Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

BUDDYZM I VEGE - czyli mój najnowszy film na YouTube  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Jakub
bywalec
26/03/2008 3:46 pm  

Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Nie tylko od strony estetycznej. 😉 Są cytaty [b]Buddhy[b], [b][color=orange]Dalajlamy[/color][/b], [b][color=brown]Karmapy[/color] [/b]i... no nie mogło zabraknąć [b][color=blue]Thich Nhat Hanha[/color][/b].

http://www.youtube.com/watch?v=TugeQEUrjuk

Jeśli możecie podesłać linka znajomym [niekoniecznie buddystom], tym bardziej będę wdzięczny za rozpowszechnienie pozytywnej propagandy. :mrgreen:
I za wszelkie sugestie i komentarze też będę bardzo wdzięczny. Wszak robię prezentacje nie tylko dla własnej, tylko cudzej przyjemności.

Peace,
jakub 😀

[img]http://i25.photobucket.com/albums/c62/hamletron/priceless.gif[/img]

OdpowiedzCytat
Włochata21
bywalec
26/03/2008 4:13 pm  

podobalo mi sie:) tylko nie zdolalam przeczytac do konca dluzszych cytatow,za szybko znikaly/ I moze muzyka jest zbyt monotonna? jakies zmiany tempa, dynamiki, czy jak to sie tam nazywa

Nie trawie obludy, dwulicowosci i falszu!

OdpowiedzCytat
Stanisław
weteran forum
26/03/2008 4:15 pm  

Chętnie bym sobie skopiował ten film do kolekcji video w swoim komputerze. Napiszcie mi czy jest taka możliwość , a jeśli tak to jak mam to zrobić ?

Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.

OdpowiedzCytat
Milunia
bywalec
26/03/2008 4:19 pm  

Bardzo ciekawa prezentacja 🙂 a i podkład muzyczny mi odpowiada 🙂 gratulacje 😉

Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.

OdpowiedzCytat
Jakub
bywalec
26/03/2008 4:21 pm  

Chętnie bym sobie skopiował ten film do kolekcji video w swoim komputerze. Napiszcie mi czy jest taka możliwość , a jeśli tak to jak mam to zrobić ?

Jest. Wystarczy mieć Firefoxa. Nad okienkiem z filmem wyskoczy Ci taka zakładka "Download This Video" - wtedy zapisze Ci to na dysku, ale niestety w kiepskiej jakości [czyli takiej, jak na YouTube]. Ja u siebie na komputerze mam znacznie ładniejszą wersję... Jeśli chcesz ją, to mogę spróbować uploadować na serwer zewnętrzny i potem przysłać Ci linka z instrukcją, jak ściągnąć.

[b] Włochata[/b], dzięki za komentarz. Cholera, znów ten sam błąd - dopasowałem szybkość pod siebie. Hmmm. A muzyka specjalnie taka - po prawdzie nie wyobrażałem sobie nikogo innego poza Peterem Katerem i Nawangiem Khechogiem. 🙂

OdpowiedzCytat
Stanisław
weteran forum
26/03/2008 4:33 pm  

Dzięki Jakub. Spróbuję ściągnąć sobie Firefoxa z netu i za jego pomocą pobrać film z You Tube. 🙂

Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.

OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
26/03/2008 5:20 pm  

Jeśli chodzi o zdjęcia to bardzo mi się podobają 🙂 Wolałabym jednak przeczytać cytaty w języku polskim. 🙁
Mam pytanie dotyczące Dalajlamy. Czy on jest wegetarianinem ? W jednej z jego książek wyczytałam takie zdanie ; cytuję: (...) "Myślę też, że przestrzegając ściśle diety wegetariańskiej , dawałbym nie tylko lepszy przykład , ale i pomógł chronić życie niewinnych zwierząt.Muszę więc przyznać, że to co robię , kłóci się czasem z moimi zasadami "(...) 😉

OdpowiedzCytat
Jakub
bywalec
26/03/2008 5:30 pm  

Jeśli chodzi o zdjęcia to bardzo mi się podobają 🙂 Wolałabym jednak przeczytać cytaty w języku polskim. 🙁
Mam pytanie dotyczące Dalajlamy. Czy on jest wegetarianinem ? W jednej z jego książek wyczytałam takie zdanie ; cytuję: (...) "Myślę też, że przestrzegając ściśle diety wegetariańskiej , dawałbym nie tylko lepszy przykład , ale i pomógł chronić życie niewinnych zwierząt.Muszę więc przyznać, że to co robię , kłóci się czasem z moimi zasadami "(...) 😉

Jeśli chodzi o Tanzina Gyatso, to jest on okresowo wegetarianinem. To znaczy zdarzały mu się kilkuletnie okresy, kiedy zupełnie nie jadł mięsa. Potem zdarzało mu się coś zjeść, kiedy zostało mi oferowane [np. jakieś przyjęcia etc.]. Wreszcie pamiętam, że miał jakieś komplikacje zdrowotne (chyba WZW) jeszcze w latach 60. i w związku z tym karmili go jakimiś mięsiwem.
Więc można powiedzieć tak: nie jest, choć stara się być. Natomiast jeśli chodzi o vege-filozofię, to jak najbardziej się z nią zgadza i popiera.

OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
26/03/2008 5:43 pm  

Dzięki za info. Co do jego filozofii nie miałam żadnych wątpliwości, czytałam książki. 🙂

OdpowiedzCytat
Jakub
bywalec
26/03/2008 6:00 pm  

Dzięki za info. Co do jego filozofii nie miałam żadnych wątpliwości, czytałam książki. 🙂

Proszę bardzo. A w nawiązniu do prezentacji, to idę właśnie do wanny z Thich Nhat Hanhem. 🙂 🙂 🙂

OdpowiedzCytat
agata18
bywalec
26/03/2008 6:08 pm  

hmm filmik spoko,ale wolałabym obejrzeć go z tłumaczeniami na polski,bo niestety w szkole nie uczą mnie angielskiego tylko niemieckiego 😡
muzyka jest całkiem fajna. 🙂
pozdrawiam 🙂

lady vegan

OdpowiedzCytat
katie_chatterbox
bywalec
27/03/2008 7:57 pm  

Bardzo dobry filmik, gratuluję:) Oby go obejrzało jak najwiecej osób!

Żadna prawda nie wydaje mi się bardziej oczywista niż ta, że zwierzęta potrafią myśleć i odczuwać tak jak ludzie

OdpowiedzCytat
Jakub
bywalec
28/03/2008 1:07 am  

Dzieki wszystkim za komentarze. Prawda, że muzyka jak nic tylko do gór wysokich. Można wejść na jakiś szczyt w Tatrach i puścić sobie z pen-drive'a. 🙂 Jeszcze tego nie zrobiłem.

OdpowiedzCytat
saag
 saag
początkujący
17/04/2008 4:46 pm  

z buddyzmem to jest różnie i sam dalajlama je mięso jak i pewnie większość mnichów buddystów (trzeba rozumieć buddyzm i postawę mnichów, nie krytykuje go tutaj podaje to tylko do informacji)

xearth firstx

OdpowiedzCytat
verufer
bywalec
17/04/2008 5:08 pm  

Buddyzm dopuszcza jedzenie miesa jedynie w specjalnych przypadkach... Kiedy nie ma nic innego i zwierze nie zostalo zabite specjalnie na ta okazje po to aby nakarmic danego buddyste...

[edytowane 17/4/2008 przez verufer]

Chi vuol veder il ciel, poi morir'

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny

Praca