 3:52 pm  

Czy wegetarianizm opiera się na przekonaniu, że człowiek jest wyższą istotą? Bo wg mnie raczej taką, na której z racji posiadanego rozumu ciąży większa odpowiedzialność, i tylko tyle.

OdpowiedzCytat
Surri
bywalec
30/05/2007 7:14 pm  

Ja też rzuciłam palenie właśnie gdy sie dowiedziałam, że fajki sa testowane na zwierzetach. Na wege też przeszłam ze względu na zwierzaki.
Kurcze chyba mam jakies chore podejscie... 😉

OdpowiedzCytat
braad
stały bywalec
30/05/2007 8:57 pm  

to co mowicie mozna porownac do zachowania mojej ciotki, jak doszlo kiedys w rozmowie do pewnego tematu to powiedziala, ze najpierw z pozaru wyciagalaby swoje psy a pozniej ludzi,
oczywiscie, ze czlowiek jest istota wyzsza, nie wiedzialyscie o tym? i nie rozumiem nad czym tu dyskutowac, tylko posiadajac cialo ludzkie jestes w stanie dojsc do pewnych rzeczy / wnioskow np do tego, ze zabijanie zwierzat nie jest wlasciwe, zwierzeta do takiego wniosku nie dojda, wiec moze teraz Aniusia nie bedzie robic takich oczu zdziwionych 🙂

[url=http://www.yasoda.pl]Salon kosmetyczny Opole[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]okna drewniane[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]drzwi drewniane[/url]

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
30/05/2007 9:29 pm  

Nie podoba mi się ten "homocentryzm".

OdpowiedzCytat
beetle
świeżaczek
31/05/2007 12:17 am  

Witam wszystkich.
Ja jestem tą koleżanką z mieszkania, o której pisał kozul. Przypadkiem tu wpadłam, no i się cieszę, że mogę wypowiedzieć swoje zdanie.
Rozumiem, że ludzie potrzebują wsparcia emocjonalnego i pochwał w zwiazku ze swoimi decyzjami. Super. Ja też tego często potrzebuję. Ale nie podoba mi się jedno, co zrobił szanowny kozul. Szuka poklasku dla siebie i współczucia w związku ze swoim strasznym losem przedstawiając fałszywą rzeczywistość. Podaje zdania wyrwane z kontekstu oczerniając mnie, nie przedstawia całej rozmowy i wszystkich jej aspektów, a jedynie wyrywek, który można interpretować wielorako. Swoją drogą, nie wiedziałam nawet, że umieszcza jakieś informacje o prywatnych rozmowach w internecie, na co ja nie wyrażam zgody, ale jeśli już to czuję się zobowiązana do skomentowania.

Po pierwsze, nie potępiłam go, nie zbeształam, nie wyśmiewałam się itp. Szanuję jego decyzję, i powiedziałam mu to w tej rozmowie. Dlaczego nie zawarł tego w swoim żalu? Nie wiem. Chodziło mi raczej o to, że życie wegetarianina jest bardzo trudnym wyzwaniem, które trzeba podjąc z namysłem i rozsądkiem. Nie powiedziałam, że gdybym wiedziała, że coś robię źle to przestałabym. Powiedziałam natomiast, że nie podejmowałabym się walki z wiatrakami.
Jem mięso. Nie chcę zostać wegetarianinem, ale jeśli chciałabym to musiałabym się o tym najpierw dużo dowiedzieć, żeby nie robić nieświadomie błędów, a nie powiedzieć sobie pewnego dnia "od przyszłego tygodnia nie jem mięsa" jak to zrobił kozul. Przedstawiłam jedynie swoje stanowisko, mój punkt widzenia. TO JAK JA PODESZŁABYM DO SPRAWY.

i tutaj mam żal nie tylko do kozula, ale do wielu wegetarian. nie sądzicie, że niektórzy, właśnie przez nierozsądne podejście do sprawy dyskryminują ludzi jedzących mięso?

jeśli idzie o uargumentowanie powodu niejedzenia mięsa, to uważam, że mam rację. dlaczego? odpowiedź jest prosta: wegetarianizm to ważna sprawa, jeżeli podchodzi się do niej w sposób poważny to potrafi się wymienić więcej niż jeden argument "zwierzęta cierpią podczas zabijania", a przynajmniej można to jakoś rozwinąć. ja kozulowi podałam mnóstwo powodów dla których jem mięso i mój pogląd na sprawę, on nie potrafił opowiadać tak samo o niejedzeniu mięsa, jak ja o jedzeniu mięsa - czyli naturalnie i swobodnie. dlatego uważam, że nie jest jeszcze dojrzały do tego (jednak podkreślam, że to moje subiektywne zdanie). Co więcej - myślę, że równie dobrze mógłby sam powiedzieć mi to co myśli, a nie wylewać żale na forum.

Nie lubię, kiedy pisze się na mój temat bez mojego udziału, to nieetyczne i niesprawiedliwe, a także nieobiektywne. Powinno się dać wypowiedzieć drugiej osobie, a nie pisać pod wpływem wątpliwych emocji to co się myśli, bez rozmowy w cztery oczy. Maim zdaniem jest to oznaka braku szacunku. kozul podkreśla, że ludzi też są zwierzętami - z czym się zupełnie zgadzam. Szacunek więc należy się dla wszyskich zwierząt - ludzi także, prosiłabym, żeby szanowny kozul zdecydował się, albo traktuje wszystkie zwierzęta jednakowo, albo podkreśli, że ludzie to coś zupełnie innego (gorszego lub lepszego), a nie dopasowuje opinii do sytuacji.

Mam nadzieję, że nie zostanę potępiona tylko za to, że chcę wyjaśnić sytuację, która mnie także mogła w jakoś sposób dotknąć.

Pozdrawiam wszystkich.

PS Najzabawniejsze jest to, że nie osądzam negatywnie wegetarianizmu, wręcz przeciwnie, a mówi się o mnie wtaki sposób, jakbym wegetarian nienawidziła.

OdpowiedzCytat
kozul
początkujący
31/05/2007 1:12 am  

O siemaaaa 😀

Niestety, nikogo nie mialem zamiaru oczerniac... napisalem poprostu jak odebralem cala rozmowe... najwyrazniej nie umiesz przekazac informacji 😉

Poklasku? Watpie... wspolczucia? Mozliwe....

Zreszta odsylam do wczesniej podeslanego motylka ^^

Buzi buzi 😀

...

OdpowiedzCytat
beetle
świeżaczek
31/05/2007 2:31 am  

ja myślę, że nie umiesz zrozumieć wypowiedzi, bo sparafrazowałeś ją źle, tracąc kontekst.

//edit

zostawiłam wiadomość prywatną, bo trzeba to wyjaśnić, ale prywatnie.

[edytowane 30/5/2007 przez beetle]

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny

Praca