właśnie borykam się z tym problemem czy wegetarianie moga je jeść wiem że jest artykuł o tym czytałąm go faktycznie nie pisze jakiego tłuszczu użyli ale może powiecie mi jakie mogę jeśc polecie jakaś firmę , kocham musli krunchy czy ich mi nie wolno , i co z innymi płatkami kukurydzanymi np ?
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
musli można samemu zrobić. zmieszać swoje ulubione bakalie i płatki owsiane i gotowe.
co do reszty do pozostaje czytanie składów.
ja nie kupuję płatków ale wiem, że np tesco ma płatki śniadaniowe przeróżniste odpowiednie dla wegetarian. są oznaczone zielonym znaczkiem z "V".
Wklejam przepis na granolę Nigelli Lawson:
½ kubka kakao najlepszej jakości
4 ½ kubka płatków owsianych
1 kubek nasion słonecznika
¾ kubka nasion sezamu
¾ kubka musu jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
⅓ kubka syropu z brązowego ryżu lub syropu z jęczmienia
¼ kubka miodu
¾ kubka brązowego cukru
2 kubki fistaszków
1 łyżeczka soli koszernej
2 łyżki stołowe oleju słonecznikowegoPodgrzej piekarnik do ok. 150˚C
Zmieszaj wszystko w dużej misce. Rozprowadź miksturę w formie i piecz 40 min.-1 godz., przewracając w połowie pieczenia. Kiedy wystygnie przełóż do szczelnego pojemnika.
Oczywiście możliwe są modyfikacje 🙂
Ja wybieram musli z płatków, orzechów i suszonych owoców, bez dodatku cukru czy syropów - po prostu trzeba czytać składy...
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Moje musli:
3-4 łyżki płatków owsianych;
5-6 łyżek jogurtu naturalnego;
jakieś owoce: truskawki, banany jabłka;
różne bakalie;
jeśli ktoś chce to łyżeczka miodu.
Wszystko mieszamy i gotowe. Czasem płatki zostawiam na jakiś czas w wodzie, czasem jem takie po prostu wysypane z opakowania 😉
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja