Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co mysli katolik o wegetarianizmie i ochronie zwierzat ?  

Strona 16 / 23 Wstecz Następny
  RSS

cienkun
rada starszych
11/08/2011 11:32 am  

Są źli Katolicy, tak samo jak są źli Buddyści, Hindusi, Żydzi, Muzułmanie itd. Wyznanie nie określa tego jakim jest się człowiekiem. A złych Katolików w naszym kraju najwięcej, bo i Katolików tu niby większość (niby, bo większość, to tacy Katolicy tylko na papierze 😉 )

OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member

OdpowiedzCytat
CutthroatBitch
bywalec
31/08/2011 1:04 am  

Artykuły świetne, ale jakoś pana Szymona nie uwielbiam...
Wiem, że ostatnio rozważał przejście na wegetarianizm i jeżeli tak zrobił to OK.
Natomiast jeśli nie to trąci to nielubianym przeze mnie słowem na h

Zresztą oberwało mu się za te artykuły. W poszukiwaniu informacji na jego temat, trafiłam na jakieś forum katolickie strasznie tam po nim pojechane jest...

[edytowane 31/8/2011 od annadagmara]

call me Amber

OdpowiedzCytat
Tomasz
początkujący
28/09/2011 11:37 pm  

Znalazłem ciekawy zbiór "religijnych" argumentów pro wege [url] http://www.tyniec.benedyktyni.pl/pspo/forum/viewtopic.php?f=15&t=9[/url]

eTomasz

OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
28/09/2011 11:40 pm  

Fajne, dzięki 😉
Tylko pamiętajmy, żeby argumentów "religijnych" używać jedynie jako odwetu, a nigdy nie wychodzić z nimi jako pierwsi...

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
29/09/2011 3:30 pm  

Fajne, dzięki 😉
Tylko pamiętajmy, żeby argumentów "religijnych" używać jedynie jako odwetu, a nigdy nie wychodzić z nimi jako pierwsi...

dlaczemu? :hallucine:

OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
29/09/2011 3:34 pm  

Dlatemu, że katolicyzm (bo tylko o to mi chodziło) w żadnym wypadku nie może uzasadniać wegetarianizmu (albo inaczej: nie wyklucza mięsożerstwa). Możesz sobie na własny użytek to robić (tak jak ja 😛 ), ale używając tego w dyskusji stawiasz się na z góry straconej pozycji.

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
29/09/2011 3:47 pm  

tak, w oderwaniu od dyskusji, bo akurat mi się przypomniała ostatnio czytana biografia Prabhupady.
Otóż w przygotowaniu na zarzuty "My wierzymy w Biblię, a tam nie ma słowa o Panu Krsnie", Prabhupada pouczał swoich uczniów aby odpowiadali "Chrystus uczył tylko tego, co mogliście zrozumieć. A jesteście takimi draniami, że nie potraficie wykonać tylko jednego polecenia: nie zabijaj, i zabijacie zwierzęta dla mięsa."

[edytowane 29/9/2011 przez cienkun]

OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
29/11/2011 5:43 pm  

Znów Hołownia, tym razem o zabijaniu psów na Euro2012 na Ukrainie
http://studioopinii.pl/artykul/4178-szymon-holownia-psi-los

OdpowiedzCytat
neta-19
początkujący
29/11/2011 6:08 pm  

Jestem weganką i nawróconą chrześcijanką, dodatkowo abstynentką. W Słowie Bożym jest wiele odniesień do powstrzymywania się od jedzenia mięsa i picia wina. Powiedziane jest, że wszystko można ale nie wszystko przynosi pożytek! Bóg dał człowiekowi wolność. Jezus też był wegetarianinem a św. Franciszek z Asyżu wegetarianinem i propagatorem ekologii!!! Nie wrzucajcie proszę wszystkich chrześcijan do jednego worka bo takie opinie są bardzo krzywdzące. Jako subkultura wegetarian/wegan tym bardziej to odczuwamy. Ja wierzę w to, że dobry Jezus pochwala to, że oszczędzam małych braci i jesteśmy miłosierni dla nich tak jak on jest dla nas. Proponuję poczytać Pismo Święte i samemu je zinterpretować, nie uogólniać.
----
1. Bądź człowiekiem wśród stworzeń, bratem między braćmi.
2. Traktuj wszystkie byty stworzone z miłością i czcią.
3. Tobie została powierzona Ziemia jak ogród - rządź Nią z mądrością.
4. Troszcz się o człowieka,o zwierzę, o zioło, o wodę i powietrze, aby
Ziemia nie została ich zupełnie pozbawiona.
5. Używaj rzeczy z umiarem, gdyż rozrzutność nie ma przyszłości.
6. Tobie jest zadana misja odkrycia misterium posiłku: aby życie napełniało
się życiem.
7. Przerwij węzeł przemocy, aby zrozumieć jakie są prawa istnienia.
8. Pamiętaj że świat nie jest jedynie odbiciem twojego obrazu,lecz nosi w
sobie wyobrażenie Boga Najwyższego.
9. Kiedy ścinasz drzewo zostaw choć jeden pęd, aby jego życie nie zostało
przerwane.
10. Stąpaj z szacunkiem po kamieniach, gdyż każda rzecz posiada swoją wartość.
Św.Franciszek z Asyżu

Anet

OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
29/11/2011 6:37 pm  

Temat rzekomego wegetarianizmu Jezusa jest dogłębnie analizowany w innym wątku, natomiast Św. Franciszek z Asyżu to wyjątek w niesamowicie ekologicznej i prozwierzęcej historii chrześcijaństwa.

6. Tobie jest zadana misja odkrycia misterium posiłku: aby życie napełniało
się życiem.

Nawoływanie do jedzenia mięsa? 😮

[edytowane 29/11/2011 od Blueberry]

Trawożerca

OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
29/11/2011 7:23 pm  

Jestem weganką i nawróconą chrześcijanką, dodatkowo abstynentką. W Słowie Bożym jest wiele odniesień do [b]powstrzymywania się[/b] od jedzenia mięsa i [b]picia wina[/b] [podkreślenia moje - RZ]. Powiedziane jest, że wszystko można ale nie wszystko przynosi pożytek! Bóg dał człowiekowi wolność.

Do rzekomego wegetarianizmu Jezusa już nie będę się odnosił, ale to, co napisałaś dało mi trochę do myślenia.

Gdybyś nie była abstynentką spod twojego pióra nie wyszłyby chyba te słowa.
To ja myślę, że Jezus propagował też słuchanie metalu i dążył do likwidacji państwa na drodze rewolucji :rotfl:
W Biblii jest tyle odniesień, metafor i podtekstów, że wszystko można nią usprawiedliwić.

Ludzie próbują swój skomplikowany system poglądów podciągnąć pod jedną ideologię (zupełnie nie wiem czemu) i stąd biorą się nieporozumienia.

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
29/11/2011 9:14 pm  

To ja myślę, że Jezus propagował też słuchanie metalu i dążył do likwidacji państwa na drodze rewolucji

Możesz sobie robić jaja, ale nie zaprzeczysz, że Chrystus był anarchistą i właśnie za swoją anarchię został stracony

OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
29/11/2011 9:36 pm  

To ja myślę, że Jezus propagował też słuchanie metalu i dążył do likwidacji państwa na drodze rewolucji

Możesz sobie robić jaja, ale nie zaprzeczysz, że Chrystus był anarchistą i właśnie za swoją anarchię został stracony

Nie zaprzeczę, byłoby to sprowadzenie dyskusji na naprawdę niski poziom 😉
Jeszcze tego brakuje, żeby anarchiści przyjęli Go jako swój symbol :rotfl:

Chrystus nie przyszedł znieść praw, tylko je wypełnić.
Kazał cesarzowi oddawać to, co cesarskie.
Był ponad pomysłami zelotów, poza polityką. Nie przyszedł, aby pokazać ludziom, jaki ustrój mają wprowadzić. Wszelkie opinie, które sugerują taką możliwość są nadinterpretacją.
Biblia usprawiedliwiała także podbój Nowego Świata, krucjaty przeciwko katarom i tworzenie "państwa bożego". Zawsze wynikało to z niezrozumienia istoty przesłania biblijnego, albo było wykorzystywaniem Pisma do celów politycznych.

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
29/11/2011 9:41 pm  

ależ że był anarchistą! nie trzymał się litery prawa, tylko swojego sumienia i do tego nawoływał

OdpowiedzCytat
Strona 16 / 23 Wstecz Następny

Praca