Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Badania naukowe z u...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Badania naukowe z uzyciem zwierząt

154 Wpisy
27 Użytkownicy
0 Reactions
26.5 K Widoki
(@5614)
Trusted Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 91
Rozpoczynający temat  

Masz coś konkretniejszego do powiedzenia w sprawie praw zwierząt, czy też stać cię wyłącznie na takie dziecinne prowokacje?

OdpowiedzCytat
(@4506)
Reputable Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 263

Masz coś konkretniejszego do powiedzenia w sprawie praw zwierząt..?

Pytaj!

OdpowiedzCytat
(@5614)
Trusted Member
Wpisy: 91
Rozpoczynający temat  

Jeżeli to kogoś interesuje, polecam FAQ na stronie ATLA (Alternatives for Laboratory Animals). Bardzo wyważony, rozsądnie napisany i dobrze objaśniający podstawowe kwestie związane z badaniami na zwierzętach.

[url] http://altweb.jhsph.edu/faqs.htm [/url]

OdpowiedzCytat
(@2531)
Estimable Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 161

Witam.

Zawitałem w Wasze skromne progi, ponieważ miałem ostatnio okazję zetknąć się z dośc niepokojącym fenomenem wśród ludzi zainteresowanych szeroko pojętą ochroną praw zwierząt.

Chodzi mi mianowicie o oprotestowywanie (niekiedy przybierające dość agresywną formę) badań z użyciem zwierząt laboratoryjnych. Spotkałem się z całą masą radykalnych i, krótko mówiąc, bzdurnych opinii - w postaci m.in. traktowania takich doświadczeń jako Straszliwe Zło, odsądzania samych naukowców od czci i wiary, nazywania ich sadystami et cetera. Co więcej, na sieci (i nie tylko) można przeczytać/usłyszeć sporo kompletnie rozmijających się z rzeczywistością mitów na ten temat, z których moim ulubionym, chyba najbardziej nonsensownym i absurdalnym, jest twierdzenie, że "eksperymenty na zwierzętach są zbędne" czy też "eksperymenty na zwierzętach nie dają wartościowych wyników". Ponieważ rzecz jest całkiem kontrowersyjna i rodzi wiele sporów, konfliktów, a także bywa (na szczęście jeszcze nie w Polsce) pretekstem do aktów zwyczajnego terroryzmu, postanowiłem sprawdzić, jak rzecz wygląda w Waszej opinii.

Zapraszam do dyskusji.

o czym tu "dyskutować"?
zdjęcia same mówią za siebie... http://empatia.pl/str.php?dz=75&id=241

a ten raport/y/ głebiej pokazuje o co naprawde chodzi:
http://empatia.pl//str.php?dz=88

OdpowiedzCytat
(@5877)
Reputable Member
Wpisy: 415

tak wy wszyscy terroryscit ak gadacie ze robicie wsztskoz bey zwierzeta nie cierpialy ale i tak cierpia i tak ich zycie nie jest szczesliwe i rpzez takich jak wy nie bedzie, pzoatym ciagle sa doniesinia o niezgodnie z regulami prowadzonych testach na zwierzetach i reakcje prawne nie sa zadowalajace =/

OdpowiedzCytat
(@deleted)
Noble Member
Wpisy: 1011

Tja, terroryści -.- To można postawić znak równości między nimi a Bin Ladenem? Skoro tak, to u was są ekoterroryści.

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

zdjęcia same mówią za siebie...

Jakkolwiek nie popieram doświadczeń na zwierzętach, te zdjęcia są raczej kiepskim argumentem - pochodzą sprzed 20 do 50 lat, a dyskusja dotoczy głównie nowoczesnych metod.

OdpowiedzCytat
(@6135)
Reputable Member
Wpisy: 295

dla mnie to sa mordercy!!!jak musialy cierpiec te biedne zwierzeta nawet nie chce o tym myslec bo mnie krew zalewa!te zdjecia byly tak koszmarne ze musialam przestac je ogladac bo przeplakalabym cala noc:-((jak sobie pomysle ze to moglby byc moj kocurek to az mi sie zimno robi brrrr...

OdpowiedzCytat
(@2531)
Estimable Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 161

skoro na Tobie nie robią wrażenia te zdjęcia, to zamiast wypisywac puste słowa, przedstawc "nowoczesniejsze" zdjęcia... które zrobia większe wrazenie...

Zdjęcia są z róznego okresu, z lat 50 i z lat 90 z róznych stron swiata... wiadomo fotografowanie nie zawsze jest legalne co naprawde sie robi tam w laboratoriach i na uczelniach medyczno-weterynaryjno-biologicznych.

Moja córeczka przypadkowo zobaczyła zgjęcie nr 1 z małpke z sonarem wszczepionym do głowy i az podskoczyła, choc ma 3 latka dopiero...
Ten co mówi że to nie sa zdjecia poruszajace sam jest na pewnomajacym cos wspolnego z tym całym procederem, i stał sie jak tamci pod znieczulicą.

Sama mam zwierzeta i niewyobrazam sobie by mu cos takiego robic co tam robia!
Na zdjeciach wyraznie widac oczy tych zwierzat...to że one jeszcze zyja to dlatego ze ich dusza jeszcze siedzi w tym biednym ciałku...bezbronnym.

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

Nic się nie zmieniłaś przez ten krótki okres nieobecności na forum - nadal nie czytasz ze zrozumieniem i przesz ślepo przed siebie ze swoimi poglądami :/

OdpowiedzCytat
(@6135)
Reputable Member
Wpisy: 295

zgadzam sie z marzenusia zwierzeta tak samo jak ludzie cierpia i maja dusze sa bezbronne i nie krzywdza nikogo bez powodu!ludzie ktorych nie rusza ich bol i smutek to dla mnie zwyrodnialcy.powinnismy traktowac zwierzeta na rowni z ludzmi opiekowac sie nimi i dbac o nie taki jest nasz obowiazek. one nigdy nie ingeruja w nasz swiat wiec dlaczego my to robimy?

OdpowiedzCytat
(@5883)
Trusted Member
Wpisy: 85

Może wtrące swoje zdanie na temat testów na zwierzętach.W dzisiejszych czasach jest tyle możliwości,aby nie testowac na zwierzętach leków,kosmetyków.Te mądre-głupki co twierdzą ,że nie ma innego wyjścia sa prostakami.Nigdy test na zwierzętach nie odpowiada testu na ludziach,ponieważ ludzie mają inaczej zbudowany organizm.
Szkoda,że w naszym kraju nie ma takich organizacji jak w Angli.Tam (podaje dla przykładu) na jednej z akcji na terenie ośrodka gdzie przeprowadzali testy na zwierzętach,wtargneła grupa i wszyscy(pracownicy,lekarze) dostali w....... bejsbolami.Niektórym przydało by sie tak kijem w łeb,może coś by to dało.....

OdpowiedzCytat
(@5539)
Trusted Member
Wpisy: 53

ehh ,trudno mi dyskutować o tych eksperymentach nie posiadając wystarczającej wiedzy o tym ,ale powiedzcie -co ma dla losu ludzkości eksperyment "jak długo szczur przeżyje pod wodą" dokumentu zwanego "król szczurów". Czy jest to takie niezbędne dla ludzkości? Dla nauki? Jest tyle zbędnych i niepotrzebnych eksperymentów ,które są przerabiane tylko po to ,by dostać pieniądze ,niczego do nauki nie dostarczyć. Dlatego w laboratoriach ginie rocznie 800mln szczurów na takie ,przepraszam d.perele 😡 .Mało tego -pokazują dumnie w telewizji ,jacy są mądrzy ,bo dowiedli niesamowitą nowinę -szczur może pływać 15 minut :/

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member
Wpisy: 2007

widziałam ten film, ale on jest chyba strasznie stary...naiwnośc każe mi wierzyc, że teraz już się takich rzeczy nie robi..

OdpowiedzCytat
(@5877)
Reputable Member
Wpisy: 415

Może wtrące swoje zdanie na temat testów na zwierzętach.W dzisiejszych czasach jest tyle możliwości,aby nie testowac na zwierzętach leków,kosmetyków.Te mądre-głupki co twierdzą ,że nie ma innego wyjścia sa prostakami.Nigdy test na zwierzętach nie odpowiada testu na ludziach,ponieważ ludzie mają inaczej zbudowany organizm.
Szkoda,że w naszym kraju nie ma takich organizacji jak w Angli.Tam (podaje dla przykładu) na jednej z akcji na terenie ośrodka gdzie przeprowadzali testy na zwierzętach,wtargneła grupa i wszyscy(pracownicy,lekarze) dostali w....... bejsbolami.Niektórym przydało by sie tak kijem w łeb,może coś by to dało.....

O ja... Taki widok chyba by mnie cieszył 😀 na celibanie czy jak mu tam, także 🙂

[edytowane 13/8/2008 przez leslie]

OdpowiedzCytat
Strona 6 / 11
Udostępnij: