Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
o pieniadzach

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

o pieniadzach

24 Wpisy
11 Użytkownicy
0 Reactions
6,200 Widoki
(@6692)
Reputable Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 270
Rozpoczynający temat   [#4018]

tak mi sie pomyslalo dlaczemu bycie wege jest tak skomplikowane dla "zwyklych" ludzi i dlaczego producenci " zdrowe zywnosci" tak to utrudniaja. bo myslac realistycznie: wybrazcie sobie rodzine gdzie jakas samotna matka wychowuje sobie 5 dzieciakow pracujac na czarno w spzywczym za nie caly tysiak miesiecznie (tak sa takie przypadki) i nawet gdyby chciala byc wege to raczej watpie zeby bylo ja stac na kupienie mleka sojowego czy kotletow. wiadomo ze kupuje najtansze parowki czy cos takiego. tak samo z osobami chorymi ktorzy nie dosc ze wydaja kosmo sumy na leki to jeszcze maja tylko kilka (w malych miasteczkach najwyzej jeden) sklep z zywnoscia dla ich przeznaczona. chore.
😮

Cytat
(@5073)
Noble Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 1576

wybrazcie sobie rodzine gdzie jakas samotna matka wychowuje sobie 5 dzieciakow pracujac na czarno w spzywczym za nie caly tysiak miesiecznie (tak sa takie przypadki) i nawet gdyby chciala byc wege to raczej watpie zeby bylo ja stac na kupienie mleka sojowego czy kotletow.

Wydaje mi się, że taka matka nie myśli o zostaniu wegetarianką tylko martwi się jak zapewnić swoim dzieciom godny byt i poluje na bogatego męża jeśli takiego nie ma 😉

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

Mleko sojowe czy kotlety są luksusem, bez którego spokojnie można się obejść, tak samo jak ubodzy mięsożercy jakoś żyją bez gęsich wątróbek. Jeśli ktoś naprawdę chce być wege, da sobie radę nawet przy niskim budżecie. Moim zdaniem to nie kwestia funduszy, a nastawienia (oczywiście pomijając przypadki skrajnej biedy).

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

Abstrahując od faktu, ze można się obejść bez mleka sojowego i kotletów - a nawet zdrowiej, to taka osoba raczej nie będzie miała siły zaprzątać sobie głowy ekologicznością swojego jedzenia,a jej dzieci pewnie będą korzystać z dożywiania w szkole - które jak wiadomo nie jest wege.
Wiem, że są osoby, które jedzą wszystko bio, ale ja do nich nie należę - nie stać mnie na wydanie kilku tysięcy miesięcznie na jedzenie...

OdpowiedzCytat
(@4222)
Honorable Member
Wpisy: 513

po pierwsze sytuacja gdy matka z pięciorgiem dzieci błaga o pomoc bo nie ma czym ich wykarmić to nieporozumienie. nie wiem czy ci ludzie nie są w stanie przewidzieć skutków swych działań czy są po prostu zbyt niedoświadczeni że płodzą mnóstwo potomstwa a potem skazują je na życie w biedzie i głodzie. to są dorośli ludzie więc powinni mieć na tyle odpowiedzialności by mieć tyle dzieci, na ile pozwalają ich zarobki. nie jestem w stanie zrozumieć takiego zjawiska. nie masz pieniędzy by wykarmić dziecko: to poczekaj z zajściem w ciążę. ja rozumiem że czasem są sytuacje że np. ginie ojciec i rodzina nie ma co z sobą zrobić: to zrozumiałe. ale czasem patrzę jak ojciec, matka w ciąży i pięcioro dzieci błagają o pomoc materialną i się we mnie gotuje. są skuteczne metody antykoncepcji, do tego wystarczy trochę rozumu i problemu z głodnymi dziećmi nie ma. zaznaczę iż uważam że rodzinom które już są w takiej sytuacji należy pomóc, ale też prowadzić działania zapobiegające szeżeniu się zjawiska.

OdpowiedzCytat
(@5073)
Noble Member
Wpisy: 1576

Natasha na prezydenta ! :hiya:

Nie obraź się. To taki żart

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member

Natasha, ale my żyjemy w kraju wyznaniowym, choć oficjalnie tak nie jest. Antykoncepcja jest be, a metody naturalne unikania ciąży są zawodne 🙂

OdpowiedzCytat
(@3962)
Honorable Member
Wpisy: 671

O, przepraszam.
Żaden ze mnie drastyczny przypadek, ale uważam, że będąc w 1. klasie liceum i kupując większość obiadowych produktów na własną rękę idzie mi całkiem nieźle.
To już rok i 8 miesięcy 🙂

OdpowiedzCytat
 Ayna
(@4809)
Noble Member
Wpisy: 1022

To tylko pretekst mięsożerców ,że wege jedzenie jest drogie. Podstawowe produkty, kasze ,mąki, ryż , fasola , groch, ziemniaki, marchew , kapusta są tanie. Owoce są droższe ale je akurat mięsożercy też jadają. Najdroższe są orzechy i nasiona, których przecież nie musimy jadać aż tak wiele. 😉

OdpowiedzCytat
(@6692)
Reputable Member
Rozpoczynający temat  

no racja racja ale przyznajcie ze wciaz nie mamy takiego luksusu by wejsc do sklepu (zwyklego spozywczaka nie specjalnego dla wege) i przebierac w roznych wege produktach, kupic produkty ttypu makaron, mleko, czy specjalne slodycze. tak zeby bylo wiele do wyboru i za niska cene.

przyklad: dzis spedzilam sporo czasu w sklepie, na caly dzial pasztetow miesnych w roznych cenach od 5 zl do 0,99 gr byl jeden jedyny sojowy malutenki za 3 zl.

faktem jest ze ludzie zywiacy sie tradycyjnie maja wiekszy wybor i moga wydac mnie.

OdpowiedzCytat
 Ayna
(@4809)
Noble Member

Wciąż jest nas za mało by producenci żywności nas dostrzegali. Ale ciągle nas przybywa a popyt rodzi podaż , więc należy mieć nadzieję ,że w niedalekiej przyszłości będziemy mieli trochę ułatwione życie.

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member

A gdzie jest powiedziane, że wege muszą jeść specjalne słodycze? 🙂

OdpowiedzCytat
(@6692)
Reputable Member
Rozpoczynający temat  

A gdzie jest powiedziane, że wege muszą jeść specjalne słodycze? 🙂

nie napisalam precyzyjnie sorry. chodzilo mi o tych diabetykow czy jak oni sie nazywaja. to troche nie fair ze my mozemy isc przed dom i miec 100 roznych slodyczyod 50 groszy w gore a oni nie.

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member
Wpisy: 2007

no ale cukrzycy to chyba osobny temat...odżywianie wegetariańskie jest moim zdaniem tańsze od mięsnego, ale bardziej energo- i czasochłonne

OdpowiedzCytat
 Ayna
(@4809)
Noble Member

to troche nie fair ze my mozemy isc przed dom i miec 100 roznych slodyczyod 50 groszy w gore a oni nie.

Oni w zasadzie nie powinni jest żadnych słodyczy,są chorzy,no chyba że naturalne w owocach ale i to z umiarem, np. winogrona już nie są wskazane.
Te wszystkie słodycze dla diabetyków są słodzone aspartamem lub jakimiś innymi świństwami.

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Udostępnij: